Annonce
Vesterhavsposten

Oles passion for julepynt startede mellem krudt og kugler i Bosnien

Ole Bech Sandvang Vilhelmsen arbejder i Forsvaret, hvor hans passion for julepynt en masse pudsigt nok blev vakt. Foto: Tatjana Johnsson
Nu er det blevet en sjov tradition at gå juleamok hjemme ved Ole i Janderup, hvor han bruger mindst 40 meter granguirlande om dørpanelerne.
Annonce

Janderup: På en stille villavej i Janderup bor den mandlige pendant til Gertrud Sand fra den populære jyske julekalender for voksne.

- Den sidste weekend inden december går jeg amok i mine julekasser, og dem bliver der altså ikke færre af med årene, siger 44-årige Ole Bech Sandvang Vilhelmsen med et stort grin, og tilføjer:

- Jeg ruller godt og vel 40 meter julegranguirlande ud og hæfter dem omkring dørpaneler og hylder rundt omkring i mit hus i alle rum og mindst ligeså mange meter lyskæder. Dertil kommer julepynt på "grannet" over temaet sukkerstokke, kugler, danske flag og papirtrommer, hvor den også får maks gas, og der spares ikke på noget.

Det har taget overhånd med julepynt, lige siden vi var udstationerede i Bosnien.

Overkonstabel af 1. grad ved Oksbøl Kaserne, Ole Bech Sandvang Vilhelmsen

Annonce

Krigsjul

Ole Bech Sandvang Vilhelmsens store passion for julepynt begyndte temmeligt overraskende via hans job i Forsvaret, hvor han er overkonstabel af 1. grad ved Oksbøl Kaserne, og dengang i 1996-97 blev sendt på udsendelse til Bosnien.

- Vi boede tre gutter i en 20 fods container, og vores forældre sendte i spandevis af julepynt og godter ned til os. Der skulle jo ikke mangle noget, og det gjorde der sandelig heller ikke. Vi fik brugt det hele på meget lidt plads, der var julepynt overalt mellem krudt og kugler. Vi havde blandt andet en hel væg, hvor vores geværer og hjelme var hængt op og blev overpyntet med guirlander og pynt i bedste Gertrud Sand stil, siger Ole Bech Sandvang Vilhelmsen leende.

Traditionen med et stort læs julepynt i privaten i december var blevet en realitet for Ole, og den har ikke svigtet en eneste julemåned siden.

- Det har taget overhånd lige siden, siger Ole Bech Sandvang Vilhelmsen med slet skjult ironi.

Han er glad for sin voksende samling af mekanisk legetøj, hvor miniature sne-, ski- og julelandskaber står linet op på skænken og tændes med julelys og masser af julesange, der synger og spiller næsten i takt.

Annonce

Humor i pynten

Det er spændende at gå på opdagelse i et humoristisk julehjem som dette.

- Prøv lige at se mit toilet. Jeg kunne simpelthen ikke stå for denne udgave af Rudolf med den røde tud, der sættes på som wc-brætbeslag, siger Ole Bech Sandvang Vilhelmsen med slet skjult julestolthed i stemmen.

De fleste besøgende bliver blæst bagover allerede i køkkenet, når de kommer ind til Ole, hvor åbne hylder med kogebøger også er julepyntede.

- Jeg er fuldstændig ligeglad med, hvad folk tænker om mit forbrug af julepynt herhjemme, bare jeg synes, det er festligt og sjovt. Der er efterhånden sjældent sne i december, så den har jeg da bare taget med ind i stuerne. Og så fungerer det fint for mig med et fold ud plastikjuletræ, da det er genanvendeligt. Tænk lige på, at det tager mange ressourcer at dyrke et juletræ, faktisk fem-seks år, før det fældes og bliver brugt højest et par uger uden at drysse i folks varme julestuer, siger Ole Bech Sandvang Vilhelmsen.

Julepynten pakkes først ned weekenden efter nytårsaften, og så er der som oftest sneget sig endnu mere pynt med ned i kasserne, da familie og venner ikke overraskende gerne forærer Ole julepynt - især nye nisser til den store familie, der vokser i kasserne år for år hos overkonstablen i Janderup.

Det skal være festligt og sjovt hjemme hos overkonstabel af 1. grad Ole Bech Sandvang Vilhelmsen i december. Herom ingen tvivl. Foto: Tatjana Johnsson
Køkkenhylderne er også julepyntede hjemme hos Ole Bech Sandvang Vilhelmsen i Janderup, hvor Gertrud Sands pynteform er inspiraitonen. Foto: Tatjana Johnsson
Henved 40 meter granguirlande af den kunstige slags rulles ud hvert år til jul hjemme hos Ole Bech Sandvang Vilhelmsen i Janderup. Foto: Tatjana Johnsson
Selvføgelig er der også pyntet op til jul på Ole Bech Sandvang Vilhelmsens hyggelige toilet. Foto: Tatjana Johnsson
Rudolf med den røde tud som wc-brætskjuler til jul hjemme i privaten hos Ole Bech Sandvang Vilhelmsen. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce