Annonce
Vesterhavsposten

Lone endte med at overtage firmaet

Den 52-årige Lone Frederiksmose har i dag fem biler og ni ansatte i sit firma, DK Totalentreprise. Men det var slet ikke planen, at hun skulle overtage det. Foto: Karin Kjærsgaard

Lone Frederiksmose begyndte som medhjælpende hustru i sin daværende mands tagdækker-firma, købte firmaet, udvidede og udviklede det til totalentrepriser og godt 40 ansatte inden finanskrisen. Firmaet har i dag ni ansatte - 9-12 ansatte er passende, mener hun.

Annonce

Kvong: Der er ikke mange kvindelige tømrere, smede og elektrikere, men de findes. Men der findes ikke mange kvinder - om nogen - der ligesom den 52-årige Lone Frederiksmose har sit eget tømrer-, tagdækker og totalentreprisefirma, DK Totalentreprise Aps.

Det var heller ikke planlagt, hun overvejede at læse til pædagog. Men hun mødte igen Pernille og Heidis far, der drev tagdækkerfirma - og hun blev medhjælpende hustru.

- Det første års tid sagde tømrerne: nå du har taget konen med på arbejde. Jeg tænkte, nu skal jeg vise dem og kørte tagsten op i 15 meter og ind på taget, fortæller hun, smiler og tilføjer:

- Folk kiggede, og jeg tænkte: du må bare ikke dumme dig - og mit hjerte hamrede med 120. Når de så, jeg godt kunne, fik jeg et skulderklap.

Lone Frederiksmose

Lone Frederiksmose, vokset op på en gård i Henne, 52 år, bor Tobjergvej 10 Nørre Nebel. Datteren og svigersønnen, Pernille og Morten, og deres datter bor i halvdelen af huset.1987 uddannet teknisk assistent.

1988 fik tvillingerne Heidi og Pernille, som hun var alene med. Gift og fik sønnen, Brian, der er 26 år.

Mødte efter skilsmissen tvillingernes far, der drev et enkeltmandsfirma, DK Byg, som tegllægger. De blev gift og fik datteren, Tonja, der er 18 år.

Hun blev medhjælpende hustru og var med ude at lægge tegl. Han bliver invalidepensionist, og hun køber firmaet i 2001-2002, det får navnet DK Byg Tagentreprise.

Parret bliver skilt i 2006. Hun opkøber Ask Enterprise "overtager" en tømrer og tager opgaver tømreropgaver ind.

Firmaet begynder også at bygge nye huse og lave total entrepriser og skifter navn til DK Totalentreprise Aps.

Godt 40 ansatte ved finanskrisen i 2008. Omorganiserede firmaet og skar firmaet ned til ti ansatte.

Har i dag ni ansatte og fem biler.

Aerobicinstruktør og frivillig instruktør i Kvong Fitness.

Som indehaver af et totalentreprise-firma mødte Lone Frederiksmose skepsis de første år. Nu er det kun sælgere, der ringer og beder om at komme til at tale med ejeren, når hun præsenterer sig som "Lone DK Totalentreprise". Foto: Karin Kjærsgaard
Annonce

Overtog firmaet

Lone Frederiksmose erfarede, at hun kunne håndtere vinkelsliber, sømpistol og andet værktøj. Hun blev bidt af det og droppede tanken om at blive pædagog.

Og tog imod sin mands opfordring om at købe firmaet i 2001-2002, da han blev invalidepensionist på grund af rygproblemer.

- Det var kanonhårde år, da han var rigtig syg. Jeg skulle arbejde, hjem og lave mad, til forældremøder og lave al kontorarbejde. Der var ikke rigtig noget fritid, og det var en udfordring at få det hele til at hænge sammen, siger Lone Frederiksmose.

Lone Frederiksmose i stuen. I løbet af årene har hun renoveret hele to-familie huset - hendes datter, svigersøn og barnebarn har nemlig en afdeling. Foto: Karin Kjærsgaard
Annonce

Eneforsørger

Det var det også hårde år, efter hun blev skilt - også økonomisk.

- Jeg var eneforsørger for fire børn og to svigersønner og sad med en kæmpegæld. Jeg har grædt mine tårer og haft mine svedeture. Jeg mistede 850.000 kroner på en sag i København, men min revisor og bankrådgiver har troet på mig lige siden starten, fortæller Lone Frederiksmose og tilføjer, at svigersønnen, Morten, er udlært tømrer i firmaet og snart færdig som ingeniør.

Lone Frederiksmose opkøbte firmaet Ask Entreprise og fik tømrere i firmaet og tog større og større opgaver ind. Hun er fuld tid på kontoret assisteret af datteren, Pernille, der var travlt i byggeriet, og firmaet talte godt 40 ansatte, da finanskrisen ramte i efteråret 2008.

Annonce

Ti-tolv ansatte

Lone Frederiksmose skar kraftigt ned på antallet af ansatte og omorganiserede firmaet.

- Jeg barberede fuldstændig ned til ti ansatte. Jeg havde ingen føling med folk, når de var ude, og jeg var hjemme på kontoret og hos børnene. Den føling manglede jeg, og jeg er ikke en støbning, der kan sidde på kontoret, siger hun.

Derfor arbejder hun i dag i "marken" fra 8 til 12-13 og tager sig af tilbud og andet kontorarbejde resten af dagen.

- Otte-tolv ansatte, flere skal vi ikke være, siger hun.

Annonce

Overalt i landet

DK Totalentreprise gør i dag i tømrer-, tegl- og blikkenslagerarbejde og laver om- og nybygninger for såvel private som virksomheder, blandt andet Netto, Rema 1000 og Fakta - og de kommer rundt i hele landet, inklusiv Bornholm.

Lone Frederiksen har senest fået en samarbejds-partner i Esbjerg.

- Vi skal renovere huse sammen på havnen - der sker meget lige nu. Og jeg vil også gerne selv bygge lejeboliger, fortæller hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce