Annonce
Vesterhavsposten

Niels og borgerforeningen er langt i forhandlingerne om et køb af den gamle skole

Niels Vaseli er 71 år og har boet i Vrøgum siden 2008. Han har børn, der er bosat i Nordjylland og Hvidovre, men planen er at blive boende, fortæller han. Foto: Line Guldager Hansen
I 2019 lavede Vrøgum Borgerforening i samarbejde med byens borgere en udviklingsplan. Det har ført til en masse nye tiltag, og helt aktuelt er man i positive forhandlinger med Varde Kommune om et køb af den gamle skole.

Vrøgum: Vrøgum Borgerforening har mange bolde i luften. Traktortræk, koncerter, fællesspisning, byforskønnelse og meget mere.

Helt aktuelt har foreningen dog et lidt større projekt på tegnebrættet, som, hvis alt går vel, nærmer sig sin afslutning i år. Vrøgum Borgerforening vil nemlig købe Vrøgum Gl. Skole og omdanne det til et kulturhus.

Finansieringen er på plads, og ifølge Niels Vaseli er man langt i forhandlingerne om de økonomiske detaljer med Varde Kommune, som lige nu ejer skolen.

Annonce

- Skolen har været brugt til mange forskellige ting i løbet af årene. Vi vil gerne overtage den, så vi kan sætte vores eget præg, så vi på sigt kan afholde forskellige arrangementer. Vi vil gerne have en by, hvor der sker noget, og det er grunden til, at vi vil gøre noget ved skolen.

Vrøgum Borgerforening har allerede nu haft en arkitekt inde over projektet, som har givet sit bud på, hvordan man kunne gøre.

- Jeg tror, at vi har fundet frem til, hvordan vi gerne vil have det skal være. Vi har gode forhandlinger med kommunen, og vi tror på, at vi kan finde en mulighed for at købe skolen til rimelige penge, lyder det fra Niels Vaseli, som dog ikke kommer nærmere ind på en købspris.

Køb inden KV21

Købet af skolen er en del af den udviklingsplan, som Vrøgum Borgerforening fik udarbejdet tilbage i 2019. Først var de lokale kræfter selv primus motor på planen, men sidenhen kom Varde Kommune med ind over og hjalp til med udarbejdelsen, hvorefter planen blev vedtaget i byrådet.

Netop det faktum betyder også, at foreningen meget gerne ser, at forhandlingerne falder på plads inden længe.

- Udviklingsplanen er vedtaget af det byråd, der sidder her i dag. Vi har et valg til november, og det kunne være rart at få det hele igennem, når nu politikerne har været med til at blåstemple vores plan, fortæller Niels Vaseli.

Finansieringen er endnu ikke helt på plads. Mange af fondene er nemmere at søge, når overtagelsen er officiel og ejerskiftet en realitet. Gruppen har Claus Kjeld Jensen, museumdirektør, med ombord, som, ifølge Niels Vaseli, har et stort kendskab til diverse fonde.

Museumsdirektør Claus Kjeld Jensen er med i projektet om at købe Vrøgum Gl. Skole. Arkivfoto: Yvonn Tittel

- Det vigtige er, at vi får erhvervet skolen, for den danner rammer om de arrangementer, som vi har herude, og dem vil vi gerne bibeholde. For det er med til at skabe liv i byen.

Selvom projektet er af en anden kaliber end så mange andre af de nye tiltag, og skolens omdannelse kræver en større renovering, så kommer det ikke til at sætte en stopper for det aktive byliv, der fungerer i bedste velgående på daglig basis.

- Hvis alt går vel, og vi får lov til at overtage, så kan vi ikke bare lukke stedet ned og vente tre år, indtil det står færdigt. Vi har en masse foreninger, som har lokaleret, så det bliver en istandsættelse på rimelige vilkår for alle.

