Annonce
Viborg Nyt

Dyreklinik opruster med to øgede fokuspunkter

31-årige Ulrik Kristensen blev ansat i Center Dyreklinik Viborg i sommer, hvor han blandt skal operere fladsnudede hunde og arbejde med det ortopædkirurgiske. Foto: Morten Pedersen
Hos Center Dyreklinik Viborg har man ansat Ulrik Kristensen, der har særlig ekspertise inden for operation af fladsnudede hunde samt operation og genoptræning af dyr, der har problemer med knogler og led. Nyt udstyr skal være med til at løfte opgaven.
Annonce

Viborg: De fleste af os kan gengive lyden af en fransk bulldog eller en mops.

Det let forpustede åndedræt - og dertilhørende snorken, når de sover - er et karakteristika, som kan være rigtig nuttet. Og man er sjældent i tvivl om, hvor hunden er henne i huset.

Men dette nuttede udtryk, som er fremelsket gennem avl, bidrager til nedsat for livskvalitetfor hunden, lyder det fra dyrlæge Ulrik Kristensen, som siden 1. august har været ansat hos Center Dyreklinik Viborg.

Han er flyttet hjem til den egn, hvor han voksede op, og med sig har han erfaring fra Karlslunde Dyrehospital og Djursjukhuset Göteborg, hvor der kom mange af de fladsnudede hunde ind, og derfor opbyggede han på blot fem år en stor erfaring i netop at arbejde med den slags hunde.

- Spørger du avlerne, får du et andet svar, end når du spørger dyrlægen. Men nu spørger du mig, og så vil jeg sige, at en stor andel af alle fladnæsede hunde, vil nyde gavn af en operation, der kan hjælpe dem, fortæller Ulrik Kristensen, der præciserer problemet:

- Disse hunde kan have flere anatomiske udfordringer i deres luftveje, herunder lang blød gane, forsnævrede næsebor, for lille- og eller sammenklappet luftrør. Det giver hundene nedsat livskvalitet. Man kan selv prøve, hvordan det føles for hunden, hvis man tager et sugerør derhjemme og prøver at gå rundt og trække vejret gennem det.

I øjeblikket får Center Dyreklinik sjældent mere end en eller to hunde om ugen ind med problemet.

- Men det handler også om at gøre opmærksom på problemet. Mange hunde vil også opleve, at problemet tager til, jo ældre de er åp grund af kronisk irritation over lang tid, siger Ulrik Kristensen.

Annonce

Operation og genoptræning

Men det er ikke kun operation af fladsnudede hunde, Ulrik Kristensen er ekspert i.

Den 31-årige dyrlæge har specialiseret sig inden for ortopædkirurgi – altså arbejdet med knogler og led.

- Der er i forvejen en velfungerende fysioterapi-afdeling med Mette Norup, der har efteruddannet sig i fysioterapi, og Maria Henriksen, der har efteruddannet sig i kiropraktik. Vi ser relativ mange dyr i denne klinik med korsbånd, der er sprunget, eller som har løse knæskaller – eller skal have opereret et knoglebrud, fortæller Ulrik Kristensen, som snart håber på, at klinikken kan tilbyde endnu bedre udstyr til behandling og genoptræning.

Klinikhunden Aksel stiller velvilligt op til foto, når Ulrik Kristensen skal vise, hvordan en undersøgelse af hundens bevægeapparat kunne se ud. Foto: Morten Pedersen

- Jeg har også opereret en del hunde, der har fået diskusprolapser, så jeg håber på, at vi får en CT-scanner her på klinikken, så vi kantilbyde avanceret spinal kirurgi her i Viborg, så man ikke skal køre  til Aarhus eller Sjælland for operation, siger Ulrik Kristensen og fortsætter:

- Derudover får vi snart en "water-walker", der er særlig anvendelig til eksempelvis hunde, som er blevet opereret for et sprunget korsbånd eller sygdomme i bevægeapparatet. Helt lavpraktisk fungerer de ved, at der fyldes vand i et kammer med et løbebånd i bunden. Der fyldes vand i - måske helt op, så hunden svømmer til at begynde med - og så langsomt tager man mere og mere vand ud, så belastningen på hundens muskulatur øges.


Spørger du avlerne, får du et andet svar, end når du spørger dyrlægen. Men nu spørger du mig, og så vil jeg sige, at en stor andel af alle fladnæsede hunde, vil nyde gavn af en operation, der kan hjælpe dem,

Dyrlæge Ulrik Kristensen om fladsnudede hunde som fransk bulldog og mops
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Udskældte pudebump er fjernet

Viborg Nyt

Nye kostråd - spis planterigt

Viborg Nyt

Pølsevognen fylder 100 år

Viborg Nyt

Rasmus forunderlige rejse

Annonce