Annonce
Viborg Nyt

Birte Marcussen reddede sin mand fra en blodprop i hjertet

Birte Marcussen reddede sin mand ved at give ham hjertemassage i 10 minutter. Privatfoto
Birte Marcussen fra Viborg er indstillet til prisen som årets hjerteredder. Hun genoplivede sin mand med hjertemassage, da han fik en blodprop, mens han sov.
Annonce

Viborg: Birte Marcussen fra Viborg er blandt de indstillede til prisen som årets hjerteredder, der uddeles af Hjerteforeningen.

I foreningen betegner man Birte Marcussen som en lokal helt. Hun reddede sin mand, Niels Carsten Marcussen, da han i 2019 fik en blodprop i hjertet, mens han sov.

Niels Carsten Marcussen fik hjertestop af blodproppen, og det skete ganske uvarslet, men Birte Marcussen blev opmærksom på, at noget var galt. Hun gik i gang med hjertemassage, samtidig med at hun ringede til alarmcentralen og fik tilkaldt ambulance og lægehjælp.

Der gik 10 minutter, før hjælpen nåede frem, og i den tid blev Birte Marcussen ved med at give hjertemassage. Det sikrede ifølge Hjerteforeningen, at Niels Carsten Marcussen ikke alene overlevede, men også at han fik ilt nok til hjernen. Derfor har han det godt i dag.

- Jeg har stort set ikke men. Hverken lammelser eller andre funktionsnedsættelser. Det er særligt bemærkelsesværdigt, at min hustru alene kunne give så effektiv hjertemassage, men også at hjælpen kom hurtigt og arbejdede særdeles professionelt, siger Niels Carsten Marcussen i en pressemeddelelse fra Hjerteforeningen.

Birte Marcussen fortæller til folkebladet, at hun er uddannet sygeplejerske, og at hun derfor har lidt kendskab til, hvordan man giver hjertemassage.

- Jeg kunne slet ikke komme i kontakt med ham, men jeg havde min mobiltelefon ved mig og fik trykket 112 og sat telefonen på højttaler, og så gik jeg bare i gang. Man tænker jo ikke så meget, når man er der. Efter 10 minutter ankom ambulancefolkene og tog over, fortæller hun.

Redningsfolkene gav stød til Niels Carsten Marcussens hjerte seks gange, inden de fik det i gang. Derefter blev han fløjet til Skejby, hvor han var i kunstig koma i halvandet døgn.

Der blev også tilkaldt en såkaldt hjerteløber - en civil person, der har meldt sig til at rykke ud til hjælp ved hjertestop i lokalområdet - men den pågældende ankom efter redningsmandskabet og kom derfor ikke i aktion.

Annonce

Tre er nomineret

Hjerteforeningen har modtaget 47 indstillinger til prisen som årets hjerteredder. Et dommerpanel har nomineret tre redninger til titlen. Hvem de nominerede er, offentliggøres den 22. februar.

Man kan være med til at kåre årets hjerteredder ved at stemme på hjemmesiden hjerteredder.dk. Det kan ske i tidsrummet fra den 22. februar til den 10. marts klokken 12. Årets hjerteredder bliver kåret i tv-udsendelsen Hjertegalla på TV2 Charlie og TV2 Play lørdag den 13. marts.

Hjerteforeningens administrerende direktør Anne Kaltoft understreger, at alle kan hjælpe, hvis et hjertestop indtræffer, og at man ikke kan gøre noget forkert. Lidt hjælp er bedre end ingen hjælp.

Niels Marcussen har det godt i dag og fik storts set ingen men af sit hjertestop. Privatfoto

- De mennesker, vi hylder for deres fantastiske indsats, repræsenterer alle det vigtige budskab om, at det nytter at træde til, når lynet slår ned. Alle har de handlet resolut og har gjort deres alleryderste for at hjælpe et medmenneske tilbage til livet. Vi kan ikke takke dem nok. De er årsagen til, at de reddede kan fortsætte deres liv sammen med deres kære, siger Anne Kaltoft.


Jeg har stort set ikke men. Hverken lammelser eller andre funktions-nedsættelser.

Niels Marcussen.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Når en drøm bliver til virkelighed

Viborg Nyt

Ny ung filialdirektør hos Nordea

Viborg Nyt

Kan kunsten redde verden?

Viborg Nyt

Se din partner med nye briller

Viborg Nyt

Hvorfor skrive en "ikke-historie"?

Annonce