Annonce
Viborg Nyt

Borgmesteren: Det er ikke svært at finde parkering i Viborg

Ulrik Wilbek mener, at Viborg har et pænt antal parkeringspladser. Arkivfoto: Morten Pedersen
Viborg Nyt har stillet borgmester Ulrik Wilbek og handelschef Helle Sørensen fire ens spørgsmål for at få svar på, hvordan de ser på Viborg midtbys parkeringsmuligheder.
Annonce

Hvor tæt på gågaden bør man som forbruger forvente at kunne parkere for at handle i midtbyen - to, fem eller ti minutters gang?

- Det er måske det helt essentielle spørgsmål. Det handler også om, hvorvidt man vil have en oplevelse, eller om man bare skal hurtigt ind i en butik og køre igen med det samme. Vi vil gerne have, at man får oplevelsen med sig, når man går igennem gågadesystemet og måske endda går ind på en café og får en kop kaffe eller en øl, inden man skal afsted igen.

- Hvis man har et gågadesystem, så kan det jo være svært at holde lige ude foran den butik, hvor man vil købe en skjorte. Så bliver der hurtigt fem minutters gang. Men jeg vil så også sige, at vi godt nok også har mange parkeringspladser inden for fem minutters gang. Og fem minutters gang synes jeg også, at folk må forvente. Sådan er det også i andre byer.

Der er præcis 800 parkeringspladser med to eller tre timers parkering inden for to minutters gang af det absolutte centrum af gågaden. Er det nok?

- Det er det i langt, langt det meste af året. Der er stort set altid ledige parkeringspladser. Så er der lige de der højbelastningstidspunkter, hvor det ikke er nok. Men sådan er det i alle byer og i alle lande. Når der er Open by night, Snapsting og Jul i Viborg, så bliver der fyldt op. Snapsting inddrager også pladser, og det har folk forståelse for.

- For mig handler det om, hvordan parkeringsområderne fungerer til daglig. Det er det, der sker de 325 dage om året, der er vigtigst, frem for de sidste ”skæve” dage.

- Der er altså kommet 600 parkeringspladser mere, end der var for fire år siden, da vi har fået parkeringshuset ved sygehuset. Og så kan det godt være, at mange ikke vil holde der, men der holder nu engang 600 biler hver dag, og de er så flyttet et andet sted fra, som så kan give plads til andre i midtbyen. Det er en lykke for os i midtbyen, at regionen har bygget det p-hus.

Der er cirka 2950 parkeringspladser - omkring 100 på en time, 1000 på to timer, 350 på tre timer og 1500 med ubegrænset parkering - inden for 10 minutters gang af det absolutte centrum af gågaden. Er det nok?

- Ja, det synes jeg faktisk, det er. Men vi bygger jo flere på Fischers Plads. Så der kommer flere endnu. Vi er også klar over, at der skal ske noget på Preislers Plads på et tidspunkt. Det er ikke sikkert, at der kommer flere pladser, men vi skal ikke risikere, at det hele styrter sammen, og Preislers Plads må også gerne være lidt mere moderne, end det er nu.

- Det vigtigste for mig er, at vi skal til at snakke os væk fra, at det er svært at parkere i Viborg. For det er det ikke. Så ved jeg godt, at der er nogen, som kommer ind en lørdag til jul og siger: ”Hvad sagde jeg”. Og ja, det er rigtigt, at det på sådan et tidspunkt er svært at få en plads helt tæt på gågaden, men sådan er det alle steder. Når der er drøn på, så må man holde nede ved Golf Hotellet. Der er mange pladser og stadig kun fem minutter op i byen.

Burde midtbyen ikke have et parkeringshus med betalt parkering?

- Jeg siger bare held og lykke til den aktør, der vil prøve det. For du kan se på Rødevej ved Skottenborg hen mod Tinghallen, at der på den ene side er fri parkering, og ved boligblokken på den anden side er betaling. Der holder aldrig - som i aldrig - nogen parkeret. Hvis der skal være betalt parkering og gratis parkering i resten af byen, så er der da ikke nogen, der holder ved betalt parkering. Derfor tror jeg slet ikke, at det er relevant at tale om.

- Så kunne man foreslå, at vi skal lave betalt parkering i hele kommunen. Men vi skal aflevere 70 procent af overskuddet på betalt parkering til staten, så vi vil aldrig kunne få den investering tilbage igen. Al snak om betalt parkering er slut med reglen om de 70 procent, og det er jeg sådan set lykkelig for, for jeg har aldrig været fan af betalt parkering.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Bliv en del af Viborgs historie

Viborg Nyt

Soppefesten bliver til Droppefesten

Viborg Nyt

Nye p-pladser på vej i banebyen

Annonce