Annonce
Viborg Nyt

Det seksuelle selvbillede efter sygdom og handikap

Kimi Sand

Viborg: Jeg har lige mødt en spændende kvinde i Viborg, Helena, der er neurofysioterapeut, og hun inspirerede mig til denne klumme.

Når man i voksenlivet bliver ramt af en sygdom, som ændrer ens førlighed eller decideret får et handikap, så ændres hele ens billede af sig selv - man bliver en anden.

Men ofte er det svært at acceptere det nye billede man har af sig selv, som menneske/mand/kvinde/forælder/partner, og hvis det billede ikke længere lever op til det, man kunne engang, så kan det være rigtig svært at se sig selv som et seksuelt væsen. Og så opgiver man måske helt at have et sexliv.

For de fleste mennesker er seksualiteten en naturlig del af os og noget, vi tager som en selvfølge, indtil det ikke virker, som det plejer, og hvor går man så hen og taler om det?

Helena og jeg talte om, at det offentlige sundhedsvæsen ofte glider udenom denne samtale. Der er så mange andre ting, der er vigtige at tale om, når man har mistet sin førlighed på grund af blodpropper, lammelser og så videre. Men ofte sidder klienten med en følelse af at have fået taget sin seksualitet fra sig.

Fordi intet længere er, som det var, kan man blive låst fast i ikke at kunne, og man føler sig måske heller ikke længere attraktiv for sin partner, så det seksuelle selvbillede smuldrer og knuses.

Men selvfølgelig kan man få et sexliv, selvom man ikke længere kan gå eller bruge den ene eller begge arme. Det kan også være, at din sensitivitet har ændret sig. Og så handler det om at opdage, hvordan den er nu. Se mulighederne, eksperimenter og øv jer. Hvis det er nerveskader, der er problemet, skal du vide, at nerver kan komme sig selv mange år efter, at skaden er opstået.

Jo mere, du øver, jo mere kan du. På denne måde kan du få et nyt seksuelt selvbillede og igen føle, at du er attraktiv for din partner.

Prøv forskellige ting, forskellige stimuli, forskellige stillinger, hvor I skiftevis kan stimulere hinanden og give nydelse til jer begge. Det er jo fantastisk at se, hvordan ens partner nyder, det man gør, og vide at senere eller en anden dag er omvendt.

Den gamle skrøne med, at man skal få orgasme samtidig, er det værste sludder, og den giver mange mennesker komplekser. Tillad at nyde, at den anden gør noget godt for dig og så skift bagefter, hvis det er det, der kan lade sig gøre.

Kreativitet i samlejestillinger kan også gøre det både spændende og sjovt at have sex på en måde, I aldrig har prøvet før. Brug redskaber eller vibratorer til at stimulere de områder, hvor følesansen eksempelvis har taget skade.

Der findes mange gode eksempler på legetøj, som kan øge fornøjelsen. Hvis manden ikke længere kan få rejsning på grund af sygdom, kan han stadig godt nyde kærtegn på sin pik, og find ud af om der ikke er andre punkter på hans krop, som kan være erogene. Eksempelvis kan stimulation af prostata give fantastiske orgasmer for en mand.

Det er selvfølgelig altid en god ide at få hjælp, hvis man ikke kan se muligheder. Den hjælp findes blandt andet også hos Helena Rosenberg og andre professionelle fagpersoner i Viborg.


Men selvfølgelig kan man få et sexliv, selvom man ikke længere kan gå eller bruge den ene eller begge arme. Det kan også være, at din sensitivitet har ændret sig. Og så handler det om at opdage, hvordan den er nu.

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

214 skattejægere i Teglmarken

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Når en drøm bliver til virkelighed

Viborg Nyt

Ny ung filialdirektør hos Nordea

Annonce