Annonce
Vesterhavsposten

Den nye frisør i Oksbøl er bare 19 år: - Jeg er lykkelig over den mulighed, jeg har fået med min salon her i Oksbøl

Nano Abi, den nye frisør i Oksbøl, er oprindeligt kurder fra Syrien. Foto: Michael Svenningsen
Oksbøl er blevet en frisørsalon rigere. Det er den tredje af slagsen, og det er en helt ung fyr, som har åbnet salonen. Younis Abdullah, i daglig tale kaldet Nano Abi, er 19 år.

Oksbøl: Nano Abi sætter det danske flag udenfor døren til frisørsalonen i Oksbøl.

- Jeg har glædet mig så meget til den her dag. Jeg har ikke kunnet sove og haft ondt i maven af glæde over at åbne min egen salon, siger Nano Abi med et kæmpe smil.

Kommer fra Syrien

Nano Abi kom til Danmark sammen med sin mor og to søskende i 2015. De blev familiesammenført, efter faderen var flygtet fra Tyrkiet til Danmark to år tidligere. Oprindeligt er familien kurdere fra Al-Qamishli, en by som ligger i det nordlige Syrien. På grund af krig i Syrien flygtede familien til Tyrkiet, da Nano Abi var 12 år.

Han var altid blandt de dygtigste i skolen og elskede at gå i skole. Men da familien kom til Tyrkiet, var det ikke muligt for Nano Abi at fortsætte med at gå i skole. Han kom ud at arbejde for at tjene penge til at kunne forsørge familien. Hver dag var han afsted 10 til 12 timer.

Nano Abi har lejet lokalerne på Vestergade i Oksbøl, hvor han har sin nye frisørsalon. Det er første gang, han er selvstændig. Foto: Michael Svenningsen

- Jeg arbejdede med alt muligt. Det kunne være meget forskelligt. Jeg var kun 12 år, men jeg skulle tjene penge, så min familie kunne få mad og et sted at bo. Jeg gik ikke i skole i den tid i Tyrkiet. Det handlede om at tjene penge, fortæller Nano Abi.

Annonce

Brorsonskolen og Campus

- Nogle år senere flygtede min far fra Tyrkiet til Danmark. Mig og min mor og mine søskende blev tilbage i Tyrkiet. Det var en svær og meget usikker tid for os. Heldigvis fik vi muligheden nogle år senere for at blive familiesammenført med min far i Varde. Jeg var 15 år på det tidspunkt, vi kom til Varde. Jeg fik danskundervisning, tog en syvende klasse på Brorsonskolen og kom på Campus, men jeg synes, det var svært at følge med. Jeg havde jo ikke gået i skole, siden vi boede i Syrien, og det var efterhånden mange år siden. Jeg synes, det var svært. Jeg forstod ikke særlig godt dansk og havde ingen venner, forklarer Nano Abi.

Han kigger ud i frisørsalonen i Oksbøl med et fast målrettet blik, mens han tager en slurk af kaffekoppen.

- Jeg skulle ud og arbejde igen. Jeg ville tjene penge, siger Nano Abi.

Annonce

Oplært af onklen

Familien var samlet igen, denne gang i Varde, og Nanos to onkler, som også var flygtet til Danmark, havde allerede etableret sig med frisørsaloner i henholdsvis Varde og Vejen.

- Jeg kom hver dag i min onkels frisørsalon, Kano frisør i Varde. Jeg blev hurtigt fascineret af frisørfaget. Min onkel er virkelig god til at klippe, og det ville jeg også være. Jeg blev oplært af min onkel. Han tilbød mig at komme og lære at klippe hår. Den chance tog jeg omgående imod og har været i salonen hos min onkel i fire år. Efter årene i salonen i Varde kom jeg over til min anden onkel i Vejen, Vejen frisør. Jeg skulle prøve noget nyt, møde nogle nye kunder og opleve noget andet, fortæller Nano Abi.

Nu havde Nano fået mange nye venner i Varde. Det var også tiden til igen at prøve noget nyt, så efter et år hos onklen i frisørsalonen i Vejen besluttede Nano sig for at åbne sin egen salon. En dag familien var ude at køre og kom igennem Oksbøl, blev de opmærksomme på de tomme lokaler til leje i Vestergade 16, lige overfor Brugsen.

- Det var helt oplagt at åbne min egen salon der. Der var ikke rigtig nogen barbersalon til mænd i byen, og det er tæt på Varde. Mange af mine venner og tidligere kunder fra Varde ville gerne komme og blive klippet i salonen. De havde allerede kørt fra Varde til Vejen for at blive klippet af mig, siger Nano Abi.

Nano Abi er klar til at tage imod kunderne i hans nye salon, Nano frisør i Oksbøl. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Vil gerne have egen familie

Nano Abi er 19 år. En alder, hvor de fleste tænker på fester, kærester og uddannelse, og ikke lige på et liv som selvstændig i en by som Oksbøl. Men det er anderledes for Nano Abi:

- Jeg har ikke lyst til at feste og drikke mig fuld, som mange af mine jævnaldrende. Jeg er ikke vild med diskoteker og larmende musik. Jeg vil gerne have styr på mit liv. Jeg har jo oplevet, fra jeg var 12 år, at skulle tjene penge til at forsørge familien. Det har været et hårdt arbejde, men jeg er opvokset på den måde, så det ligger ligesom i mig. Jeg kan ikke se mig selv feste hver weekend.

