Annonce
Viborg Nyt

Det store overblik: Bilkas om- og tilbygning uge for uge

På dette ældre dronebillede af Bilka kan man se, hvilke områder der skal arbejdes på, og hvor der skal bygges om. Rød er kundeservice, kiosk og "food to go". Køleudskiftning er lyseblå. Nonfood mørkeblå. Slagterafdeling lysbrun. Food-afdelingen er lilla, mens det tilbyggede lager er markeret med sort. Arkivfoto: Morten Dueholm
Vi har forsøgt at illustrere, hvordan man som kunde vil mærke om- og tilbygningen i Bilka - både mens arbejdet står på, og efter det er afsluttet.
Annonce

Viborg: Bilkas varehus i Viborg skal sættes i stand og have mere lagerplads. Det er et arbejde, der kommer til at strække sig det næste halve års tid frem og koster mere end 50 millioner kroner.

Her følger et overblik over, hvad der skal ske i Viborg Bilka, fra arbejdet går i gang i denne uge, til det efter planen er færdigt midt i juli.

Varehuschef Claus Frederiksen glæder sig over, at Bilka i Viborg efter flere års planlægning i denne uge går i gang med en stor om- og tilbygning. Foto: Morten Dueholm
Annonce

1) Uge 2-7: Food to go, kiosk og kundeservice

Arbejdet med Bilkas nye food to go (herunder bagerbrød), kiosk og kundeservice er planlagt fra starten af januar til midten af februar, og undervejs vil kundeservice flyttes over i kiosken.

- Kunderne skal finde kundeservice et andet sted i en periode, men vi kører med den samme bemanding og det samme antal kasser, fortæller varehuschef Claus Frederiksen.

Når arbejdet er færdigt, vil food to go, kiosk og kundeservice altså være samlet ét sted - ved den indgang, der i fremtiden bliver den eneste i Bilka.

- Det giver et mere moderne udtryk, hvor vi kan præsentere vores varer bedre. Vi vil have det samme sortiment som i dag, men det bliver det første, man ser, når man går ind, siger Claus Frederiksen.

Annonce

2) Uge 2-13: Køleudskiftning

Det arbejde, som kunder nok kommer til at mærke mest til, er omflytning af kølere og etableringen af et selvstændigt rum til mejeriprodukter, der bliver på 172 kvadratmeter. Det tages fra lageret og gøres til en del af butikken.

- Der bliver en tre meter bred indgang til mejerirummet og i den anden ende en tre meter bred udgang. Så det bliver et selvstændigt rum, man træder ind i. Arbejdet med at etablere de nye kølere og flytte kølevarerne kommer man selvfølgelig til at mærke, men vi gør det i perioden efter jul og inden påske, og vi sætter midlertidige kølere op, så vi går efter at holde samme sortiment under ombygningen, fortæller Claus Frederiksen.

Når arbejdet er færdigt i slutningen af marts, vil Bilka gå fra at have 172 meters løbende køle- og fryseplads til at have 311 meter.

- Og så kommer der låger på alle kølerne - både dem på fem grader og frost - så vi sparer energi.

På dette ældre dronebillede af Bilka kan man se, hvilke områder der skal arbejdes på, og hvor der skal bygges om. Rød er kundeservice, kiosk og "food to go". Køleudskiftning er lyseblå. Nonfood mørkeblå. Slagterafdeling lysbrun. Food-afdelingen er lilla, mens det tilbyggede lager er markeret med sort. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce

3) Uge 5-10: Omrykning i nonfood-afdeling

Nonfood-afdelingen skal også have en tur, men det bliver ikke den mest voldsomme opgave rent håndværker- og tidsmæssigt. Planen er at flytte rundt fra slutningen af januar til starten af marts.

- Til gengæld kan det blive det sværeste område for kunderne at finde rundt i, når vi flytter rundt. Vi rykker rundt fra mandage til fredage klokken 13, hvorefter vi lader tingene stå, så de står på en god måde fredag til søndag, siger Claus Frederiksen.

Derfor vil Bilka i hele perioden have ”vejvisere” i form af servicehjælpere, hvis eneste opgave er at hjælpe kunderne med at finde varer, som kan have fået en ny plads. Men når arbejdet er færdigt, bliver det en bedre afdeling, lover Claus Frederiksen.

- Vi får vores sæsontorv - jul, grill, havemøbler eller hvad det nu lige er - til at stå som det første, når man kommer ind. Derudover bliver alt vores tøj og tekstil samlet et sted i stedet for tre steder, som det er nu. Og så får vi en lidt mere lækker og mere indbydende parfume- og makeup-afdeling.

Et andet tiltag bliver, at Bilka fjerner to kasselinjer i nonfood, så der fremover vil være seks kasser i stedet for de nuværende otte.

- Vi bruger ikke rigtig de sidste to kasser. Til gengæld bliver de seks nye hurtigere. Det passer også bedre med gangpladsen, hvor det bliver nemmere at komme rundt til kasserne, og der bliver mere plads mellem kasserne. Og så får vores kassemedarbejdere et bedre arbejdsmiljø, da de kan skifte mellem at køre varerne igennem fra venstre og højre side, hvilket er bedre for kroppen, siger Claus Frederiksen.

Annonce

4) Uge 6-13: Tilpasning af slagter

Som noget nyt kommer der en 15 meter lang betjent disk ved slagteren, hvor man både kan købe kød og fisk. Den står efter planen klar i slutningen af marts.

- Vi har hele tiden haft personalet til at lave de her lidt lækrere ting, men vi har ikke rigtig haft de fysiske rammer til at kunne tilbyde en betjent disk, som man kender det fra andre supermarkeder i byen. Det får vi nu, fortæller Claus Frederiksen.

