Annonce
Vesterhavsposten

Lys for enden af Piper-tunnelen: Nu forbindes gasledning på Houstrup Strand

Kranen og skinnen ud i havet ved Houstrup Strand, der er klar til at tage imod gasrørerne, når de ankommer med installationskibet. Foto: Red Star Photo
Gasledningen bliver nu lagt på Houstrup Strand. Dermed er der lys for enden af tunnelen for de mange, der går og venter på at kunne få lov at bruge stranden igen.

Houstrup: Der kan så småt skimtes lys forude for de mange, der går og venter på at kunne få lov til at bruge Houstrup Strand igen.

I de her dage ankommer installationsskibet Tog Mor med de første fire kilometer rør, der skal forbinde hav med land i den kommende Baltic Pipe-gasforbindelse fra Nordsøen til Danmark og via den eksisterende gasterminal i Nybro 20 kilometer sydøst mod Varde.

- Det bliver en virkelig krævende opgave at føre Baltic Pipe i land ved Vestkysten og til Nybro. Det er en teknisk svær operation under vanskelige forhold midt imellem badegæster og turister. Vi arbejder derfor på højtryk for at blive færdige til højsæsonen og håber, folk har lyst til at følge med i arbejdet indtil da, siger hovedprojektleder for Baltic Pipe, Søren Juul Larsen.

Annonce

Fortsat lille spærring

Planen har hele tiden været, at Houstrup Strand skulle kunne åbnes igen i juni af hensyn til badegæsterne. Og det mener Sune Juul-Sørensen, der er seniorkommunikationskonsulent i Energinet, som står for projektarbejdet i Danmark, er muligt. I hvert fald næsten da.


Vi arbejder på højtryk for at blive færdige til højsæsonen

Sune Juul Larsen, Hovedprojektleder for Baltic Pipe


- Der kommer til at være lidt tilbage på stranden, som vi først vil kunne blive færdig med sidst på året eller i starten af 2022. Derfor vil der fortsat være et mindre aflukke op mod klitterne. Men det store område ned mod vandet, der nu er spærret af, skal vi nok få ryddet og åbnet i juni før sommerferiesæsonen, som det hele tiden har været planen, fastslår han.

Annonce

Imponerende syn

Indtil da har alle altså lov til at følge med i det store arbejde ved stranden. Og det skal nok blive et spektakulært syn, hvis man spørger Sune Juul-Sørensen.


Der kommer til at være lidt tilbage på stranden, som vi først vil kunne blive færdig med sidst på året eller i starten af 2022. Derfor vil der fortsat være et mindre aflukke op mod klitterne

Sune Juul-Sørensen, Energinet


- Rørene bliver svejset sammen ude på installationsskibet, der ligger cirka en kilomenter ud for kysten. Derefter flyttes rørerne ind på land med kranen og gennem den skinne, der er lavet ud i havet fra stranden. Det kan blive et imponerende at se på, konstaterer seniorkommunikationskonsulenten fra Energinet, der fortæller, at det bliver verdens største installationsskib, Pioneering Spirit, der i begyndelsen af maj skal lægge de resterende 100 km rør ud til Europipe II rørledningen i Nordsøen.

Der er lavet en alternativ rute omkring den afspærrede byggeplads på Houstrup Strand, som kan bruges af gående og ryttere. Illustration: Energinet

Under arbejdet på Houstrup Strand er det muligt at passere byggepladsen på en afmærket sti op gennem klitterne. Stien kan benyttes af både gående og ryttere og er tydeligt skiltet, men den er ikke egnet til at passere med barnevogne eller for gangbesværede.

Interesserede kan i øvrigt læse mere om anlægsarbejdet på informationstavler ved byggepladsen.

Baltic Pipe

Baltic Pipe Project er et gasledningsprojekt, der via Danmark skal forbinde de norske gasfelter i Nordsøen med Polen. Arbejdet startede i 2020 og skal stå færdig i oktober 2022.

I 2021 bygger Energinet den del af Baltic Pipe, der skal forbinde den eksisterende gasrørledning Europipe II i Nordsøen med det danske gasnet. Arbejdet vil gå gennem 12 danske kommuner.

Den 105 km lange rørledning i Nordsøen går i land ved Houstrup Strand og bevæger sig herfra knap 20 km gennem Varde Kommune til den eksisterende gasterminal i Nybro.

I forbindelse med arbejdet er Houstrup Strand spærret på tværs fra januar til juni i år. I mellemtiden kan gående og ryttere benytte en afmærket sti op gennem klitterne.

Skinnen ud i vandet fra stranden skal bruges til at rulle rørerne fra installationsskibet og ind på land. Foto: Red Star Photo
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce