Annonce
Vesterhavsposten

Kirsten finder ro i sin have, hvor hun både bor, bader og spiser

Kirsten Falster-Hansen elsker sin have året rundt, hvor hun gerne både kar- og brusebader i det fri.  - Zinkbadekarret har jeg arvet af min mormor og morfar, siger hun. Foto: Tatjana Johnsson
Anlægsgartner Kirsten Falster-Hansen i Janderup har en have, som mange drømmer om. Fuld af spændende hjørner med flotte opsætninger og et farvespil i blomstervalg, der siger spar to. Hendes liv er haver både med firmaet i det daglige og efter arbejdstid, hvor roen indfinder sig bedst, når hun er i haven.

Janderup: I ti år har Kirsten Falster-Hansen været selvstændig anlægsgartner i sit firma Kreative Haver i Janderup. Haver fylder derfor rigtig meget i hendes liv. Om det så er på jobbet med blandt andet at tegne, med flisearbejde eller havebeplantning, eller efter arbejde når hun finder ro i sin have sammen med hendes husdyr, der tæller både geder, høns og moskusænder.

Kirsten Falster-Hansen er vild med roen i sin have og ikke mindst sine klappe- og brugsdyr, gederne og moskusænderne, som hun gerne deler med besøgende fra både dagplejen og børnehaven i Janderup. Foto: Tatjana Johnsson

- Ænderne er i øvrigt gode til at nappe dræbersnegle, siger Kirsten Falster-Hansen, mens hun tour-vant viser rundt på de henved 3400 kvadratmeter have, der flere steder i størrelse og udformning minder om både park og skov.

Kirsten overtog huset og haven i Janderup efter sine bedsteforældre.

Annonce

- De har boet her i 40 år. Min morfar var vild med dyr og min mormor med haven, så jeg har uden tvivl arvemasse fra dem begge, siger Kirsten med et smil.

Overalt i anlægsgartner Kirsten Falster-Hansens haveunivers møder man smukke dekorationer i krinkelkroge. Foto: Tatjana Johnsson

Brugshave både til bad, søvn og ro

Kirsten har sovet meget udenfor siden april.

- Jeg nyder efter en travl arbejdsdag i løbet af sådan et fint forår og en varm sommer, at putte mig her i haven under halvtaget og lytte til naturen, siger Kirsten, der også tager både bruse- og karbad i haven.

For Kirsten Falster-Hansen er det ren afslapning at gå og vedligeholde og nippe ukrudt og lignende i sit drivhus, hvor hun blandt andet dyrker vindruer, tomater og agurker. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce

Nye aktiviteter

Selvom Kirsten har forrygende travlt som anlægsgartner med seks ansatte, og coronakrisen gav endnu mere arbejde i hendes branche, fordi folk var så meget hjemme og derfor var en del i haven og fik lyst til at søsætte nye projekter i den, så overvejer Kirsten alligevel fremover at bruge sin egen have endnu mere til små intime aktiviteter og events.

Tid til ro og fordybelse med masser af sansning til meditation i Kirsten Falster-Hansens kreative haver med Jytte Iversen som meditationslærer. Foto: Tatjana Johnsson

- Jeg har været med flere gange til Varde Å dag, hvor der ét år kom 600 besøgende på en dag, og jeg har både børnehave og dagplejere, der kommer og hilser på og klapper dyrene, og jeg har også haft mange rundvisninger gennem tiden. De sidste to år har jeg også samarbejdet med Jytte Iversen omkring meditation i haven, siger hun.

Kirsten vil gerne fremover dele den ro hun finder i sin have med andre.

Annonce

På opdagelse i farver og tunneller

Ikke overraskende er der tænkt over tingene i, hvorledes Kirstens have er opbygget.

- Jeg har mange krinkelkroge. Her er både bålplads og rum til ro ved små siddeområder, hvor man kan finde sin egen oase ved at bevæge sig gennem grønne tunneller og gangstier, siger hun.


Jeg har mange krinkelkroge. Her er både bålplads og rum til ro ved små siddeområder, hvor man kan finde sin egen oase ved at bevæge sig gennem grønne tunneller og gangstier.

Kirsten Falster-Hansen, Kreative Haver


Der bliver lavet meget lækkert brød med diverse krydderurter i over bålgrillen i Kirsten Falster-Hansens have, når hun først får varmet op under det gamle arvestykke - et gammeldaws æbleskivejern. Privatfoto

Kirsten deltog selv i meditationerne, hvor man blandt andet skulle finde sin egen blomst på en tur rundt i haven i stilhed.

- Det var en sjov oplevelse at være gæst i egen have og se den med helt andre øjne, siger Kirsten, mens hun understreger farveopbygningen i de forskellige hjørner af haven med gule og røde nuancer og området med rosa, hvidt og lilla.

De fantastiske fire - farverne påvirker

Videnskaben om, hvordan farver påvirker os, er mindst 200 år gammel.

Så lang tid er der gået, siden forfatteren og naturforskeren Johann Wolfgang von Goethe offentliggjorde sine banebrydende værker om farvepsykologi.

Der er fire primære farver, der påvirker mest og som fungerer som et følelsesmæssig kompas. Det er grøn, gul, rød og blå.

Disse farver er ofte opdelt i varme farver, som rød, orange og gule nuancer, og kolde farver som lilla, blå og grøn.

En varm farve skaber en indbydende følelse, mens en kold farve gør områder og rum køligere.

Haven er farveopdelt blomstermæssigt med både brændte farver som orange, røde og gule farver i én afdeling og lilla, rosa og hvide i et andet område. Foto: Tatjana Johnsson

- Jeg har i sommer bygget en udendørs fuglevoliere, for jeg synes lyden af fugle og rislende vand er beroligende, siger Kirsten, der finder inspiration til havelivet mange steder. Både til haveshow i Chelsea, London, men også på nettet og i magasiner.

- Jeg elsker at gå og nusse i haven, det slapper jeg mere af ved end at ligge på sofaen, siger Kirsten Falster-Hansen. Foto: Tatjana Johnsson
Det er som at gå på opdagelsesrejse i Kirsten Falster-Hansens haveunivers i Janderup. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce