Annonce
Vesterhavsposten

Naja Marie donerer 40 centimeter hår til parykker

Frisør Heidi Thisted i Ansager kom på en 40 centimeter lang hårklipning, da 7-årige Naja Marie Uldbæk fra Kvong havde valgt at donere sit hår. Privatfoto
Selvom man kun er syv år gammel, kan man godt have en mening om sit hår, og hvad det skal bruges til. Dette er tilfældet for Naja Marie i Kvong.
Annonce

Kvong: Selvom Karina Uldbæk bor i Kvong, tager hun stadig turen til Ansager for at blive klippet hos Heidi Thisted.

- Det ville føles næsten som at være utro, hvis jeg gjorde andet, siger Karina Uldbæk med et smil, der for fem år siden flyttede fra Ansager til Kvong.

Annonce

Den svære barnesnak

Karina Uldbæk arbejder hjemme, hun har seks børn med sin mand. Dine, mine og vores børn. Naja Marie Uldbæk er hendes syv år gamle datter, hun går i første klasse på Lyne Friskole.

Mor og datter kom for et par uger siden til at tale om kræft, og om hvorfor man taber håret undervejs i kemobehandlingen.

Karina Uldbæk mor til Naja Marie Uldbæk have fornylig en snak om at være ramt af kræft og miste håret, derfor besluttede Naja Marie sig for at donere sit hår for at hjælpe andre. Privatfoto

- Jeg fortalte Naja Marie om min venindes datter, der har haft kræft, men har det godt i dag, siger Karina Uldbæk.

Hårdonation - sådan gør man

Det afklippede donationshår skal være cirka 25 centimeter langt og gerne længere, hvis man kan undvære det.

Donationshåret må ikke være kemisk behandlet, det vil sige lysnet eller permanentet.

Donationshåret skal være rent, helt tørt og børstet godt igennem.

Selve klipningen

Håret samles i én eller flere mindre hestehaler. Fletninger og samles godt med en elastik.

Håret afklippes cirka to centimeter over elastikken.

Alle afklippede hestehaler og fletninger samles i ét bundt og forsegles yderligere med 1-2 elastikker i top og bund. Så man er sikker på, at alt hår er samlet i samme groretning. Det er meget vigtigt.

Jeg viste Naja Marie fotos, hvor min venindes datter ikke havde hår på hovedet, og ud fra den samtale bestemte Naja Marie sig for, at hun vil donere sit lange lyse hår, der aldrig har været andet end langt, siger Karina Uldbæk fuld af slet skjult beundring.

Annonce

Ikke langt fra tale til handling

Det var første gang i 7-årige Naja Marie Uldbæks liv, at håret skulle klippes kort. 40 centimeter røg der til donation. Privatfoto

Forleden skete det så. Mor og datter kørte til Ansager og fik klippet 40 centimeter blondt hår af, der nu skal doneres.

Vi har fundet en side på Facebook, og der er flere, som vi sender håret til med posten mod Aalborg. Det kan også blive brugt til flotte parykker til andre sygdomme end kræft, siger Karina Uldbæk og tilføjer:

En stolt Naja Marie Uldbæk med sit "guldhår" klar til at blive pakkket og sendt til donation for senere at blive anvendt til en fin paryk, for en der trænger. Privatfoto

Mit hjerte blev bare så stort og varmt indeni, da vi sad ved klippestolen. Og jeg jeg kan se, at Naja Marie er både stolt og glad over at sætte handling bag ordene. Det er hendes helt eget valg, siger Karina Uldbæk.


Mit hjerte blev bare så stort og varmt indeni, da vi sad ved klippestolen. Og jeg jeg kan se, at Naja Marie er både stolt og glad over at sætte handling bag ordene. Det er hendes helt eget valg.

Karina Uldbæk, mor


Annonce

Sådan donerer man hår

Der er mange steder, hvor man kan donere hår til parykker, og der er forskellige krav, der skal opfyldes.

- Længden på hårdonation skal være cirka 25 centimeter og gerne længere, hvis man kan undvære det, siger Karina Uldbæk og tilføjer:

- Jo længere håret er, jo mindre hår går der til spilde.

Man skal også lære her i livet at kunne give for at modtage siger Karina Uldbæk eftertænksomt.

Så er der ingen vej tilbage, nu klippes der fra langt til page hos frisør Heidi Thisted. - Når man donerer sit hår, vil man gerne sikre, at mest muligt af håret kan anvendes. Der skal bruges en vis længde for at knytte hårene i parykken, og i et bundt er der mange hår, som ikke er lige lange. Det er spild, hvis håret ikke er tilstrækkeligt langt, siger frisør Heidi Thisted, der synes Naja Marie Uldbæk er super sej. Privatfoto

- Og mor, det vokser jo ud igen, siger Naja Marie, der er glad for sin nye frisure og er spændt på, hvad de siger ovre i skolen til hendes forvandling og handling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterhavsposten

Bag kransekage med Karin

Annonce