Annonce
Vesterhavsposten

Mød kvinder i Billum, der passer deres børn til de skal i børnehave eller skole

Lea og sønnerne Hjalte og Ebbe Kaalund fra Janderup, er med for første gang til gymnastik og fri leg i Billum. Lea er hjemme på barsel, og i dagens anledning holder Hjalte fri fra dagplejen. Foto: Tatjana Johnsson
Til aktiviteten Gymnastik og leg kommer mødre fra nær og fjern til Billum Hallen hver onsdag. Fælles for mange af dem er, at de sætter karrieren på hold for at passe deres børn hjemme og aktivere dem selv. En anden fællesnævner er, at de har mistet tiltro til det offentlige pasningssystem, hvor de synes, at der ikke er nok ansatte til at udvikle og stimulere de små poder.

Et valg

Det er ikke samfundets ansvar, siger flere af de deltagende hjemmepassere, der alle er af hunkøn.

Elly Vogt er halvandet år gammel og nyder sin madpakke på gulvet sammen med sin mor Simone Vogt, der er uddannet socialrådgiver og er kørt fra Esbjerg til Billum.

- Vi har valgt at hjemmepasse vores børn, fordi min mand og jeg generelt ikke synes, at det er samfundets opgave at passe og udvikle vores børn. Især ikke i de første, vigtige leveår, hvor tilknytningen til forældrene er optimal for deres videre udvikling, siger Simone Vogt og tilføjer:

- Og jeg er ikke nervøs for at være ude af arbejdsmarkedet i en årrække.

Jeg vil gerne understrege, at det her ikke handler om, at vi som mødre og kvinder er på vej hjem til kødgryderne igen, men om forandringer i et samfund, der er spændt til det yderste mod børnenes tarv. De er tabere i et alt for travlt samfund.

Shesalina Faulkner

Annonce

Glem alt om kødgryder

Shesalina Faulkner er 30 år og hjemmegående i Hjerting med toårige Remy og Zion på seks måneder.

- Min mand er kok i Esbjerg på et hotel, og det fungerer så fint med hans skiftende arbejdstider i forhold til vores familieliv. Han vil også gerne bytte med mig på et tidspunkt. Selv er jeg nyuddannet cand.mag i religion og engelsk, men er sikker på, at jeg nok skal finde et job, selvom jeg går hjemme en fem til seks år.

Der er også overvejelser om økonomi.

- Økonomi handler om prioriteringer. Der er meget, man kan undvære for at få det til at gå op med at være hjemmegående, siger Shesaline, der med vilje bruger ordet hjemmegående og ikke hjemmepasser.

- Jeg synes ikke, man hjemmepasser sine egne børn, som ordet antyder, for jeg selv har valgt at få dem, siger Shesalina Faulkner, og fortsætter:

- Jeg vil gerne understrege, at det her ikke handler om, at vi som mødre og kvinder er på vej hjem til kødgryderne igen, men om forandringer i et samfund der er spændt til det yderste mod børnenes tarv. De er tabere i et alt for travlt samfund.

Annonce

Til- eller fravalg

Shesalina Faulkner mener, der skal være plads til det hele.

- Man skal gøre det, der er rigtigt og fungerer for lige netop ens egen familie, det er ikke enten eller, og jeg forstår godt, hvis man ikke har samme muligheder som singleforældre, siger hun.

Selv er hun også spændt på, efter endt barsel, hvordan det bliver at leve af det tilskud til hjemmepasning, som kommunen giver til børnene til de er to år, og som ligger langt lavere end det, familien skal leve for lige nu.

- For os handler det om at kunne give 100 procent opmærksomhed og omsorg til vores sønner lige nu, hvor de er så små og sårbare. At vi så heller ikke har den store tiltro til det offentliges pasningsmuligheder og ressourcer, er en helt anden sag.

Simone og Elly Vogt er kommet fra Esbjerg. Simone er socialrådgiver og ikke et sekund i tvivl om, at hun skal være hjemmepasser nogle år endnu. Foto: Tatjana Johnsson

Billum/Janderup: 31-årige Lea Kaalund har sønnerne to-årige Hjalte og baby Ebbe med til Gymnastik og fri leg i Billum for første gang.

- Jeg er hjemme på barsel med Ebbe og tænkte, at det ville være skønt at lave noget sammen med begge drenge, så Hjalte holder fri fra dagplejen i dag, siger Lea Kaalund, der er uddannet sygeplejerske, og tilføjer:

- Jeg kan godt forstå, med den generelle mangel på voksne til alt for mange børn i institutionerne, at mange foretrækker at hjemmepasse deres børn de første år af deres levetid.

30 år og nyuddannet cand. mag i religion og engelsk Shesalina Faulkner, har sine to sønner med til Billum fra Hjerting. Hun har ikke den store tiltro til de offentlige pasningsmuligheder, fordi de blandt andet er så underbemandede, siger hun. Foto: Tatjana Johnsson
Hjalte Kaalund fra Janderup er med for første gang til Gymnastik og fri leg, og han befinder sig som en fisk i vandet på forhindringsbanen. Foto: Tatjana Johnsson
Gymnastik og fri leg i Billum Hallen en onsdag formiddag. Der er altid mindst 30 deltagere, og ofte det dobbelte. Foto: Tatjana Johnsson
Remy Faulkner fra Esbjerg er lidt kamerasky og gemmer sig ved mor, inden han igen tumler videre i Billum Hallen med de andre hjemmepassende og barslende mødre. Foto: Tatjana Johnsson
Der hygges mor og barn imellem. Alderen varierer fra 0-5 år til Gymnastik og fri leg i Billum. Foto: Tatjana Johnsson
Nelli Arnth bor i Billum, og har været med til at stable Gymnastik og fri leg på benene sammen med blandt andre underviser Britta Bendix. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Vesterhavsposten

Tilflytteren Birgitte har flyttet Sportigan til det gamle apotek

Annonce
Vesterhavsposten

Boldklubben Vestkysten kåret som tredjebedste idrætsforening

Annonce
Ugeavisen Varde

Naturvejleder fortæller om naturens afslappende påvirkning

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Ny bankrådgiver i Nordea Bank Varde

Vesterhavsposten

Outlet og svigerdatter blev fast del af tøjbutik

Ugeavisen Varde

Udstilling i nyåbnet galleri reflekterer over livets gang

Vesterhavsposten

Butiksejer: ”Det ville være en katastrofe”

Vesterhavsposten

Biler, påskeæg, godter og gavekort er klar til AMOK Søndag

Ugeavisen Varde

Lokal maler nyfortolker det vestjyske landskab

Annonce