Annonce
Vesterhavsposten

Wendy og Flemming tænker i bæredygtige pelse og ungt design

Hvalpene på minkfarmen i Outrup inspiceres. PR Foto.

Parret, der sammen har en minkfarm i Outrup, er klar til nye minkavlereventyr.

Annonce

Outrup: Wendy Dehlbæk og Flemming Madsen har lige lanceret deres egen pelsserie udført i mink, de kalder serien Naabjerg Danish fur. Der har været langt fra drøm til virkelighed. Allerede i 2012 luftede de ideen for hinanden om at lancere eget design i pels på baggrund af en fælles bekendt, der havde købt en pels, hvor parret tænkte, at det ville de da egentlig gerne have hjulpet med.

Flemming Madsen er butiksuddannet i Dagli' Brugsen på Fanø, og Wendy Dehlbæk er uddannet pædagog, så det lå ikke i kortene, at de skulle arbejde med pelsdyr.

Parret mødte hinanden i 1999 til en fest. Flemming 42 år, er fra Outrup og Wendy 41 år, er fra Varde. De blev ret hurtigt enige om at de ville på en jordomrejse sammen, så der skulle tjenes penge til turen. Flemming fik job på en minkfarm i Outrup, hvor han også til sidst købte 50 minktæver, som han avlede videre på. Efter at have været på rygsæksrejse købte Flemming og Wendy efterfølgende en ejendom i Outrup, og byggede en minkhal. Resten er historie, som man siger og naturligvis masser af hårdt arbejde. I dag har Flemming og Wendy 6000 minktæver.

Citat:

Regler giver rammer for god dyrevelfærd: Wendy Dehlbæk om pelsdyrsbranchen.

Værd at vide om minkavl

Danmark er verdens største producent af minkskind.Dyrevelfærden i minkproduktionen dokumenteres primært på Aarhus og Københavns Universitet - begge universiteter driver minkfarme til forskning

Via forskning anvises og rådgives i for eksempel den optimale indretning af staldene og almindelig håndtering af minkdyrene

Dansk Pelsdyravlerforening driver sin egen forskningsenhed, som også omfatter en forsøgsgård

Minkgårde skal drives efter reglerne i "Bekendtgørelse om beskyttelse af pelsdyr", der trådte i kraft i 2007.

Kilde: Kopenhagen Fur

Selvom de ikke kan skille arbejde og fritid ad mere, så nyder de hinandens selskab, og har aldrig for travlt til at have det sjovt sammen. Foto: Tatjana Schantz Johnsson
Annonce

Design

De får specialsyet og indfarvet deres jakker og accessoires på en systue i Grækenland, derfor rejser Wendy og Flemming også ofte til pelsdyrindustri-byen Kastoria i Grækenland ved den albanske grænse. Det varer ikke længe førend parrets webshop er oppe at køre, hvor man kan se hele kollektionen.

- Egentlig skulle vi hjælpe en græsk minkavler med indkøb af en pelsningsmaskine. Ham var vi faldet i snak med til en messe i Herning. Men det blev til lidt mere end det, siger Wendy Dehlbæk.

Pelsseriens designside har Wendy selv udtænkt, og hun tager udgangspunkt i sig selv som målgruppe.

- Det skal være et forholdsvis ungt design tiltænkt kvinder fra 25 år og opefter, siger Wendy og fortsætter:

- Vi indfarver skind i modefarver fra støvblå og gule nuancer til olivengrøn og sandfarvet.

Reklamebillederne, der skal sælge pelsserien i hele verden, er fotograferet i Vardes ældre bydel. PR Foto.
Annonce

Bæredygtighed

Deres skind afhænger af dyrevelfærd, som er et fokusområde for alle danske minkavlere. Wendy og Flemmings skind ligger altid i toppen af en auktionsskala, som Kopenhagen Fur benytter: Purple er helt i top dernæst kommer plutonium, burgundy og ivory. Det er også værd at notere at parret i mange år har solgt avlsdyr videre i ind- og udland.

- Jeg er vild med at minkpels er et gennemført bæredygtigt naturmateriale med en lang levetid, der kan omsyes og indgå i et biologisk kredsløb. Dyrene aftager slagteri og fiskeaffald i foderet, fedt og kadavere bruges i benmel, der bruges til brændsel og asken herfra til asfalt og cementindustri. Også kaldet cirkulær bioøkonomi.

For Flemming er det at være minkavler ikke bare et job, det er en livsstil.

- Jeg har opgivet at skelne mellem arbejde og fritid, siger Flemming Madsen med et smil, og fortsætter:

- Jeg er altid til rådighed, og vi taler uden dårlig samvittighed om arbejde på alle tider af døgnet. Det er jo vores passion og hjerteblod. Hvorefter han skynder sig ud ad døren, da en maskine er gået i stykker.

Flemming hjælper galant Wendy i en af deres egne Naabjerg pelse, der bliver syet i Grækenland. Foto: Tatjana Schantz Johnsson
Kun de allerfineste skind benyttes i Wendy og Flemmings pelsserie. Foto: Tatjana Schantz Johnsson
I Naabjergs pelsserie indgår også mange mindre accessories for eksempel nøgleringe. Foto: Tatjana Schantz Johnsson
Wendy er helt ny som designer af pelse. Hun får indfarvet skindene til tidens trends. Foto: Tatjana Schantz Johnsson
De har kendt hinanden siden de var teenagere, kærligheden blomstrer stadig sammen med kreativiteten i deres ny pelsdesign. Foto: Tatjana Schantz Johnsson
Parret og deres tre børn. PR Foto.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce