Annonce
Viborg Nyt

Det bliver "Jul i Viborg" igen i år: Lysene kan de ikke tage fra os

Der bliver tændt fuldt op for lysene til Jul i Viborg igen i år, men det officielle juletræstænding bliver ikke markeret. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Trods usikkerhed om corona-situationen arbejder "Vi er Viborg" ufortrødent videre med at arrangere jul i Viborg. Ligegyldigt hvor mange, der må samles til den tid, vil midtbyen efter planen blive badet i julelys fra 13. november.
Annonce

Viborg: Der arbejdes sådan set ikke med en plan A og en plan B.

Det kunne man ellers godt tro, når "Vi er Viborg" i disse dage skal forsøge at skabe de bedst mulige rammer for jul i Viborg.

For med udgangspunkt i det faktum, at julen kommer - uanset om der er corona eller ej - så vil "Vi er Viborg" bruge så meget fokus og så mange midler på jul i Viborg som muligt.

- Lysene kan de i hvert fald ikke tage fra os, lyder det med et trodsigt smil fra direktør i "Vi er Viborg", Helle Sørensen, der fortsætter:

- Belysningen og udsmykningen laver vi helt sikkert. Vores butikker og restauranter i midtbyen skal kunne tilbyde deres gæster den bedst mulige juleoplevelse, selvom der er corona.

Sammen med resten af styregruppen for jul i Viborg forsøger hun i disse dage at navigere rundt i de muligheder og begrænsninger, som corona-virus kan sætte for afviklingen. Men der bliver i hvert fald ikke hængt færre julelyskæder og andet pynt op i år.

- Lige nu sidder vi og afventer fonde, som vi har søgt, så vi kan finde ud af, hvor stor skala, vi kan lave i år. Samtidig håber vi på at få endnu flere aktører, som vil bakke op, med. Men det bliver det muliges kunst, siger Helle Sørensen, der konstaterer, at situationen kan ændre sig fra dag til dag.

- Bliver der lukket yderligere ned, så siger det sig selv, at vi eksempelvis ikke kan lave julemarked på Nytorv. Men er det, som det er i dag, kan det godt lade sig gøre. Det bliver besværligt, men det kan godt lade sig gøre.

Annonce

Større grundbeløb

At Vi er Viborg prioriterer julen kan ses i budgettet for 2020. Godt nok er budgettet lagt, inden corona-krisen indtraf, men grundbeløbet til belysning og aktiviteter ligger i år på 700.000 kroner mod 440.000 kroner sidste år.

- Budgettet for i år er som så meget andet underlagt forudsætningerne før corona. Men det er vigtigt at sige, at vi vil jul i Viborg. Vi er hele Danmarks juleby, og det vil vi holde fast i, så vi går all in på julen, siger Helle Sørensen.

Budget for Jul i Viborg

Budget for 2019 (reelt beløb brugt i parentes)

Jul i Viborg: 100.000 kroner (886.300 kroner)

Julebelysning: 340.000 kroner (719.806 kroner)

Samlet: 440.000 kroner (1.606.106 kroner)


Budget for 2020

Jul i Viborg: 400.000 kroner

Julebelysning: 300.000 kroner

Samlet: 700.000 kroner

Sidste år endte Vi er Viborg (dengang Viborg Handel) med at bruge 1,6 millioner kroner på jul i Viborg - altså næsten fire gange så stort et beløb, som det budgetterede. Det skyldes de ekstra penge, som det er lykkedes at samle ind.

- Vi budgetterer altid lavt og realistisk. Derfra arbejder vi på at få flere penge ind. De penge, vi får ind, bliver også brugt igen, fortæller Helle Sørensen.

Derfor håber direktøren også på, at der kan bruges mere end 700.000 kroner på jul i Viborg i år.

- Vi håber, at flere end nogen sinde før vil bakke op.

Men kan det lade sig gøre, når mange butikker har haft et hårdt år økonomisk på grund af corona?

- Det er selvfølgelig en pointe. Men det er ikke alle, der er lige hårdt ramt af corona. Og der er rigtig mange erhvervsdrivende, ejendomsbesiddere og virksomheder, som har sagt, at de også vil hjælpe med at få det her til at ske.

Annonce

Ingen juletræsmarkering

Mens Viborgs midtby altså ifølge Helle Sørensen vil blive indhyllet i julelys, bliver markeringer som juletræstænding og fakkeloptog aflyst.

- Det kan vi ikke invitere ind til i år. Men vi tænder træet og vi tænder lyset uden den større fælles markering. Vi plejer at stå flere tusinde mennesker, hvor man hverken kan komme frem eller tilbage. Det duer ikke denne gang, siger Helle Sørensen.

Direktør Helle Sørensen fra Vi er Viborg lover, at man vil gøre alt for at skabe optimale rammer for Jul i Viborg trods corona-situationen. Arkivfoto: Morten Pedersen

Til gengæld tændes alle lysene og juletræet tidligere i år.

- Det, vi arbejder på lige nu, er, at vi den 13. november vil tænde julelyset over gaden og på bygningerne.

- Det er samme dag, som vi inviterer ind til åbningen af det nye parkeringshus på Fischers Plads. Det bliver ikke med fest, hornmusik og stor samling, men vi arbejder på, at der bliver en lille overraskelse for alle, der parkerer i huset den dag. Men programmet har vi ikke styr på endnu, slutter Helle Sørensen.


Bliver der lukket yderligere ned, så siger det sig selv, at vi ikke kan lave julemarked på Nytorv. Men er det, som det er i dag, kan det godt lade sig gøre.

Helle Sørensen, direktør Vi er Viborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Et sidste farvel til Carte Blanche

Viborg Nyt

Fondsmillioner sikrer multisal

Viborg Nyt

Den anden MeToo-bølge er over os…

Viborg Nyt

Dracula i Viborg Musiksal

Viborg Nyt

Forestilling: O Sole Mio

Viborg Nyt

Koncert med Mathilde Falch og band

Annonce