Annonce
Vesterhavsposten

Staten går fallit: Skoleelever laver falske nyheder

Mie Clausen, Celine Carlsen og Alan Sikora beslutter sig for at lave en falsk forside på JydskeVestkysten. De starter med en historie om en brand på skolen, men ender med en falsk historie om statsministeren. Foto: Jacob Schultz
Elever fra flere skoler i Varde Kommune var torsdag med i et stort event, hvor de så et stort nyhedsshow live med fokus på kildekritik og nyheder. Derefter skulle de lave deres egne falske nyheder.

Nørre Nebel: - Staten går fallit, står der på computerskærmen.

Caroline Rosendahl Nørgaard Andersens gruppe skal skrive en falsk nyhed om, at staten er gået fallit på grund af de høje erstatninger til minkavlere. Klart en falsk historie, men dog så tæt på virkeligheden, at de tror, at de kan få andre til at hoppe på det.

- Det kunne være troværdigt, fordi der er store erstatninger, siger Caroline.

Hun går i 8. klasse, og hele formiddagen har de været med i et show, der er blevet transmitteret live. På skærmen var DR-vært Erkan Özden.

Benjamin True Christensen synes, det har været en god og lærerig dag. Foto: Jacob Schultz

Formålet har været at lære de unge om kildekritik, fordi der er så mange falske nyheder på nettet. Nu skal de prøve at lave deres egne og maskere dem som ægte nyheder for at få et indblik i, hvor let det er.

Annonce

Mette F. går af

Det er tydeligt, at minkskandalen fylder hos de unge. En gruppe havde oprindeligt en ide om en nyhed, hvor rygende elevers cigaretter antænder en brand, men heller ikke de kan lade disse ugers store historie være. Nu laver de i stedet en falsk JydskeVestkysten-forside, om at Mette Frederiksen går af på grund af stress. Det virker også troværdigt, mener gruppen.

Det er blandt andre dansklærer Jeppe Friis Hundebøl, der står for forløbet for 8. klasserne. Foto: Jacob Schultz

- Jeg tror, hun har meget stress på lige nu, siger Alan Sikora.

De deltog

Følgende skoler var med i eventet, der hed "I Sandhedens Tjeneste": Ølgod Skole, Mejls-Orten-Tinghøj Friskole, Agerbæk Skole, Blåbjergskolen og Blåvandshuk Skole.

Tæt på gruppen sidder Benjamin True Christensen, som fortæller, at han i løbet af dagen har lært, at det kan være en god ide at tjekke, om flere medier skriver det samme, når man læser en nyhed.

- Vi lærte, at man skal stille spørgsmål til hjemmesider, siger han.

Mie Clausen, Celine Carlsen og Alan Sikora beslutter sig for at lave en falsk forside på JydskeVestkysten. De starter med en historie om en brand på skolen, men ender med en falsk historie om statsministeren. Foto: Jacob Schultz

Han har ikke erfaringer med decideret fake news, men han har prøvet sammen med sin mor at købe sko på en hjemmeside, hvor skoene aldrig dukkede op, så han er opmærksom på, at ting på nettet kan være falske.


Vi lærte, at man skal stille spørgsmål til hjemmesider.

Benjamin True Christensen


Eleverne er ved at få præsenteret deres opgave. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce