Annonce
Viborg Nyt

Beskyt elinstallationerne mod lynnedslag

Klimaforandringerne giver oftere tordenvejr og flere lyn - og det kan gå ud over elinstallationerne i hjemmet. PR-foto
I år har Danmark været ramt af mere torden end sædvanligt, og det giver naturligt også flere lynnedslag. Derfor kan det være en god idé at beskytte boligen.
Annonce

Danmark: Hvis man lukker øjnene kan de fleste nok høre lyden og se glimtet for sig - et lynnedslag efterfulgt af torden.

Et efterhånden mere og mere almindeligt naturfænomen, som både kan være hyggeligt, men også have konsekvenser, hvis man er uheldig.

- Et lynnedslag kan udløse en elektrisk overspænding, en såkaldt "transient", der let kan tage livet af alt elektronisk udstyr eksempelvis et fjernsyn eller en harddisk med alle familiens dokumenter og digitale billeder, og det er surt, lyder det fra Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent hos brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer landets el- og vvs-installationsvirksomheder.

Udtalelsen kommer som følge af, at Danmark i år har været ramt af en række meget voldsomme tordenvejr og i den forbindelse mange tusinde lynnedslag, og det kan ifølge Mads Risgaard Knudsen få store konsekvenser for de elektriske installationer og apparater i boligen.

Ifølge en norsk undersøgelse forventer man således, at hyppigheden af lyn stiger med 25 procent frem mod år 2050 som følge af klimaændringerne. En tendens, som formentlig også vil komme til at omfatte Danmark.

- Flere lyn vil få betydning for både sikkerheden i elforsyningen og for driftssikkerheden og overlevelsesmulighederne for de tilsluttede elektriske apparater, forklarer Mads Risgaard Knudsen i en pressemeddelelse.

Mads Risgaard Knudsen anbefaler, at man sikrer sit hus mod lynnedslag. Foto: Tekniq Arbejdsgiverne
Annonce

Enkel beskyttelse

I Danmark kommer der oftere og oftere kortslutningsskader på grund af lynnedslag i eller tæt på elektriske anlæg og installationer. Det skyldes både de flere tilfælde af tordenvejr, men også at man har langt mere elektronik i bygningerne end tidligere. Løsningen kan ifølge Mads Risgaard Knudsen være at investere i såkaldt transientbeskyttelse, der beskytter mod overspændinger.

Den kan en autoriseret elinstallatør nemt tilslutte, så man kan få den beskyttelse, der er brug for i den enkelte bolig - hverken mere eller mindre.

- I praksis er der tale om, at man installerer udstyr, som beskytter din elinstallation og de tilsluttede elektriske apparater mod "transiente overspændinger". Prisen kan variere meget, alt efter behovet, og installatøren kan sikre, at dit hjem bliver beskyttet bedst muligt, siger Mads Risgaard Knudsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Bliv en del af Viborgs historie

Viborg Nyt

Soppefesten bliver til Droppefesten

Viborg Nyt

Nye p-pladser på vej i banebyen

Viborg Nyt

Stort Bjerringbro-løb aflyst

Annonce