Annonce
Viborg Nyt

Bilerne skal slides op, inden skiftet til elbiler kommer

Kun 56 procent af de danske bilejere rustbeskytter deres bil, selvom det er den mest effektive måde til at sikre bilen længere levetid. Foto: PR
Den yngste bilpark siden 2001 vidner om, at danskere udskifter bil oftere end hidtil. Modsat den gængse opfattelse bør den grønne omstilling til elbiler dog ikke gå for stærkt – det kan nemlig koste klimaet dyrt.
Annonce

Danmark: Klimaet er i den grad på dagsordenen, og de fleste er enige om at gøre noget så man beskytter miljøet mest muligt. Og en af de store syndere er de konventionelle benzin- og dieselbiler.

Men man bør dog ikke forhaste sig, lyder konklusionen i en et beregningsnotat, som LODO Sustainability Consultancy har udarbejdet for brancheorganisationen Dansk Autogenbrug. Her sammenlignes klimapåvirkningen fra konventionelle benzin- og dieseldrevne mellemklassebiler med den fra tilsvarende elbiler, når hele bilens livscyklus tages i betragtning.

- I hele bilens levetid er elbiler utvivlsomt mere klimavenlige end benzin- og dieselbiler, men det retfærdiggør ikke, at man skrotter eksisterende konventionelle biler, der er i brug, før tid. På grund af materialeudvinding, energitung materialeforarbejdning og fremstillingsprocesserne i forbindelse med batteriproduktionen, er elbiler nemlig mindre klimavenlige at producere end konventionelle biler, forklarer Louise Laumann Kjær, der er konsulent med speciale i bæredygtighed hos LODO Sustainability Consultancy, i en pressemeddelelse.

Annonce

Lave afgifter

Hun fortæller, at hvis vi forhaster udskiftningen til elbiler i stedet for en gradvis indfasning, kan det resultere i en øget udledning af drivhusgasser. Derfor bør vi fortsat støtte op om og prioritere vedligeholdelse samt lang levetid af de eksisterende biler.

Mens klimahensyn ofte ses som årsagen til, at vi udskifter vores ældre biler med nye og mere klimavenlige, vurderer Dansk Bilbrancheråd dog, at ønsket om et mindre CO2-udslip indtil videre ikke har spillet nogen stor rolle.

– At flere vælger at udskifte deres ældre biler skyldes udelukkende, at lave renter og afgiftsnedsættelser har gjort bilerne billigere end nogensinde. Bilejernes vilje til grøn omstilling er derfor endnu ikke for alvor blevet testet, siger Erik S. Rasmussen, der er direktør i Dansk Bilbrancheråd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Småt - men godt - modeshow

Viborg Nyt

Ny medarbejder hos By Brorson

Viborg Nyt

Tag på tur med Bymanden

Viborg Nyt

Lær dit barn at spotte en groomer

Viborg Nyt

Mindfulness kan være vejen frem

Viborg Nyt

Brygmesteren stopper hos Viborg Bryghus

Annonce