Annonce
Vesterhavsposten

Sia har styr på både hajer og grise

Sia Holmberg er nyuddannet dyrepasser i en alder af 32 år. Hun har været elev i Øresundsakvariet i Helsingør, men slår nu sine folder i Nørre Nebels nye dyrehave. Foto: Tatjana Johnsson
Legatvindende dyrepasser Sia Holmberg har travlt med at fodre og træne dyr i Engholm - dyrehaven i Nørre Nebel.
Annonce

Nørre Nebel: 32-årige Sia Holmberg blev uddannet dyrepasser i 2019. Efter tre år med et langdistanceforhold til kæresten Jesper i Varde valgte Sia at flytte over til ham. Nu arbejder hun i Nørre Nebel i Dyrehaven Engholm.

- Efter at jeg havde været i virksomhedspraktik hos Conny Engholm Knudsen i dyrehaven, fik jeg en ansættelse, siger en glad Sia Holmberg og tilføjer:

Fåret Max lærer management og target dyretræning, hvor han bliver aktiveret til at få klippet hove og især løfte dem ved at dutte til en bold. Privatfoto

- Det er skønt at kunne beskæftige sig med det, man er uddannet til, for jeg bliver aldrig træt af dyr, og den viden man kan tillære og skabe med dem, for at give dyrene en bedre velfærd i hverdagen, siger Sia og tilføjer:

- Det er svært at få job som dyrepasser, fordi der er så få arbejdspladser og mange om buddet.


Jeg har altid haft drømmen om at blive dyrepasser.

Sia Holmberg


Annonce

Sias nye metode med hajer

Sia Holmberg kan noget med dyr og har modtaget et legat for sit eksamensprojekt i dyrepasseruddannelsen med hajer.

- Jeg har trænet hajer for at skabe en mere struktureret fodring og har også trænet dem til berøring, hvilket reducerer stress for dem, hvis det er nødvendigt at løfte dem op af akvariet.

Metoden med hajfodring udviklet af Sia, går ud på, at rødhajerne, der er en bundfisk, sikres fodring på en platform med felter, der markerer, hvor de skal opholde sig, hvilket hajerne kan mærke med deres elektriske sans. Felterne beriger hajernes sansesystem, da de føles på samme måde som et byttedyr i det virkelige hav.

- Før det lykkedes med udvikling af den fodringsmetode, snuppede andre fisk i akvariet maden før hajerne ved fodring, fordi de modsat hajerne ikke lever af føde på havbunden, siger hun.

Annonce

Vejen til titlen dyrepasser

Oprindelig er Sia Holmberg uddannet butiksassistent i Magasin og har også været ansat i en svømmehal, men interessen for dyr har altid været der, og hun har da også selv fire chihuahuaer hjemme i privaten.

Lige nu lærer Sia Holmberg alpakaerne at få grime på, så de vænner sig til grimen og ikke bliver stressede, når de skal indfanges ved klipning. Privatfoto

- Jeg har altid haft drømmen om at blive dyrepasser, og da jeg faldt over en elevplads på Øresundsakvariet, var jeg heldig at få den, siger Sia, der også har haft et vikariat i Københavns Zoo inden jobbet i Nørre Nebel.

Sia Holmbergs metode anerkendt

  • Sia Holmberg afsluttede sin dyrepasseruddannelse på Øresundsakvariet i Helsingør i 2019.
  • Hun blev herefter tildelt Brogaardens Trivselslegat for hendes afgangsprojekt “Udvikling af ny fodringsmetode af småplettede rødhajer".
  • Sia Holmbergs nye fordringsmetode bliver nu brugt kontinuerligt i akvariet.
Max er Dyrehaven Engholms kæledægge og er også en form for maskot. Han er også med nede i Nørre Nebel for at reklamere for dyrehaven, for han elsker at være i selskab med mennesker. Privatfoto
Annonce

Daglig træning i Nørre Nebel

Sia Holmberg har mange rutiner med dyrene i Nørre Nebel.

- Jeg management-træner blandt andet alpakerne i for eksempel at blive trygge ved at få grime på, så de ikke skal indfanges og stresses unødvendigt ved klipning. Med fåret Max og geden Julie er det en kombination af management og target træning, hvor de for eksempel lærer at dutte på en bold og på den måde trænes til at løfte benene, så man har mulighed for at klippe deres klove stressfrit. Desuden får de trænet hjerneaktivitet, siger Sia Holmberg.

Når Max trænes er der altid begejstring fra "tilskuerpladserne" i dyrehaven. Privatfoto

- Jeg kommer til fortsat ud i fremtiden at uddanne mig indenfor feltet med dyr, slutter Sia Holmberg, der allerede er i gang med uddannelsen til hundeadfærds-instruktør.

Der er altid noget at tage sig til og rigtig mange dyr, der skal fodres i Dyrehaven Engholm. Privatofto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterhavsposten

Uhygge i dyreparken

Annonce