Annonce
Viborg Nyt

De to monstre i parforholdet: Når tryghed æder passionen

Annonce

Viborg: Der er egentlig to følelser eller begreber, som kan fylde meget i parforhold, hvis man ikke er bevidst om deres indflydelse på vores liv. Når jeg kalder dem monstre, er det fordi, de æder hinanden op.

Det handler om passion og tryghed.

I den vestlige verden er vi opdraget med, at kærlighed er ensbetydende med store følelser og drama. Vi ser det på film og læser det i romantiske bøger, passioneret kærlighed, hvor helten og heltinden går så grueligt meget igennem. Misforståelser og tvivl på hinandens følelser, elsker han/hun mig eller ikke. Dette er med til at holde gang i passionen, og filmen eller bogen slutter, der hvor de endelig finder ud af, at de elsker hinanden.

Så resten må vi gætte os til, og vi lærer, at der skal være drama og bølgerne gå højt, for at det skal være ægte kærlighed. Usikkerheden er den, der får os til at gøre os umage og kæmpe for den andens kærlighed, og vi ved ikke, hvordan vi skal gebærde os i hverdagen, hvor bølgerne flader ud, og vi finder trygheden. Passionen er ædt op af trygheden.

Kan vi ikke mærke passionen, kan vi begynde at tro, at vi ikke længere elsker vores udkårne. Og så behøver vi ikke længere at gøre os umage for, at den anden skal elske os. Her er det så, at utroskab kan snige sig ind, fordi vi savner følelsen af drama og spænding. Det, vi fejlagtigt antager, er ægte kærlighed. Vi søger det udenfor forholdet.

Jeg har hørt mange mennesker sige, at de var blevet for meget venner med deres ægtefælle, og at passionen var væk. Så de troede ikke, at de elskede vedkommende mere og havde mistet lysten til sex.

Det kan da også godt være. Men min påstand er, at man godt kan gøre noget for at bevare gnisten og lysten til den anden.

Men først skal der ændres på forestillingen om, hvad kærlighed er…

Kort fortalt er det ofte sådan, at når et par møder hinanden og bliver forelsket, stiger kvindens niveau af testosteron, og hun får mere lyst til sex, mens mandens testosteronniveau falder, så han får mere lyst til at være sammen med hende og holde i hånden. En form for sindssyge indfinder sig.

Når parret så har været sammen i et halvt til et helt år, begynder disse niveauer at udjævne sig, så kvindens testosteronniveau igen falder - og dermed også hendes lyst til sex - mens mandens testosteronniveau stiger, så han igen får lyst til at være sammen med gutterne, gå på jagt og gøre mandeting. Det er her, hverdagen træder ind, men det betyder jo ikke, at de ikke elsker hinanden. Det er bare her, man skal til at gøre sig lidt mere umage for hinanden. At vi ikke tager hinanden for givet.

I starten gør man sig helt naturligt umage for at gøre sig fortjent til at blive elsket, og det er jagten og spændingen, som gør, at vi gider gøre noget ekstra for at indfange den anden. Her er passionen, men når hverdagen indfinder sig, og trygheden holder sit indtog, så æder den passionen op, eller den smutter ud ad bagdøren. Hvis ikke man gør noget for at bevare den.

Det er egentlig fjollet, at det ikke er naturligt for mange af os at blive ved med at gøre os umage for hinanden - for at bevare kærligheden. Tage det frække undertøj på, klippe tåneglene og købe en blomst eller overraske på anden måde. For vi skal huske at se på, om den person, vi er sammen med, er den, som vil være der og støtte os, når livet bliver svært, når vi oplever kriser, og som tager sig af vores børn. Er det ikke værd at gøre lidt ekstra for den person.

For hvad er ægte kærlighed for dig?

Klummeskribent Kimi Sand

Kimi Sand på 57 år er sexolog, fysioterapeut og parterapeut. Hun har klinik i Viborg og skriver om sine erfaringer med sex- og samliv.

Hun har været fysioterapeut siden 1993, og sexolog siden 2014. Hun tager gerne udgangspunkt i anonyme spørgsmål og kommentarer fra læsere af Viborg Nyt - så skriv endelig til hende.

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Toner af Guld i Fjandbohus

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Ti års forskning bag foredrag

Viborg Nyt

Julekoncert i Grønbæk Kirke

Viborg Nyt

Det ensomme hjerte

Viborg Nyt

Tid til julekalendere

Viborg Nyt

Jesper Lundgaard Julekoncert 2020

Viborg Nyt

Donation til nye omklædningsrum

Annonce