Annonce
Viborg Nyt

Det bliver en anderledes fastelavn

Der bliver ikke fastelavnsfest på hovedbiblioteket i Viborg i år som her i 2019, men der kan stadig slås katten af tønden i institutionerne og skolen, så længe det følger særlige retningslinjer. Arkivfoto: Morten Dueholm
Corona-restriktioner gør, at forældre ikke kan være med til eller arrangere fastelavnsfester, og på skoler og i institutioner skal børnene blive i deres "bobler", når fastelavn skal markeres.
Annonce

Viborg: Der er nok kun én ting, man med sikker kan sige om fastelavn i år: Det bliver anderledes.

For mens fastelavn sidste år lige nåede at blive afholdt, inden corona-helvede brød løs, så er vi - og også børnene i de yngre årgange - naturligvis underlagt de restriktioner, der også gælder i det "almindelige" hverdagsliv.

Og hvad betyder det så?

Jo, i daginstitutionerne er børnene i hver deres boble, hvilket vil sige, at de skal holde sig til de børn, de går med på stuen eller på anden måde er i gruppe med. Her må man gerne slå katten af tønden, men det skal altså ske med egen gruppe.

- Der er ikke særlige fastelavns-regler, for i princippet gælder der bare de restriktioner, som i forvejen er der. Børnene må gerne være tætte og lave ting sammen som eksempelvis fastelavn, men de skal gøre det i deres bobler, siger Trine Verner Jensen, dagtilbudschef i Viborg Kommune.

Kommunen har da heller ikke sendt særlige retningslinjer ud til institutionerne i forbindelse med fastelavn.

- Der er forskellige situationer rundt omkring i kommunens børnehaver og vuggestuer. De fysiske rammer er forskellige, og det samme er måden, hvorpå man inddeler børnene i mindre og større grupper. Vi har faktisk lov til at samle børnene i særlige sammenhænge, men det er ikke noget, vi gør på grund af fastelavn, konstaterer Trine Verner Jensen.

Samtidig skal en aktivitet som at slå katten af tønden arrangeres af institutionen og ikke af et forældreråd.

I Børnehaven Løvspring på Vinkelvej i Viborg er det normalt forældrerådet, der om søndagen arrangerer tøndeslagningen, men det er aflyst i år.

- Vi holder fastelavn om formiddagen, hvor man i hver sin gruppe markerer fastelavn, ved at vi klæder os ud, synger og får fastelavnsboller. I vuggestuen slår de også katten af tønden, men i børnehaven var det forældrerådet, der i weekenden skulle stå for det og have børnene ind i springsalen (på Viborg Idrætshøjskole, red.). Den del bliver så aflyst i år, siger Carina Høgfeldt, der er leder i Løvspring.

Annonce

Udendørs i Stoholm

På Stoholm Skole har man ligesom i landets øvrige skoler fået eleverne fra 0. til 4. klasse tilbage på skolebænken mandag, og derfor opstod muligheden også for at holde fastelavn på fredag.

I første omgang sparkede skolens ledelse dog muligheden til hjørne.

- Vi skulle jo have mange elever ind og kører med sikre bobler, så vi mindsker smitterisikoen. Derfor sagde vi først, at det nemmeste var ikke at holde nogen fejring af fastelavn. Men vi har erfaring med at holde fastelavn udenfor, og efter at have drøftet det yderligere blev vi enige om, at der med opdeling klassevis og med handsker på ikke er noget til hinder for at holde det, siger Jesper Okholm, skoleleder i Stoholm.

På Stoholm Skole var Jesper Okholm klar til at afblæse fastelavnsfesten - men ender alligevel med at holde den. Arkivfoto: Morten Dueholm

Som Jesper Okholm også konstaterer det, er børnene ”ved at være verdensmestre i omstillinger”, og med børnene udklædt hjemmefra og fastelavn under den åbne himmel er der ikke noget i de nyeste retningslinjer, som forhindrer, at man slår katten af tønden.

- Det er en helt ny udgave i forhold til i foråret. Som ministeren var inde på, så må de eksempelvis gerne give hinanden en krammer, men de skal opholde sig sammen med den boble af mennesker, som de er blevet inddelt i. De enkelte skoler må jo se på de rammer, der er til rådighed, hvilket vi også har gjort og derudfra vurderet, at det er forsvarligt at holde fastelavn på denne måde, siger Jesper Okholm.

Ligesom på institutionerne er der ikke meldt noget særligt ud til skolerne i Viborg Kommune,  og derfor vil det være forskelligt fra institution til institution og skole til skole, hvordan man afvikler fastelavn.


Der er ikke særlige fastelavns-regler, for i princippet gælder der bare de restriktioner, som i forvejen er der. Børnene må gerne være tætte og lave ting sammen som eksempelvis fastelavn, men de skal gøre det i deres bobler.

Trine Verner Jensen, dagtilbudsleder i Viborg Kommune


Derfor fejrer vi fastelavn

Fastelavn falder aldrig på en bestemt dato, men altid syv uger før påske.

Ordet stammer fra det tyske "Vastel-avent", som betyder "fasteaften".

I den kirkelige tradition markerer det optakten til den kristne fasteperiode.

I den folkelige tradition udviklede fastelavn sig i en mere løssluppen retning til en overdådig karnevalsperiode, hvor man klædte sig ud, drak, festede og spiste god mad i flere dage.

Nogle mener, at fastelavn oprindelig er startet som en hedensk frugtbarhedsfest, hvor man sagde farvel til vinterens strenge mørke og goddag til foråret, frugtbarheden og de lyse tider.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Når en drøm bliver til virkelighed

Viborg Nyt

Ny ung filialdirektør hos Nordea

Viborg Nyt

Kan kunsten redde verden?

Viborg Nyt

Se din partner med nye briller

Viborg Nyt

Hvorfor skrive en "ikke-historie"?

Annonce