Annonce
Viborg Nyt

Den skjulte stress

Klummeskribent Karina Riis Frederiksen. Privatfoto
Annonce

Viborg: Når vi normalvis taler om stress, er der tale om en overbelastning, hvor vi har for mange opgaver til den tid, vi har til rådighed. Det trigger kroppens nervesystem, så hjernen konstant er på overarbejde. Men du kan sagtens være stresset uden at være overbelastet. Det kaldes en følelsesmæssig stress.

Annonce

Følelsesmæssig stress

Du kan opleve, at tingene flasker sig for dig - på papiret, men der er en eller flere faktorer, som hele tiden fylder i dine tanker og det dræner din energi og trigger dit nervesystem.

Stressen kan opstå på flere måder. Måske får du ikke dækket dine grundlæggende menneskelige behov på jobbet. Der findes seks grundlæggende menneskelige behov, hvor du vil have et eller to behov, som betyder mest for dig.

De seks behov er anerkendelse, tryghed, at bidrage, udvikling, forandring, og samhørighed. Disse behov skal også tilfredsstilles på jobbet, selvom nogen nok vil være uenige med mig - men jeg vil sige, at vi ikke kan ligge vores personlighed hjemme på hylden. Vi er stadig hele mennesker på arbejdet.

Så hvis anerkendelse er et vigtigt behov for dig, og din chef ikke anerkender dig og din arbejdsindsats, så kan det sætte gang i tanker som: "Når nu chefen ikke siger, at jeg gør et godt stykke arbejde, bliver jeg så fyret" eller: "er min arbejdsindsats egentlig noget værd?"

Annonce

Kompromis med dine værdier

Den følelsesmæssige stress kan også opstå, hvis du på jobbet går på kompromis med dine grundlæggende værdier.

En grundlæggende værdi kan eksempelvis være ordentlighed - at det er vigtigt for dig at opføre sig ordentligt over for andre. Hvis samtalen i frokostpausen udelukkende handler om at bagtale andre, så tvinges du til at gå på kompromis med din ordentlighed. Også selvom du ikke deltager i samtalen.

Du mister også din følelse af samhørighed. Så trigger det tanker som: "Gad vide, hvad de siger om mig, når jeg ikke er der?" eller: "Er der noget galt med mig, siden jeg ikke passer ind på denne arbejdsplads."

Annonce

Det er helt normalt

Det er helt normalt at have disse tanker. Hjernen har cirka 60.000 tanker hver dag og omkring 80 procent af dem er er negative. Overraskende ikke? Evolutionært har det støttet os i overlevelsen, fordi vi som art kunne forudse mange scenarier, som potentielt kunne skade os.

For de fleste fylder tankerne ikke mere, end de kan håndteres. Og endnu mere vigtigt er det, at tankerne ikke er sandheden. Men for nogle fylder det for meget, og det bliver til fysiske stress-symptomer. Nogle endda med en stress-sygemelding til følge.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Ejendomsmægler går imod tendens

Viborg Nyt

Bliv en del af Viborgs historie

Annonce