Annonce
Viborg Nyt

Klumme: Årets hidtil bedste fredag

Viborg: Fredag i sidste uge bød på to glædelige begivenheder (ud over Viborg FF’s 4-0 sejr over Esbjerg).

Til den ene måtte jeg til lommerne, da jeg blev slået - stort - i et væddemål om, hvor mange indlagte med corona der ville være midt i april. Det kostede mig to flasker vin.

Jeg skød på, at der ville være over 400 indlagte. Min chef, Lars Norup, sagde under. Og med lige godt 200 indlagte måtte jeg erkende mit klare nederlag. Med stor fornøjelse.

Annonce

For der kom aldrig den stigning i Danmark, som man ellers så rundt om i Europa. Vaccinationerne, nedlukningen, restriktionerne og vores adfærd har virket bedre, end jeg personligt havde turdet håbe på. At vi i Viborg endda fortsat har et af landets laveste smittetryk er bare en bonus.

For den helt store gevinst - ud over den lave belastning af sundhedsvæsnet - kommer i form af genåbningen. Den skulle også komme nu. Alt andet ville være vanvittigt.

Genåbningen var således den anden glædelige begivenhed. At restauranter eksempelvis må invitere gæster indenfor allerede fra den 21. april. At vi snart igen kan komme til fodbold og følge Viborg FF’s kamp på vejen mod oprykningen.

Vi kan se frem mod et Snapsting, hvor der nok vil være restriktioner, men ikke nær så vidtrækkende, som man kunne have frygtet. Man kan også have håb for en nogenlunde "almindelig" afvikling af Fyrværkerifestival. Og sådan vil der være masser af andre større og mindre arrangementer, som det lysner for. Jeg savner dog stadig at høre, om der må komme tilskuere ind til håndbold igen - herunder naturligvis for at følge Viborg HK. Hvis man må gæste biograf og andre indendørs kultursteder, burde håndbolden naturligvis også være med på listen.

Test og pas

En af vejene til at lykkes med disse ting går gennem corona-passet - om man kan lide det eller ej. Passet er et af de vigtigste værktøjer for, at den tidligere genåbning kan fungere med det finmaskede net af test, der foretages hos alle os, der har vaccinen til gode.

Når jeg skal på restaurant eller ind og se Viborg FF spille, er jeg et eller andet sted også glad for, at man i det mindste har en mindre risiko for at blive smittet, selvom intet er sikkert. Det er lidt som at tage sikkerhedsselen på, når man skal køre - det kan stadig gå galt, men sandsynligheden er bare markant mindre.

I store dele af Europa buldrer corona-smitten løs med masser af indlagte, men herhjemme har vi formået at holde smitten nede. Danmark har den laveste positivprocent (procentvis positive corona-prøver) blandt alle EU-lande, registreret til 0,2 procent for uge 14. Det viser på bedste vis, at den danske strategi er at teste mest muligt for at holde smitten nede. Og man vil hellere teste én gang for meget end én gang for lidt.

Alting har dog sin pris. Det er ikke billigt at teste så intensivt, som man gør i Danmark. Men det koster omvendt også at have restauranter og liberale erhverv lukket og medarbejdere sendt hjem på lønkompensation. Gevinsten ved den massive testindsats er, at den hjælper med til at holde hele vores samfund - skoler, arbejdspladser, fritidsaktiviteter - kørende. Derfor kan man også argumentere for, at det er prisen værd, selvom samfundet bruger milliarder på at teste.

Og så er den massive testning forhåbentlig en midlertidig løsning. Hen over foråret og sommeren, når en større del af befolkningen får sin vaccine, vil det komme alle dele af samfundet til gode.

Der er sommer på vej - og vi kan skimte den normalitet, vi kendte inden corona.


Der kom aldrig den stigning i Danmark, som man ellers så rundt om i Europa. Vaccinationerne, nedlukningen, restriktionerne og vores adfærd har virket bedre, end jeg personligt have turdet håbe.

Thomas Mark, redaktør Viborg Nyt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Ny erhvervsrådgiver i EDC Erhverv

Viborg Nyt

Sejlcenter havde standerhejsning

Annonce