At det tager otte uger at lave slagterafdelingen, skyldes blandt andet, at der skal laves et ekstra gangareal fra lageret ud til butikken.

- Og det gør også, at vi måske en overgang kommer til at lukke vores slagterproduktion i butikken ned, hvor vi så låner plads et andet sted i byen - men det er ikke noget, kunderne kommer til at mærke det store til, lyder det fra varehuschefen.

Annonce

5) Uge 7-11: Udvidelse af food-afdeling

En af de mest markante ændringer i Bilka bliver, at indgangen ud til Viborg Storcenter lukkes, og i stedet tilføjes omkring 400 kvadratmeter mere food-afdeling i det hjørne.

- Vi går i gang, så snart "food to go", kiosk og kundeservice er på plads (i midten af februar, red.). Vi skal have drejet kasselinjen om og lukket en indgang, men det skulle gerne give et bedre kundeflow og flere kvadratmeter til butik. Det mener vi opvejer, at vi lukker en indgang, siger Claus Frederiksen.

Undervejs bliver indgangen til food-afdelingen flyttet lidt rundt, alt efter hvor der skal lægges gulv, inden indgangen endegyldigt kan etableres. Den nye kasselinje gøres klar, inden den gamle nedlægges, men her vil man som kunde også opleve en form for glidende overgang fra det ene til det andet.

Annonce

6) Uge 11-13: Omrykning i food-afdeling

Lidt som i nonfood bliver der flyttet en del rundt i food-afdelingen, efter udvidelsen er på plads - altså fra omkring starten af marts.

Det giver blandt andet en større vinafdeling, en mere samlet frugt- og grøntafdeling - ud over at der altså også kommer flere og bedre kølere og et rum til mejeriprodukter.

- Vi kommer til at flytte hver en meter rundt i butikken, men frugt og grønt vil stadig være ved indgangen. Nu bliver det bare samlet, så vi ikke har placeret noget uden for indgangen til food-afdelingen. Samtidig får vi også her bedre kølere og bedre plads til grønt, der er hakket og skyllet, da den varegruppe er i stor vækst, siger Claus Frederiksen.

Man vil også fortsat kunne finde kolonialvarer som mel, pasta og konservesdåser i den centrale del af butikken - måske bare på en ny plads.

- Og så flytter vi rundt på reolerne, så det giver bedre plads til det, vi kalder palletorv, hvor vi eksempelvis kan placere en større mængde morgenmadsprodukter, hvis der er tilbud på det.

Annonce

7) Uge 16-29: Nyt lager, flaskeautomater og "to go"

Den sidste del af arbejdet i Bilka bliver et nyt lager, at flytte flaskeautomater og en udvidelse af "to go"-konceptet, hvor kunder kan bestille deres varer og få det leveret i poser i bilen. Den del arbejdes der efter planen på fra midten af april og frem til midten af juli.

- Det er hovedsageligt nonfood-lager, vi får bygget. Vi har indtil nu haft et eksternt lager, og det har været bøvlet, hvis vi skulle finde en vare til en kunde. Nu får vi lageret samlet lige ved vores butik, og det er en kæmpe logistisk fordel, fortæller Claus Frederiksen.

Flaskeautomaterne flytter fra indgangen mod Storcenter Viborgs parkeringsplads om på den anden side.

- Det er en fordel for dem, der kommer med mange flasker, da de kan parkere tæt ved. Og så slipper vi for at skulle køre emballagen gennem vores food-afdeling. Til gengæld bliver placeringen måske træls for dem, der kommer med få flasker, som de bare vil aflevere tæt ved indgangen, for man skal om på den anden side for at komme ind, siger varehuschefen.

Og så får ”to go”-afdelingen vokseværk.

- Det er et populært koncept, og derfor vil vi gerne udvide, så vi kan håndtere flere bestillinger. I øjeblikket kan vi maksimalt klare 120 ordrer om dagen, men med udvidelsen kan vi formentlig fordoble det antal. Vi kan i hvert fald klare mindst 200 om dagen, siger Claus Frederiksen.

8) Inden påske: Parkeringsplads samt til- og frakørsel

Planen er, at Bilka inden påske får åbnet for, at man fra rundkørslen ved Jægersborgvej både kan køre ind og ud fra parkeringspladsen, hvor der før kun var udkørsel.

Tilbygningen af lageret samt til- og frakørslen koster mellem 20 og 30 parkeringspladser, men det er ikke noget, man kommer til at mærke, mener Claus Frederiksen.

- Jeg har kun oplevet én dag med fyldt parkeringsplads, og det var den 30. december, hvor vores fyrværkerisalg optog en del pladser.

Til gengæld regner Claus Frederiksen med, at til- og frakørslen ved Jægersborgvej kommer til at betyde bedre trafikale forhold på vejene til og fra Bilka.

Der etableres en decideret vej på ydersiden af parkeringspladsen, så man kan køre begge veje.

- Og her arbejder vi på at få hastighedsbegrænsning på, så folk kommer ned på 20 eller 30 kilometer i timen. Det kræver en tilladelse, og vi er i dialog med politiet om det, da det er politiets beslutning, om det skal indføres, men det er i hvert fald det, vi gerne vil, slår varehuschefen fast.

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Småt - men godt - modeshow

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Ny medarbejder hos By Brorson

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Tag på tur med Bymanden

Viborg Nyt

Lær dit barn at spotte en groomer

Viborg Nyt

Mindfulness kan være vejen frem

Viborg Nyt

Brygmesteren stopper hos Viborg Bryghus

Annonce