Annonce
Viborg Nyt

Blandt årets største fund i Danmark: En ti år gammel udgravning gemte på en fantastisk hemmelighed

Lars Agersnap Larsen fra Viborg Museum viser, hvor flot solskiven tager sig ud blot ved hjælp af lommelygten fra en mobiltelefon. Foto: Morten Dueholm
En 10 år gammel udgravning skulle vise sig at gemme på en helt fantastisk hemmelighed, der nu er kommet frem i dagens lys.
Annonce

Viborg: Viborg Museum har endnu en gang formået at tilkæmpe sig en plads i top 10 over årets mest bemærkelsesværdige arkæologiske fund. Denne gang med en lille, men højst bemærkelsesværdig ravgenstand.

Den er faktisk blevet fundet for hele ti år siden, men alligevel dukkede den først frem i lyset for et par måneder siden - den såkaldte solskive fra Løgstrup, som altså nu har fået en plads blandt de 10 største arkæologiske fund i Danmark i 2019.

Solskiven - en ravskive på knap en centimeters tykkelse og tre centimeter i diameter - har i de seneste 10 år befundet sig i en af to gravurner, der blev fundet i en udgravning ved Løgstrup i 2008/2009.

Her afdækkede arkæologerne flere bronzestøbergårde og en større samlingsplads med flere hundrede jordovne i rækker og klynger.

- Allerede det fund var bemærkelsesværdigt, for det tyder på, at stedet var en slags kult-samlingsplads i den yngre bronzealder, og nu har vi altså gjort et helt nyt fund i det gamle materiale, fortæller museumsinspektør Lars Agersnap Larsen fra Viborg Museum.

Da vi fik den renset og sat lys på - eller rettere bag - den, var vi godt klar over, at vi havde fat i noget ganske særligt.

Lars Agersnap Larsen, museumsinspektør på Viborg Museum

Annonce

CT-scanning gav bingo

De to gravurner blev i sin tid hjemtaget til museet med henblik på senere undersøgelser, og da de undersøgelser så i oktober i år endelig fandt sted, var der så at sige bingo.

- En CT-scanning afslørede, at urnerne ikke kun indeholdt knogler, som de normalt gør. Der var i den ene også en genstand, der mest af alt mindede om en lille ishockey-puck, og det er den genstand, der nu har vist sig at være noget helt særligt, siger Lars Agersnap Larsen.

Da genstanden forsigtigt blev lirket ud af urnen, så den ikke umiddelbart ud af noget særligt, men det stod nu hurtigt klart, at der var tale om en fint tilvirket ravgenstand.

- Og da vi så fik den renset og sat lys på - eller rettere bag - den, var vi godt klar over, at vi havde fat i noget ganske særligt - en såkaldt solskive fra den yngre bronzealder, siger Lars Agersnap Larsen.

Annonce

Nationalmuseet har en

Ifølge ham er der aldrig fundet en lignende solskive i Danmark, i hvert fald ikke i et registreret fund.

- Til gengæld har Nationalmuseet tilbage i 1875 erhvervet en lignende solskive fra et ukendt fundsted. Den solskive sidder i en såkaldt solholder af bronze, og det er da meget sandsynligt, at solskiven fra Løgstrup har siddet i en lignende holder. Det har vi dog ikke noget bevis for, siger Lars Agersnap Larsen.

Ifølge ham kan solskiven være en gravgave til det unge menneske, hvis knogler også var i urnen. Måske med et ønske om, at skiven, der symboliserer solen, har skullet hjælpe den dødes sjæl på den videre rejse.

- Det kan også have været en markering af, at den døde person har haft en særlig position i samfundet eller noget lignende. Det får vi jo aldrig et sikkert svar på, siger Lars Agersnap Larsen, der selvfølgelig er begejstret over, at museet igen er på top ti-listen. Sidste år var det fundet af Niels Bugges borg, der gav en plads.

- Det er da dejligt, at Viborg Museum får den opmærksomhed, og det understreger, at vores område er noget helt særligt i forhold til forhistorien, siger Lars Agersnap Larsen.

Man kan læse om hele top 10 på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside.

...og her ses solskiven tæt på med belysning bagfra.
Urnen, der indeholdt solskiven, blev fundet for 10 år siden i en udgravning ved Løgstrup. Foto: Viborg Museum
Solskiven med belysning...
...og uden beslyning. Foto: Viborg Museum
En CT-scanning afslørede, at der var andet end knogler i urnen fra Løgstrup. Foto: Viborg Museum
Nationalmuseets solskive med solholder i bronze. Foto: Nationalmuseet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Sidste åndedrag for Carte Blanche

Annonce