Annonce
Viborg Nyt

Øl, øl og lidt mere øl: Ølluminatis hårde leveringsarbejde betaler sig

Selvom Ølluminati har været lukket i mere end en måned, har indehaver Theis Bach Nielsen haft rygende travlt. Arkivfoto: Andreas Søndergaard
Selvom Ølluminati i mere end en måned ikke har haft gæster på besøg, er der stadig godt gang i forretningen. Ejer Theis Bach Nielsen drøner nemlig rundt med nytappet øl til folk og fæ, og det har vist sig at være en stor succes.
Annonce

Viborg: Dunk-dunk, dunk-dunk, dunk-dunk.

Ølluminati Brew Bar. Et pumpende hjerte af skummende øl. Lige midt i Viborg.

Her hersker mangfoldigheden. Det ses både i det brede segment af mennesker, som trofast slår vejen forbi, og på det ekstravagante ølkort som tæller et gyldent hav af smagsoplevelser i form af den bitre Flat Earth Pale Ale, den sødere French Revolution Saison, den stærke Mussels from Brussels og mange flere.

Men...

Det ellers så indbydende humle-mekka har siden de første corona-restriktioners indtræden nærmest fungeret som et "area 51". Adgang forbudt.

En økonomisk lussing, men indtil videre er det ikke blevet til mere end et rødt, svidende mærke på kinden. Hjertet slår endnu.

Ølluminatis ejer, fadølsbaronen Theis Bach Nielsen, har nemlig fundet defibrillatoren frem, og den sørger for, at der fortsat pumpes øl ud i de viborgensiske vener.

Jeg fik jo pludselig travlt med at få kommunikeret ud, at jeg nu skulle lege pizzabud - bare med øl i stedet for pizza. Det blev der bakket godt op om, og vi har godt nok leveret mange øl.

Theis Bach Nielsen

Annonce

Pizzabud - bare med øl

En hjertestarter i form af et - for Ølluminati - helt nyt koncept.

Sammen med sine kompagnoner begyndte Theis Bach Nielsen straks efter den kollektive nedlukning at hælde sit øl på flaske, og siden da har han solgt og leveret tusindvis af liter til humlehungrende fra nær og fjern.

- Jeg fik jo pludselig travlt med at få kommunikeret ud, at jeg nu skulle lege pizzabud - bare med øl i stedet for pizza. Det blev der bakket godt op om, og vi har godt nok leveret mange øl, fortæller Theis Bach Nielsen om det initiativ, som har været med til at holde liv i det ikoniske værtshus.

Huslejen og alle andre regninger er blevet betalt, fadølsbaronens egen løn er tjent hjem, og der har sågar været penge til at lægge timer i én af de ansatte, som arbejder i baren til dagligt.

Derudover har flere af de trofaste kunder meldt sig på banen. En uundværlig hjælp, fortæller Theis Bach Nielsen.

- De har meldt sig som chauffører, og de har hjulpet med at pakke store mængder af flasker ned i kasser. Det har været en enorm hjælp, og vi ville ikke kunne have klaret det uden dem, slår han fast.

Bar-ejeren tror på, at kunderne frygter at miste det kulturelle samlingspunkt, men den frygt lader han ikke fylde i sit eget sind. Heller ikke selvom den faglige direktør for infektionsberedskabet på Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, har luftet, at den sociale distancering kan blive en del af hverdagen det næste år.

- Jeg ved jo ikke, hvad det indebærer for værtshusmiljøet, men jeg kan da godt tænke mit. Noget af det bedste ved at drikke fadøl er jo at give en krammer til sidemanden. Men jeg går ikke i panik. Vi kan ikke gøre mere, end vi gør nu. Det bliver der bakket op om - og det gør mig glad, lyder det fortrøstningsfuldt.

Annonce

400 liter øl på 24 timer

Hjerterytmen er stabil, men i påskedagene hamrede det derudad - ekstra hurtigt.

Salget nåede nærmest himmelske højder, og det var især de helt nye forårsøl, som i litervis blev spyttet ind i de viborgensiske køleskabe.

- Vores frugtøl, Witchy Pineapple Pirate Woman og Strawberry Shootdown, var begge udsolgt et døgn efter lanceringen. Vi snakker altså om 400 liter, som røg på 24 timer. Det er pænt meget, lyder det beskedent fra Theis Bach Nielsen, som forsikrer, at de friske øl atter vil ramme sortimentet.

Vi har lagt påsken bag os, og hverdagen er for alvor begyndt at indfinde sig igen. Det kan de også mærke hos Ølluminati. Der er sket et mindre fald i salget, men det havde Theis Bach Nielsen forudset.

- Det er stilnet lidt af, men det havde vi nok også oplevet i forbindelse med den almindelige drift. Folk vil gerne have bajere i påsken, men så kommer hverdagen igen. Og nu er vi endda på vej ind i en ny form for hverdag med flere ting, der åbner, og så hopper folk lidt ud af boblen, fortæller han.

Han er dog fortsat dybt afhængig af salg, og han appellerer derfor til, at viborgenserne fortsat skal tillade sig selv at nyde en specialøl i ny og næ.

- Indtil videre er det gået godt, men det er vigtigt for os, at folk bliver ved med at købe flaskeøl, fordi ellers render vi ind i et problem, fortæller han ærligt.

Det er primært positive vinde, som blæser over ølbaren i øjeblikket, og Theis Bach Nielsen har da også i sinde at blive ved med at levere øl til dørtrinnet, når Ølluminati igen må invitere indenfor.

Dunk-dunk, dunk-dunk, dunk-dunk.

Hjertet slår endnu.

Normalt gør Ølluminati sig i store fadøl, men grundet corona-restriktionerne har ølbaren været nødsaget til at tænke i flasker. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Toner af Guld i Fjandbohus

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Ti års forskning bag foredrag

Viborg Nyt

Julekoncert i Grønbæk Kirke

Viborg Nyt

Det ensomme hjerte

Viborg Nyt

Tid til julekalendere

Viborg Nyt

Jesper Lundgaard Julekoncert 2020

Viborg Nyt

Donation til nye omklædningsrum

Annonce