Annonce
Viborg Nyt

Frustreret centerchef om genåbningsplanen: - Det er efterhånden en farce

Formand for centerforeningen, Lasse Lauritsen, kan ikke længere se logikken i, at Sct. Mathias Centret skal have lukket. Foto: Morten Pedersen
Sct. Mathias Centrets detailbutikker må fortsat holde lukket, hvilket bliver mødt af forundring og frustration af formanden for centerforeningen, Meny-købmand Lasse Lauritsen.

Viborg: For tre uger siden konstaterede Lasse Lauritsen, at man måtte acceptere lukningen af detailhandlen trods lave smittetal, da en lokal åbning kunne lokke folk fra andre kommuner til Viborg og skabe uhensigtsmæssige forsamlinger af mennesker.

Mandag måtte detailhandlen åbne igen. Ikke kun i Viborg men også i resten af landet, hvor smittetallet mange steder er mange gange højere end her lokalt. Men Sct. Mathias Centret må stadig ikke holde åbent. Og nu har Lasse Lauritsen efterhånden svært ved at se logikken.

- Tidligere har vi glattet ud og accepteret, hvordan tilstanden var. Men nu synes jeg efterhånden, at det er en farce. Vi fatter ikke, hvordan man opstiller de her forskelle. Og jo, vi under butikkerne i gågaden, at de kan få lov til at åbne, men vi fatter ikke, hvorfor vi ikke er med, siger Lasse Lauritsen.

Flere medier bragte i sidste uge ekspertgruppens beregninger på, hvor mange smittede og indlagte, man kunne forvente ud fra forskellige scenarier. Her stod det blandt andet, at hvis man åbnede detailbutikker op til 1000 kvadratmeter, ville det betyde 330 ekstra indlagte på landsplan over halvanden måneds tid. Åbnede man butikkerne op til 5000 kvadratmeter, ville det betyde 333 ekstra indlagte - altså en nærmest forsvindende lille forskel på tre personer.

Sådanne tal er med til at få Lasse Lauritsen til at undre sig over, at man ikke kan åbne et sted som Sct. Mathias Centret.

- Jeg har ikke set evidens for, at smitten sker i detailhandlen. Der kan også være forskel på et storcenter i København, hvor der er meget høj tætningsgrad af mennesker og stor kundestrøm i forhold til et center i Viborg, hvor det på intet tidspunkt siden coronas indtog har været overbebyrdet med mennesker. Ikke engang i den travleste tid omkring jul tror jeg, at nogle har følt sig presset af for mange mennesker, lyder det fra centrets formand.

Annonce

Regionale tal

Lasse Lauritsen fortæller, at centrets interesseorganisationer og ejere har forsøgt at tale Sct. Mathias Centrets sag over for politikerne, men det har ikke haft den ønskede effekt.

- Mit indtryk er, at Erhvervsministeriet lytter til problematikken, men man læner sig bare rigtig meget op ad eksperternes synspunkt og beregninger. Det har jeg det sådan set fint med og synes også, at det er det rigtige at gøre. Men de ser ikke på forskellen mellem centrerne, siger Lasse Lauritsen og fortsætter:

- Jeg savner, at man sætter fokus på de regionale forskelle, hvor eksempelvis kommunen kan være med til at se på tallene.

Samtidig har Lasse Lauritsen kunnet konstatere, at mens corona-tiltag med en høj grad af forsigtighedsprincip har fungeret godt i Sct. Mathias Centret, så bliver der tilladt større frihed andre steder.

- Det er ikke andet end en uge siden, at der var et ramaskrig i nærheden af København, hvor man brugte den lokale Bilka som et udflugtsmål. Hos os har vi corona-vagt på hele tiden, og hvis folk møder en bekendt og stopper op, så får de at vide, at selvom det er hyggeligt, så bliver de nødt til at gå videre, hvis ikke de handler. Det kan godt virke skrapt, men det har været en del af det samfundsansvar, vi har taget på os, fortæller Lasse Lauritsen.

Annonce

Pressede butikker

Tidligere har Lasse Lauritsen efterlyst en plan for åbningen af centrene. Og den efterlyser han stadig.

- Havde vi så bare fået at vide, at vi kunne se frem til at åbne om 14 dage. Så havde jeg nok heller ikke været så frustreret, som jeg er nu. Jeg ved ikke, hvor målstregen er. Er det til påske? Er det til sommer? Vi kan ikke få det at vide - det er næsten det, der er mest frustrerende, siger han.

Som formand for centerforeningen har han ofte kontakt med de øvrige butikker i Sct. Mathias Centret - og det er ikke behagelige samtaler.

- Jeg taler selvfølgelig mere med nogle end andre, men dem, jeg har talt mest med, de er maksimalt presset. De er presset både på uvisheden og på kassekreditten. De er frustreret over hjælpepakker, der støtter, men ikke bliver udbetalt hurtigt nok, fortæller Lasse Lauritsen og fortsætter:

- Det er også forretninger, som står med varelagere, der er ukurante. Tøjbutikker, der har vinterjakker og -støvler, som de kunne have solgt masser af for 14 dage siden, da det var koldt. Nu står de med nærmest usælgelige sæsonvarer, som - hvis moden skifter - også kan blive rigtig svære at sælge til efteråret. Det gælder både for centrets butikker og midtbyen.


Nu synes jeg efterhånden, at det er en farce. Vi fatter ikke, hvordan man opstiller de her forskelle. Og jo, vi under butikkerne i gågaden, at de kan få lov til at åbne, men vi fatter ikke, hvorfor vi ikke er med.

Lasse Lauritsen, formand for centerforeningen


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Årets hidtil bedste fredag

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Golfklubber holder åbent hus

Viborg Nyt

Tag TRX’en med i tasken

Viborg Nyt

'Vi er Viborg' skal have ny formand

Viborg Nyt

Smil det smitter ikke

Viborg Nyt

Ny mand i spidsen for lokal bank

Viborg Nyt

Naturture med Jann Ribergaard

Annonce