Jeg har ikke lyst til at feste og drikke mig fuld, som mange af mine jævnaldrende. Jeg er ikke vild med diskoteker og larmende musik. Jeg vil gerne have styr på mit liv. Jeg har jo oplevet, fra jeg var 12 år, at skulle tjene penge til at forsørge familien.

Nano Abi

Derudover har han en anden drøm:

- Jeg har ingen kæreste, men jeg drømmer da om at finde den eneste ene i mit liv og få børn. Jeg elsker børn. Jeg kan få helt ondt i maven, nu hvor vi snakker om børn. Jeg bliver så glad, når jeg tænker på, at jeg en dag skal have mine egne børn, siger Nano Abi.

Annonce

Kan godt lide Oksbøl

Men nu handler det om frisørsalonen på Vestergade i Oksbøl. Nano Abi har ikke taget lån i banken for at åbne salonen. Alle tingene i salonen er fra onklens salon i Vejen. Familien hjælper hinanden.

- Kom min ven, jeg skal vise dig salonen. Du skal se mine sakse, og hvor flot, jeg synes, det er blevet her, siger Nano til mig. Det er tydeligt at mærke, hvor glad Nano er for sin salon i Oksbøl. Foto: Michael Svenningsen

- En frisørsalon er en frisørsalon, ligegyldigt om den ligger i en millionby i Syrien eller i Oksbøl. Den måde, som man snakker med kunderne på, om livet, og hvad der rører sig i nærområdet, det er det samme overalt i verden. Jeg kan virkelig godt lide Oksbøl. Her er stille og roligt, og alle kender alle. Det kan selvfølgelig godt være svært, når en kunde virkelig snakker vestjysk til mig, men heldigvis er alle kunderne gode til at tale, så jeg forstår det, siger Nano Abi med et smil i øjnene.

Annonce

Taget godt imod af kunderne

- Kom min ven, jeg skal vise dig salonen. Du skal se mine sakse, og hvor flot, jeg synes, det er blevet her, siger Nano Abi til mig.

Det er tydeligt at mærke, hvor glad Nano Abi er for sin salon i Oksbøl.

- Jeg drømmer om en dag at investere penge og handle med aktier. Men frisørfaget er min førsteprioritet. Jeg kunne overhovedet ikke sove, natten før jeg åbnede salonen. Heldigvis blev jeg taget godt imod af kunderne de første dage. Jeg har været så træt, når jeg har lukket salonen om aftenen. Men jeg er lykkelig over den mulighed, jeg har fået med min salon her i Oksbøl, slutter Nano Abi af.

Annonce
Annonce
Vesterhavsposten

Lav det perfekte foder til havens fugle

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Bål, hygge eller overnatning: Oplev naturen i vintermørke

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Nybolig Nr. Nebel får lokalansigt som ny leder

Vesterhavsposten

Brian har reddet to landsbyer fra butiksdød: Nu skal han sætte gang i genåbnet butik ved vestkysten

Ugeavisen Varde

Findes den politiske vilje til at ændre markant for bedre pleje og arbejdsforhold?

Ugeavisen Varde

Jeg vil have Vestkystvejen udvidet ud til Outrup

Ugeavisen Varde

Udstyk flere byggegrunde i Oksbøl

Ugeavisen Varde

Derfor er en bedre politisk balance i Varde Kommune vigtig

Vesterhavsposten

Jimmi skal være uddeler i Super Brugsen: - Nu skal jeg fri til min kæreste

Ugeavisen Varde

Mørke måneder forude: Fødevarestyrelsen har ét råd til alle

Vesterhavsposten

Få bagedystvinderens bud på blodigt bagværk til halloween

Vesterhavsposten

Underholdning for de mindste i Kulturhuset

Vesterhavsposten

Kulturdag i Nymindegab med klassisk musik og kunstfortællinger

Ugeavisen Varde

Der mangler aflastningspladser i kommunen

Ugeavisen Varde

Realistiske valgløfter ønskes: Hverdagen er ikke fyldt med guld og grønne skove

Ugeavisen Varde

Samuelsgården i Oksbøl er en uundværlig perle

Ugeavisen Varde

Vildere vandløb - helst efter en samlet plan

Ugeavisen Varde

Storskrald skal hentes igen ude i oplandsbyerne

Ugeavisen Varde

Madservice: Velfærd er for borgerne - ikke for at virksomheder kan tjene penge

Vesterhavsposten

Det gamle byvåben genoplives i rundkørslen

Ugeavisen Varde

Giv os værdig og kærlig pleje - og frisklavet mad

Vesterhavsposten

Nørre Nebel bugner af turister

Vesterhavsposten

Cykelsti eller parkeringspladser i Bredgade?

Annonce