Annonce
Viborg Nyt

Brancher bløder: Sådan hjælper du små erhvervsdrivende

Fredericias gader og stræder er lagt stort set øde efter regeringens opfordring om at blive hjemme under coronakrisen. Overalt i landet presser coronakrisen menneskeligt og økonomisk. Peter Leth-Larsen/Ritzau Scanpix
Køb take away, og bestil gaverne til sommerens store fester allerede nu, lyder et par af rådene.
Annonce

Danmark: Ingen ved, hvor længe corona-krisen varer. Men den er ikke uden menneskelige eller økonomiske omkostninger.

I de tidlige stadier af det danske virusudbrud begyndte flere brancher at mærke det på bundlinjen. Og efter nedlukningen har det kostet arbejdspladser.

Der er søsat adskillige økonomiske hjælpepakker, men de holder ikke hånden under alle og kommer desuden med en regning på den anden side af corona-krisen.

Derfor skal pengene ud at arbejde. For det gør en kæmpe forskel, lyder det fra SMVdanmark, der repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder inden for industri, byggeri, handel, it, service og grafiske fag.

- Det allervigtigste er, at de alle borgere, hvis økonomi ikke bliver berørt af det, ikke lader alle deres penge blive stående på kontoen, siger vicedirektør Jakob Brandt. Især hoteller, restauranter, turisme, oplevelser, skønhed og pleje er under ekstra pres.

Derfor bør man forsøge at oversætte, hvordan man fortsat kan gøre brug af ydelserne under myndighedernes anvisninger, mener Nordeas forbrugerøkonom, Ann Lehmann Erichsen.

- Helt oplagt er take away. Det tilbyder mange caféer og restauranter allerede, siger hun og tilføjer:

- Du kan få aftensmad og oplevelsen af at spise ude, selv om det er derhjemme - eller bestille frokost og spise det udenfor.

Annonce

Tal med butikkerne

Man er nødt til at tænke kreativt - både som virksomhed og privatpersoner.

Skal du for eksempel til konfirmation senere på foråret, til bryllup i løbet af sommeren eller rund fødselsdag en gang til efteråret, så køb gaverne nu, og spørg butikkerne om udvidet bytteservice.

- Det er jeg fuldstændig overbevist om, at rigtig mange virksomheder vil være villige til, vurderer Jakob Brandt.

Det er også helt oplagt at undersøge, om ydelsen kan leveres digitalt eller telefonisk. Det gør flere terapeuter, undervisere, fitness- og yogainstruktører allerede, og man kan også streame film, koncerter og forestillinger.

- Selv om det kan være bøvlet, så er der en del erhverv, der kan det. Det kan vi se lykkes, i forhold til hvor mange der er sendt hjem for at arbejde, siger Jakob Brandt.

SMVdanmark har lanceret en kommunikationskanal på sin Facebook-side, hvor virksomheder og forbrugere kan komme i kontakt med hinanden.

Man kan simpelthen byde ind med det, man vil sælge, eller selv efterspørge det man mangler, forklarer Jakob Brandt og uddyber:

- Vi har lavet et slags "festen og gæsten"-koncept - bare mellem virksomheder og kunder. Det er helt afgørende, at vi finder andre måder at handle med hinanden givet vores nye virkelighed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Den anden MeToo-bølge er over os…

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Dracula i Viborg Musiksal

Viborg Nyt

Forestilling: O Sole Mio

Viborg Nyt

Koncert med Mathilde Falch og band

Viborg Nyt

På Viborg Teater: Emma ude af takt

Viborg Nyt

Byens nye bænke er på plads

Viborg Nyt

Intimkoncert på keramikværksted

Viborg Nyt

Kan der være for meget kultur?

Viborg Nyt

Jubilæum hos lokal VVS'er

Annonce