Annonce
Viborg Nyt

Er du alene… eller er du ensom?

Kimi Sand
Annonce

Viborg: At være alene er ikke det samme som at være ensom.

Ensomhed er et stort tabu i dag, og mange føler, at det er skamfuldt at føle sig ensom. Alle har det perfekte liv på Facebook og Instagram med partneren, familie og venner, eller det ser i hvert fald sådan ud. Der er en slags status i at have mange venner.

Men rigtig mange føler sig ensomme. Det er mennesker i alle aldre - både børn, unge og voksne. Og mange føler ikke, at det er okay at tale om det. Men hvorfor?

Jeg blev meget rørt for et stykke tid siden, hvor jeg så et tv-indslag med en dreng på 8-10 år, som havde lavet et opslag på Facebook, hvor han fortalte, at han blev mobbet i skolen, og ingen venner havde. Dette medførte faktisk, at han fik kontakt til nogen, som gerne ville være venner med ham. Det var sejt, for i den situation kunne han have risikeret, at han blev mobbet endnu mere. Heldigvis gik det ikke sådan.

Men det, at føle sig ensom blandt andre, er noget af det mest nedbrydende for et menneske. Det hænger sammen med vores urhjerne, som siger til os, at vi skal være en del af flokken og høre til for at overleve. Så når vi er alene og udstødt af stammen, er vi i risiko for at dø. Eller det var vi dengang, hvor vores overlevelse hang sammen med at få føde og et sted at bo sammen med stammen. Det var svært at bekæmpe rovdyr og kulde alene.

Vi fik også opfyldt vores behov for at være sociale, få omsorg, kærlighed og tryghed i stammen, og eftersom vi er et flokdyr, har vi brug for at få opfyldt disse behov - i en eller anden grad.

I dag kan vi teoretisk set godt overleve uden andre tæt på os. Mange af os har det endda fint med at bo alene og bruge tid alene. Det er bare ikke sikkert, at vi er særlig lykkelige alene, og det afhænger også af, om det er frivilligt, at vi er alene.

For vi kan da bare gå ud og være sammen med venner og familie og få opfyldt vores behov, hvis vi altså har familie og venner. Hvad så hvis vi ikke har nogen? Eller dem, vi har, ikke giver os en følelse af at høre til, at de faktisk er skadelige for os - hvad så?

Det er faktisk endnu værre at være sammen med familie og venner, som ikke bryder sig om os, som nedgør os eller ikke støtter os. For så føler man sig dobbelt ensom og svigtet.

Heldigvis er der ved at komme mere fokus på at skabe fællesskaber på kryds og tværs af alder og kultur, og dette kan skabe nye venskaber og i sidste ende redde liv.

For faktisk kan det være så skadeligt at være ensom, at man får det fysisk og psykisk dårligt, både som ung og gammel.

Statistikkerne viser at mænd, som lever alene, lever væsentligt kortere end mænd, som lever i et parforhold. Det samme gælder ikke for kvinder - måske fordi kvinder er bedre til at være sociale.

Er du ensom, så opsøg fællesskaber. Der er singleklubber på Facebook, ja - det sociale medie kan altså godt bruges til noget godt. Det er muligt at finde sammen med nogen, som har samme interesser, som du har. Gå ned i din lokale forening for noget som interesserer dig. Og hvis dit barn er ensomt, så prøv at lytte til ham/hende og find et fællesskab eller en voksenven til barnet.

Søg hjælp.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Et sidste farvel til Carte Blanche

Viborg Nyt

Fondsmillioner sikrer multisal

Viborg Nyt

Den anden MeToo-bølge er over os…

Viborg Nyt

Dracula i Viborg Musiksal

Viborg Nyt

Forestilling: O Sole Mio

Viborg Nyt

Koncert med Mathilde Falch og band

Annonce