Annonce
Viborg Nyt

Corona-krise skal bekæmpes med samarbejde: Byens økosystem skal vandes og plejes

Helle Sørensen i spidsen for Vi er Viborg er klar til endnu mere samarbejde på tværs af butikker, virksomheder og institutioner i kommunen. Arkivfoto: Morten Pedersen
Der skal være mindre opdeling og mere samarbejde, når Viborgs kommune, handels- og foreningsliv med mere skal ruste sig til fremtiden.
Annonce

Viborg: "Alt, hvad du ser, lever sammen i en fin balance. Som konge skal du forstå den balance og respektere alle skabninger fra den kravlende myre til den springende antilope."

"Men far, spiser vi ikke antiloper?"

"Jo Simba, men lad mig forklare. Når vi dør, bliver vores kroppe til græs, og antilopen æder græsset. Så vi er alle forbundet i livets evige kredsløb."

Mange kender ovenstående citat fra Løvernes Konge, og selvom der er forskel på en tegneserie-savanne og en kommune, så er tankerne om balancen de samme.

Hvis kommunen, handels- og foreningslivet skal fungere, kræver det samarbejde. De tanker er der ikke meget nyt i, men nyt er det, at arbejdet for netop at styrke samarbejde intensiveres.

Viborg Handel er blevet til Vi er Viborg for at understrege, at det ikke kun er handelslivet, der er velkommen indenfor. Det er turisme, foreningsliv og alle andre, der har lyst til at gøre noget for byen, hvad enten det er privat eller virksomhed, også.

Samtidig er Viborg Kommune i samarbejde med blandt andre Vi er Viborg i gang med Viborg Vækst, der pt. indeholder 13 punkter for udvikling og samarbejde, som både skal være med til at påvirke det fysiske bymiljø som eksempelvis legepladsen på hjultorvet (se mere side 16) som de mindre synlige tiltag om strategisk kommunikation og markedsføring på forskellige platforme.

- Det handler alt sammen om at støtte byens økosystem. Når man køber en god flaske i Alliance Vin, så støtter man ikke kun Lars, men også en arbejdsplads og foreningslivet, når Alliance Vin giver noget videre til foreningslivet, siger handelschef Helle Sørensen.

Planerne blev sat i gang allerede inden corona-krisen ramte Danmark - men corona har blot gjort samarbejdet endnu vigtigere.

- I bund og grund har alle erhverv været lagt ned. Vi har brug for at få gang i samfundet igen – det trænger en kickstart. Men vi kan ikke gøre det med et quickfix. Det skal være noget, som er bæredygtigt på sigt. Der er mange ting, som gennemføres i år, men der kommer også mange ting senere end det, fortæller Helle Sørensen.

Annonce

Det store regnskab

Fra sit kontor på fjerde sal i rådhuset, kan borgmester Ulrik Wilbek skue ud over store dele af Viborg by. Han understreger også vigtigheden af, at man formår at arbejde sammen på tværs af forskellige virksomheder og institutioner i kommunen.

- Vi iværksætter en række aktiviteter, der skal understøtte hinanden. Det skal give et økosystem, hvor alle er involveret. Det skal ikke længere være turisme for sig, handel for sig, erhvervsråd for sig og kommunen for sig. Alle skal involvere sig i dette, så vi får løst de udfordringer, der er, siger Ulrik Wilbek og fortsætter:

- Det er helt bevidst, at jeg bruger ordet ”udfordringer” i stedet for problemer. For der er mange byer, der har det sværere end Viborg, siger borgmesteren og henviser til, at Viborgs midtby scorer højt, når gæster i en ekstern undersøgelse skulle vurdere byen.

For borgmester Ulrik Wilbek er det vigtigt at se byen udvikle sig, selvom det går bedre i Viborg end mange andre steder. Arkivfoto: Morten Dueholm

Men selvom Viborg er i bedre form end mange andre, er det ifølge borgmesteren vigtigt at forstærke udviklingen.

- En hovedby i Viborg Kommune skal være attraktiv. Hvis den ikke er det, opfattes kommunen som død. Der skal være vækst, for hvis ikke der er vækst, er der det modsatte. Og så er der ikke nogen til at betale kulturinstitutioner og velfærd. Det bliver i hvert fald dårligere service, hvis ikke vi vækster - det er direkte proportionelle størrelser, vurderer Ulrik Wilbek.

Han påpeger blandt andet, at Viborg Kommune er gået langt for at hjælpe de mindre købmandsbutikker med handlen i med de lokale institutioner, selvom der er EU-regler om at vælge den billigste leverandør i et udbud. På samme måde skyder kommunen flere penge end nogensinde før i ting som Snapsting, Jul i Viborg og lignende.

- Vi er jo ikke en endeløs pengetank, men jeg håber, at man har set, at vi har vist flaget, for alt andet lige, så koster det jo lidt. Men hvordan gør man sådan et regnestykke op? For nogle af pengene kommer tilbage i kommunen, hvis det går godt for de handlende og forbruget bliver holdt i kommunen, siger borgmesteren.

Her på siderne kan man læse om nogle af de konkrete tiltag, der er undervejs eller lige sat i søen.


Vi iværksætter en række aktiviteter, der skal understøtte hinanden. Det skal give et økosystem, hvor alle er involveret. Det skal ikke længere være turisme for sig, handel for sig, erhvervsråd for sig og kommunen for sig.

Ulrik Wilbek, borgmester
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Bliv en del af Viborgs historie

Viborg Nyt

Nye p-pladser på vej i banebyen

Viborg Nyt

Soppefesten bliver til Droppefesten

Annonce