Annonce
Vesterhavsposten

Sundhedscenter har fokus på enlige mænd over 65 år

Er du - eller en du kender - enlig mand på +65 år, så kan du kontakte Sundhedscenter Vest for at aftale tid til et besøg og en snak om trivsel og sundhed i hverdagen, aktiviteter og støttemuligheder i kommunen samt råd og vejledning, så små problemer ikke vokser sig større. PR-foto
Sundhedscenter Vest spørger i øjeblikket de mænd i Ringkøbing-Skjern Kommune, der er over 65 år og bor alene: Hvordan går det?. Erfaringen viser nemlig, at netop enlige ældre mænd står i skudlinjen for ensomhed og ubehandlede skavanker.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Hos Sundhedscenter Vest er de sundhedsfaglige konsulenter løbet ind i en udfordring: De borgere, der har det største behov for hjælp, er samtidig dem, der sjældent henvender sig til lægen eller andet sundhedsfagligt personale.

Derfor søgte Sundhedscenter Vest i foråret Sundhedsstyrelsen om penge til et to-årigt projekt med fokus på opsøgende, forebyggende og brobyggende arbejde blandt de enlige ældre mænd over 65 år - og fik godt en millioner kroner til den ekstra indsats.

Og derfor har sundhedsfaglig medarbejder Randi Susanne Pedersen både ringet og sendt breve til en gruppe enlige mænd over 65 år; breve, hvor hun melder sin ankomst til en snak på en given dato og klokkeslæt, medmindre de ringer og melder afbud. Indtil videre har det vist sig, at to ud af tre tager imod besøget, når de så direkte bliver opfordret til en snak om sundhed og trivsel.

Kost, motion og høreapparater er blandt de emner, som samtalerne ofte kredser om.

Annonce

Enlige ældre mænd i skudlinjen

Baggrunden for besøgene er, at netop enlige ældre mænd står i skudlinjen for ensomhed og ubehandlede skavanker. Det sker, når de eksempelvis oplever dødsfald eller skilsmisse, oplever smerter, forlader arbejdsmarked og ikke har en plan B:

- Vi kan se, at omvæltende livssituationer kan være medvirkende årsag til mistrivsel, som kan være svær at tale om for mange - ikke mindst mænd af en vis alder, og derfor opsøger de ikke nødvendigvis den tilgængelige hjælp, siger Hanne Larsen, projektleder i Sundhedscenter Vest under Ringkøbing-Skjern Kommune, i en pressemeddelelse.

Annonce

Laver opsøgende arbejde

Ud over telefonkontakt og breve vil Sundhedscenter Vest i løbet af det kommende år opsøge enlige ældre mænd på genbrugspladserne, i genbrugsbutikkerne, på væresteder, i de små havne, på biblioteket og i medborgerhuse.

Det opsøgende arbejde vil også foregå i samarbejde med præster, pedeller og viceværter i boligforeningerne, hjemmeplejen, apoteker, politi - og formålet er at nå ud til alle de mænd, der ellers nemt går under radaren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce