Annonce
Vesterhavsposten

Kunstner forelskede sig i Nymindegab-malerne igen og igen

Spejle indgår som en del af udstillingen, så de besøgende har mulighed for at spejle sig i udstillingen. Desuden indgår ting, som passer til udstillingen, som svanen, og et gammelt skilt, hvor der står ’Bed og arbejd’. På spejlet skjult af Agnethe Brinchs kjole har kunstneren tilføjet ordet ’elsk.’ Foto: Katrine Friisberg
I en ny udstilling forener kunstmaler Agnethe Brinch sit kunstprojekt om stærke kvinder med en nyopdaget forelskelse i Nymindegab-malerne og det vestjyske landskab.

Nymindegab: Egentlig havde kunstmaler Agnethe Brinch set en udstilling på Tirpitz for sit indre blik.

Det var dog Nymindegab Museum, som fredag den 1. april åbnede særudstillingen Kvinder ved Vesterhavet med Agnethe Brinchs malerier.

Her har hun skabt en udstilling med malerier, som fortsætter den fortælling, som Nymindegab-malerne i begyndelsen af 1900-tallet skabte om området. Dengang tog en række kunstmalere til Nymindegab for at male det uspolerede vestjyske landskab og de mennesker, som boede der. Lauritz Tuxen, som også er en kendt Skagensmaler, førte an.

Annonce

Jeg har forelsket mig i kunstnerkolonien igen og igen.

Agnete Brinch

Fortsætter fortællingen

For Agnethe Brinch har det været en gave, at Varde Museerne åbnede hendes blik for Nymindegab-malernes værker. Mødet med Nymindegab Museum og kunstnerkolonien har ført kunstneren ud i en forelskelse. Ikke af den romantiske slags, men værkerne.

- Jeg blev forelsket i stedet, og jeg kunne se en mening i at fortsætte kunstnerkoloniens fortælling, fortæller Agnethe Brinch, som har malet sine værker til udstillingen på Nymindegab Museum.

Selv er hun født i Varde, opvokset i Oksbøl og bor i Billum. Så da hun begyndte at udforske Nymindegab-malernes værker, var det også en måde at dykke ned i hendes egen families vestjyske historie.

Agnethe Brinch har arbejdet med mere knald på farverne, end hun plejer. Her står hun foran to malerier af sin oldemor, et som brud og et som ældre. Ved siden af er der et maleri af Karen Blixen. Alle værkerne er suppleret af et skilt, hvor også de billeder eller malerier, som værket er en kommentar til, er gengivet. Foto: Katrine Friisberg

Agnethe Brinch fokuserer i sit kunstneriske liv på kvinder, der forandrer verden. Hun er kendt for sine portrætter af kvinder, som har gjort en forskel, som for eksempel Karen Blixen, Suzanne Brøgger og Margrethe Vestager. Hun har taget fokus på kvinderne med sig i udstillingen på Nymindegab Museum.

Udstillingen portrætterer både de anonyme kvinder, som en trankogerske, esepiger og fiskekoner, de mere kendte som Karen Blixen, som også havde en forbindelse til Nymindegab, og vestjyske kvinder, som Agnethe Brinch kender eller er i familie med både fra fortid - i form af hendes oldemor – og nutid – hendes kusine, som er en paraolympisk idrætskvinde.

Til åbningen den 1. april viste Agnethe Brinch rundt i sin udstilling Kvinder ved havet på Nymindegab Museum og fortalte om malerierne. Foto: Katrine Friisberg
Annonce

Nye farver og landskaber

Samtidig har Agnethe Brinch begivet sig ud i nyt territorium. Nymindegab-malerne er især kendt for deres malerier af det vestjyske landskab. For Agnethe Brinch føltes landskabsmalerierne i første omgang som en udfordring, fortæller hun. Men der gik ikke længe, før landskabsmaleriet åbnede sig for hende.

- I løbet af et par timer foran Tuxen begyndte det at forme sig, og jeg kunne mærke, at jeg godt kan arbejde med landskaber, siger Agnethe Brinch, som også blev udfordret på andre måder.

Hun arbejder nemlig mest med mørke nuancer i sine kvindeportrætter, men Nymindegab-malerne havde knald på farverne. Gennem Nymindegab-malernes værker fandt hun inspirationen til også at skrue op for farverne.

- Jeg har forelsket mig i kunstnerkolonien igen og igen. Det har rørt mig, understreger hun.

Fakta

Udstillingen "Kvinder ved havet" kan ses på Nymindegab Museum frem til den 31. august.

Med sine kunstprojekter har Agnete Brinch opnået national og international anerkendelse med flere sær- og soloudstillinger i ind- og udland, blandt andet på Frederiksborg Slot, Gl. Strand og Karen Blixen Museum – Rungstedlund. PR-foto
Annonce
Vesterhavsposten

Tilflytteren Birgitte har flyttet Sportigan til det gamle apotek

Annonce
Vesterhavsposten

Boldklubben Vestkysten kåret som tredjebedste idrætsforening

Annonce
Ugeavisen Varde

Naturvejleder fortæller om naturens afslappende påvirkning

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Ny bankrådgiver i Nordea Bank Varde

Vesterhavsposten

Outlet og svigerdatter blev fast del af tøjbutik

Ugeavisen Varde

Udstilling i nyåbnet galleri reflekterer over livets gang

Vesterhavsposten

Butiksejer: ”Det ville være en katastrofe”

Vesterhavsposten

Biler, påskeæg, godter og gavekort er klar til AMOK Søndag

Ugeavisen Varde

Lokal maler nyfortolker det vestjyske landskab

Annonce