Annonce
Rundt om Viborg

Arbejdsgruppe nedsat: Skal kommunens institutioner kunne handle lokalt?

Brugsuddeler Nicolai Groth fra Superbrugsen i Karup er med i den arbejdsgruppe, der skal se på, om det er muligt for de lokale købmænd at beholde Viborg Kommune som en betydende kunde. Arkivfoto: Morten Dueholm
Fem lokale købmænd er med i ny arbejdsgruppe, der skal undersøge muligheden for, at Viborg Kommune selv sender sine småindkøb i licitation.
Annonce

Viborgegnen: Lokale købmænd og supermarkeder kan måske alligevel fortsætte med at sælge dagligvarer til Viborg Kommune.

Det sker, hvis kommunen beslutter selv at stå for et lovpligtigt udbud af mindre fødevareindkøb på under 1500 kroner. Om det lader sig gøre, skal en arbejdsgruppe med blandt andre fem lokale købmænd og butikschefer hjælpe byrådets økonomiudvalg med borgmester Ulrik Wilbek (V) med at finde ud af. Alternativet er at tilslutte sig et landsdækkende udbud, som Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) står for.

Den nye Viborg-arbejdsgruppe blev nedsat i sidste uge i forbindelse med et såkaldt dialogmøde, som kommunen havde indkaldt til, og som cirka 15 repræsentanter for den lokale dagligvarehandel deltog i sammen med økonomiudvalget og repræsentanter for den kommunale forvaltning.

Indtil nu har Viborg Kommunes institutioner - skoler, børnehaver, plejehjem og andre - kunnet købe varer for op til 1500 kroner ad gangen. Men EU-regler siger, at også disse mindre indkøb skal sendes i udbud. Dog med en bagatelgrænse på omkring 300 kroner til helt akutte behov.

Ud over at overholde love og regler handler det for kommunen også om at kunne få varerne leveret billigst muligt, samt at medarbejderne bruger deres tid på andet end at købe ind. Men lokale købmænd har argumenteret for, at Viborg Kommune også bør tage hensyn til, at man ved at lade sine institutioner og afdelinger rundt om købe ind i nærbutikker understøtter disse lokalsamfund. Dertil kommer at butikkerne omvendt støtter landsbyernes foreninger og løfter et socialt ansvar gennem ansættelser af mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.

Hvis politikerne beslutter, at Viborg Kommune selv skal stå for udbuddet af de mindre fødevareindkøb for samlet omkring 10 millioner kroner om året, bliver udbuddet måske delt op i en række geografiske områder, da ingen af de lokale dagligvarebutikker formentlig vil kunne overkomme at levere til døren overalt i den vidtstrakte kommune.

Borgmester Ulrik Wilbek (V) mener, at flere forhold spiller ind, når politikerne skal afgøre, om kommunen selv skal sende mindre dagligvareindkøb i udbud eller ej. Arkivfoto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Småt - men godt - modeshow

Viborg Nyt

Ny medarbejder hos By Brorson

Viborg Nyt

Tag på tur med Bymanden

Viborg Nyt

Lær dit barn at spotte en groomer

Viborg Nyt

Mindfulness kan være vejen frem

Viborg Nyt

Brygmesteren stopper hos Viborg Bryghus

Annonce