Annonce
Vesterhavsposten

Marianne kom fra København til Lydum som dyrlæge for tyve år siden

Tre hunde har familien Grønn Prior på gården i Lydum. En brun labrador og to afrikanske løvehunde. Foto: Tatjana Johnsson
Hun har en forkærlighed for heste, som hun har specialiseret sig i over årene, og behandler blandt andet med kiropraktik.
Annonce

Lydum: Lidt ude for alfarvej ved Lydum, der hvor markvejens huller hurtigt bliver dybe og fulde af vand, ligger et gult bondehus. Her i naturidylliske omgivelser bor dyrlæge Marianne Grønn Prior sammen med sin mand og deres tre børn, syv katte, fem heste og tre hunde.

- Jeg har været dyrlæge her i området i 20 år, og i 10 af dem som selvstændig, siger Marianne Grønn Prior, der flyttede til Vestjylland fra København, da hun var færdig på Landbohøjskolen med sit dyrlægestudie på grund af et job.

Det har familien aldrig fortrudt. Mariannes mor flyttede endda efterfølgende fra Sjælland til Nørre Nebel, hvor hun boede de sidste år af sit liv for at være tættere på familien.

- Min mor døde her i januar, og jeg vil vove at påstå, at hun havde nogle af sine bedste år i Nørre Nebel, siger Marianne og tilføjer:

- Jeg blev rørt over den opbakning, der var til hendes begravelse med en fuld kirke. Det varmede virkelig, siger Marianne Grønn Prior, der via sit job hurtigt er blevet integreret i det vestjyske, fordi hun dengang som nu, møder rigtig mange mennesker i sin dagligdag.

- Jeg kommer jo hjem til folk og behandler dyrene, og har mange faste kunder år efter år, om det nu er herude i nærområdet eller på Fanø, i Tjæreborg, Skjern og Hvide Sande.

Det er vigtigt at lytte opmærksomt til mine kunder, der kender deres dyr bedst, for at opnå den helt rette behandling.

Dyrlæge, Marianne Grønn Prior

Annonce

Ko "reparation" og malkning

Henved 80 procent af Mariannes dyrlægearbejde foregår med heste, som hun er specialiseret i. Resterende tyve procent med behandling af hunde og katte.

- Jeg startede med at være ansat i Outrup Kvægpraksis, hvor jeg dengang vidste mere om at "reparere" køer end om mælkeproduktion og håndtering af så store dyr, siger Marianne og tilføjer:

- En landmand, der over årene er blevet en god ven, spøger stadig med, at han har lært denne bette pige at malke, når jeg skulle tage mælkeprøver i starten af min dyrlægekarriere.

Annonce

Kunsten at lytte

Marianne Grønn Prior lytter opmærksomt til sine kunder.

- Det er virkelig vigtigt at lytte, for det er mine kunder, der kender deres dyr bedst, og ved at lytte kan man opdage mange mønstre og derved påbegynde den rette behandling, siger hun.

Marianne har løbende videreuddannet sig indenfor blandt andet akutdyrsbehandling, tandbehandling og kurser indenfor både laserbehandling, akupunktur og ikke mindst uddannelsen om hestekiropraktik.

- Mit dyrlægefag interesserer mig meget, og det er dejligt at udvikle sig, så jeg har også taget en uddannelse i Tyskland som hestekiropraktor, siger Marianne Grønn Prior.

Det er hårdt fysisk at arbejde som dyrlæge med heste.

- Jeg bliver ved så længe fysikken er til det, men ellers kan det være jeg kommer til at fokusere på en mindre fysisk del af jobbet på sigt med mere fokus på hestekiropraktik, rehabilitering og genoptræning af heste, siger hun.

Marianne Grønn Prior er hestekiropraktor

- Marianne Grønn Prior blev uddannet kiropraktor i august 2016 fra Back Bone Academy i Tyskland, og er uddannet til at behandle heste, hunde og katte.

- Kiropraktik til dyr er en manuel terapiform, som anvendes til både akutte og kroniske problemer.

- Kiropraktik kan ikke erstatte traditionel dyrlægebehandling, men er et godt supplement i undersøgelse og behandling af mange helbreds- og præstationsproblemer.

- Formålet er at forbedre eller genoprette bevægeligheden i kroppens led.

- Hesten undersøges stående og i bevægelse. Til undersøgelsen bruges en "balle" til at stå på for at også hele hestens overlinje kan undersøges.

Kilde, Marianne Grønn Priors hjemmeside: www.hos-dyrlægen.dk

Annonce

Taekwondo

Fritiden går blandt andet med at ride, hvilket er en interesse Marianne også deler med sin mand.

- Men ellers er vi i familien bidt af sporten taekwondo, som vi bruger meget tid med at dyrke. Det var sådan vi mødte hinanden, min mand og jeg tilbage i 1991, siger Marianne.

Marianne Grønne Prior er formand for Nørre Nebel Taekwondoklub. Hele familien har et sort bælte på nær den yngste datter på 12 år, der for nu har et blåt bælte.

- Vi elsker området, spiser gerne på Cafe Stranden i Henne Strand, går ture i Gammel Gab med hundene, hvilket er det skønneste sted på jorden, siger Marianne, mens hun morgenfodrer katte og heste i stalden, som familien selv har bygget op fra grunden. Lidt ligesom tilværelsen i det vestjyske udenfor Lydum.

Syv udekatte smyger sig kælent på kryds og tværs om Marianne Grønn Prior, når der fodres. Foto: Tatjana Johnsson
Marianne Grønn Prior fodrer som det første hestene hver morgen, inden arbejdsdagen som selvstændig dyrlæge går igang. Foto: Tatjana Johnsson
Togvogne til godstransport udgør brændeskure på gården hjemme hos Marianne Grønn Prior. Foto: Tatjana Johnsson
Der er nok at se til for Marianne Grønn Prior både privat på gården og som kørende dyrlæge fra Lydum. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterhavsposten

Vikingemad på Bork Havn

Annonce