Annonce

En lille perle

Niels Vaseli tog turen fra København til Vrøgum tilbage i 2008. Lidt kendskab til området havde han gennem en soldaterkammerat. For at få et større netværk og samtidig hjælpe til i lokalområdet valgte han at blive en del af borgerforeningen.


"Vrøgum er en lille perle i Varde Kommune, hvis du spørger mig. I vores udviklingsplan står der faktisk, at når folk kommer til byen, skal de tænke "Her kunne jeg godt tænke mig at bo", og det synes jeg faktisk, at vi har formået at skabe," siger Niels Vaseli, medlem Vrøgum Borgerforening


Sammen med andre lokale kræfter har han blandt andet været med til at etablere en park i forbindelse med udgravningen af sø til regnvand. Desuden har de et shelter- og skovfitnessprojekt, som mangler sidste godkendelse, inden det kan blive en realitet.

De mange arrangementer, som også arrangeres, har en stor betydning for lokalsamfundet, og derfor nytte det frivillige arbejde i den grad noget, forlyder det.

- Det har helt klart styrket det sociale sammenhold herude. Vores traktortræk tiltrak 2000 tilskuere, og det er ret fantastisk, når der kun bor 300 mennesker i byen, fortæller Niels Vaseli og tilføjer:

- Vrøgum er en lille perle i Varde Kommune, hvis du spørger mig. I vores udviklingsplan står der faktisk, at når folk kommer til byen, skal de tænke "Her kunne jeg godt tænke mig at bo", og det synes jeg faktisk, at vi har formået at skabe efterhånden.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Livreddertårnet i Vejers fejrer 20 års fødselsdag - tårnet åbner med kage på fredag

Annonce
Annonce
Vesterhavsposten

Landmand går biodiversitetens vej: Lader naturen råde på markerne

Annonce
Forsiden netop nu
Vesterhavsposten

Forstander om specielt og uvist år: - Det har været som at starte en helt ny efterskole

Ugeavisen Varde

Bestyrelser på plejehjem skal sikre indflydelse

Vesterhavsposten

Tag på Rasmus Klump-skattejagt i Oksbøl

Vesterhavsposten

Nedlukning, selvtest og strejke: Frøstruphave-elever ser tilbage på et kaotisk skoleår, hvor de er blevet frarøvet tre måneder

Vesterhavsposten

Gunnar fra Oksbøl er kommet i det fine selskab: Han modtog DBU's guldemblem

Vesterhavsposten

Suverænt fodboldår i Oksbøl: Oprykning og få minutter fra pokalsensation

Ugeavisen Varde

Nu kan du få en pind i næsen i Henne

Vesterhavsposten

Anja fra Oksbøl er spidskandidat Nye Borgerlige

Vesterhavsposten

Et flag med en stor betydning for turismen

Vesterhavsposten

Bentes store drøm er gået i opfyldelse: - Nu mangler vi bare tyskerne

Vesterhavsposten

Klassefighten 2021 - Hvem er Bertil, og hvad laver han i Nymindegab?

Vesterhavsposten

Jette tegner billeder til ny børnebog om kirkelige vielser af homoseksuelle

Vesterhavsposten

Ja tak til flere kommunale byggegrunde i de mindre byer

Vesterhavsposten

Gamer-fædre vil uddanne CS:GO-talenter i Nørre Nebel: - Drømmen er at sende en til Astralis

Vesterhavsposten

Grundlovsfest i Lunde Præstegårdshave

Vesterhavsposten

Esport vokser sig større og større i Danmark

Vesterhavsposten

Virksomhed i Nørre Nebel: Familien Lauridsen løber ingen steder

Vesterhavsposten

Dyre superbiler i millionklassen og bæredygtige produkter: Familien Frederiksmose rykker ind i Sparekassens tidligere lokaler

Vesterhavsposten

Styrk din krop i Bork Havn

Ugeavisen Varde

Supersankere: Find de ukendte lækkerier i naturen

Vesterhavsposten

Kvong Fitness stod til at holde lukket, men så trådte lokalområdet til

Annonce