Annonce
Vesterhavsposten

Turistby splittet i spørgsmålet om p-pladser

Nørre Nebel er en lille by med mange butikker, som lever godt af turisters handel. Byen er karakteriseret ved, at det er muligt at parkere langs hovedvejen, Bredgade. Det ønsker Nørre Nebel Håndværker- og Handelsstandsforening at bevare. Formand for foreningen Lars Andersen (til venstre) ejer slagteren i Nørre Nebel og er formand for Nørre Nebel Håndværker og Handelstandsforening og direktør for brugsforeningen i Nørre Nebel, Allan Knudsen er medlem. Foto: Katrine Friisberg
Udviklingsråd og handelsstandsforening bliver ikke enige om, hvorvidt en cykelsti i begge sider af hovedgaden i Nørre Nebel skal erstatte parkeringspladserne langs vejen. Handelsstandsforeningen rykker for en beslutning.

Nørre Nebel: Skal bilister have mulighed for at holde ind langs hovedgaden Bredgade i Nørre Nebel? Eller skal cyklister kunne cykle i sikkerhed gennem den stærkt trafikerede vej på en cykelsti?

I efteråret skulle politikerne i Varde Kommunes udvalg for plan og teknik have besluttet, om byen skulle have cykelsti eller p-pladser. Men de udsatte beslutningen, fordi de håbede, at borgerne i Nørre Nebel selv ville finde frem til et kompromis.

Det ser dog ikke ud til at være muligt. Det blev tydeligt, da Nørre Nebel Håndværker- og Handelsstandsforening (NNHH) holdt generalforsamling den 29. marts. De 52 medlemmer af NNHH er enige om, at alle p-pladser i Bredgade skal bevares, oplyser Lars Andersen, som er formand for foreningen.

Annonce

I efteråret stod debatten om p-pladserne i midtbyen. Her var foreningen villige til at indgå et kompromis om at bevare fire p-pladser. Nu går foreningen ind for at bevare alle 72 p-pladser langs hele Bredgade.

- Vi har holdt mange møder, og kompromisser er gået i vasken. Vi ønsker at bevare alle p-pladser, fastslår Lars Andersen, der som ejer af slagteren i Bredgade selv har glæde af p-pladserne.

Man kan ikke forvente, at turisterne kan finde vejen bagom.

John Bjerregaard
I vinterhalvåret har Bredgade i flere år været gravet op for at separatkloakere. Lars Andersen og Allan Knudsen fra Nørre Nebel Håndværker og Handelsstandsforening oplyser, at det har presset mange af byens butikker. Foto: Katrine Friisberg

Frygter butiksdød

Foreningen mener, det vil betyde et stort fald i omsætningen, hvis p-pladserne langs Bredgade forsvinder. Formand Lars Andersen er bange for, at det kan føre til, at butikker må dreje nøglen om.

- Vi er nødt til at kæmpe for butikkerne. Nogle af dem lever af, at folk lige kan smide bilen og købe et eller andet, fastslår Lars Andersen.

John Bjergegaard bor i Nørre Nebel og er medlem af Blåbjerg Udviklingsråd, som repræsentant for byen. Det er ham, som har talt p-pladserne i Bredgade og konstaterer, at der er 72. Han ønsker i stedet en cykelsti, så cyklister sikkert kan cykle gennem den stærkt trafikerede gade. Han er uenig i, at det vil få så alvorlige konsekvenser for butikkerne.

- Det er en tros-ting. Jeg tror, det giver et mere roligt handelsliv, hvor man kan se butiksfacaderne. Der er mange forretninger i byen, som ikke har p-pladser lige foran butikken, siger han med henvisning til, at Nørre Nebel har omkring 300 p-pladser tæt på midtbyen.

Han peger på miljøhensyn, målet om at tiltrække cyklende turister og desuden, at det er svært at tiltrække nye beboere til en by, hvor man ikke kan færdes på cykel. Han erkender, at skolebørnene i byen ikke cykler på Bredgade, men gennem et sikkert netværk af stier og mindre gader.

- Men man kan ikke forvente, at turisterne kan finde vejen bagom, påpeger han.

Formand for NNHH, Lars Andersen mener dog, at turisterne tager til Nørre Nebel for at handle, og det gør de i bil. Han peger desuden på, at der endnu ikke har været nogen uheld, som involverede cyklister på Bredgade. Det mener John Bjergegaard til gengæld skyldes, at der er så få cyklister.

De to stridende parter sidder i det udvalg med repræsentanter fra Varde Kommune, som skulle nå frem til en løsning om fremtidens Bredgade. Debatten til generalforsamlingen i NNHH gik på, at handelsstandsforeningen ikke kan forstå, at politikerne ikke lytter til den samlede handelsstandsforening og tager en beslutning i stedet for at trække det i langdrag med flere møder mellem de to stridende parter.

Nu har NNHH bedt om at få et møde med politikerne i udvalget for plan og teknik, så de kan fremlægge deres argumenter.

FAKTA

I forbindelse med at hovedgaden gennem Nørre Nebel, Bredgade, bliver gravet op for at separatkloakere, har Varde Kommune afsat 3,9 millioner kroner til at forskønne gaden.

I juni 2021 afholdt kommunen et borgermøde, hvor to forslag til en ny indretning af gade blev fremlagt. En med cykelsti, og en med parkeringspladser. Cirka halvdelen af de fremmødte gik ind for en cykelsti, mens den anden halvdel gik ind for parkeringspladser.

Der blev nedsat et udvalg, som skulle finde en fælles løsning.

I september 2021 skulle politikerne i udvalget for plan og teknik beslutte, om det skulle være den ene eller den anden løsning. Men på grund af splittelsen i byen, besluttede de i stedet for at give byen endnu en chance for at finde et kompromis.

Annonce
Vesterhavsposten

Tilflytteren Birgitte har flyttet Sportigan til det gamle apotek

Annonce
Vesterhavsposten

Boldklubben Vestkysten kåret som tredjebedste idrætsforening

Annonce
Ugeavisen Varde

Naturvejleder fortæller om naturens afslappende påvirkning

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Ny bankrådgiver i Nordea Bank Varde

Vesterhavsposten

Outlet og svigerdatter blev fast del af tøjbutik

Ugeavisen Varde

Udstilling i nyåbnet galleri reflekterer over livets gang

Vesterhavsposten

Butiksejer: ”Det ville være en katastrofe”

Vesterhavsposten

Biler, påskeæg, godter og gavekort er klar til AMOK Søndag

Ugeavisen Varde

Lokal maler nyfortolker det vestjyske landskab

Annonce