Annonce
Viborg Nyt

Det vrimler med flåter: Sådan beskytter du din hund og kat

Hunden Abbie kom i klinikken, hvor diagnosen anaplasmose blev stillet. Foto: Helle Lenschow
Lokal dyrlæge opfordrer ejere til at tale med dyrlægen om valg af flåtmiddel.
Annonce

Ravnstrup: Vinteren har været mild, og derfor skal dyreejere i år være ekstra opmærksomme på at komme i gang tidligt med at behandle deres hund og kat mod flåter. Der er nemlig rigtig mange flåter nu, da mange af de små kravl har overlevet den milde vinter.

Flåtsæsonen starter således tidligere i år, og som ejer bør man tage det alvorligt. Det forklarer dyrlæge Lise Svejgaard, der ejer Egelund Dyreklinik ved Ravnstrup.

Hvis din hund eller kat bides af en flåt, kan den nemlig blive alvorlig syg. Udover at overføre sygdomme som borrelia og anaplasmose forårsager flåter ofte også inficerede sår. Der findes dog effektive flåtmidler - både som piller og til at give i nakken med en pipette, og her kan du spørge din dyrlæge til råds.

- Har man både hund og kat i samme husstand, men man skal være opmærksom på, at der findes midler mod flåter, som hunde kan tåle, men som katte bliver syge af, siger Lise Svejgaard.

Hun driver, udover Egelund Dyreklinik, også Viborg Internat, og her oplever man lige nu, at de indleverede katte har rigtig mange flåter. Blandt andet fjernede hun 25 flåter ved en kat, som kom ind i weekenden.

- Flåter er små og svære at finde i pelsen på en hund eller kat. Når de bider sig fast for at suge blod fra hunden eller katten, kan dit kæledyr få en række flåtbårne sygdomme såsom borrelia og anaplasmose. Begge dele kan gøre en hund eller kat alvorlig syg, siger Lise Svejgaard.

Netop sådan en patient havde klinikken i sidste uge. Her fik hunden Abbie konstateret den farlige flåtbårne sygdom anaplasmose. Hunden var blevet pludselig og akut syg, og den blev indlagt på dyreklinikken, hvor man ud fra en del blodprøver og hundens symptomer kunne konstatere, at den havde fået den farlige flåtoverførste sygdom.

Sygdommen blev heldigvis opdaget i tide, og hunden er nu i bedring.

Hunden Abbie kom i klinikken, hvor diagnosen anaplasmose blev stillet. Foto: Helle Lenschow
Annonce

Uspecifikke symptomer

En hund eller kat, der bides af en flåt og bliver syg, vil ofte vise forskellige sygdomstegn, og det kan være en større opgave at finde ud af, hvad dyret fejler.

Tegnene er blandt andet feber, muskel- og ledsmerter, manglende appetit, træthed og lammelse i ansigtet. Nogle hunde og katte får også svært ved at gå og bevæge sig normalt, forklarer dyrlægen. Men da flåtborne sygdomme ligesom hos mennesker giver ret uspecifikke symptomer kan det være en større opgave at finde ud af, hvad dyret fejler.

Lise Svejgaard opfordrer derfor til, at hunde- og katteejere kontakter deres dyrlæge for rådgivning om, hvilket flåtbeskyttende middel, der bør anvendes. Samtidig bør ejeren hver dag undersøge sin hund eller kat for flåter.

-Og det er ikke kun for hundens eller kattens skyld, at du skal sørge for at behandle dit kæledyr. De flåter hunden eller katten slæber med ind i dit hjem, kan også overføre de samme alvorlige sygdomme til mennesker, siger Lise Svejgaard, der i sine 16 år som dyrlæge aldrig før har oplevet så mange flåter på dyrene som i år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Ejendomsmægler går imod tendens

Viborg Nyt

Bliv en del af Viborgs historie

Annonce