Annonce
Viborg Nyt

Et helt arbejdsliv med lædervarer

For 40 år siden overtog en 27-årig Lene Holzmann lædervarebutikken i Sct. Mathias Centret. Foto: Morten Pedersen
Holzmann er kendt for sine lædervarer. For kolbøttenissen, der dukker op hvert år til jul. Og for Lene, der nu har ejet butikken i 40 år som selvstændig.
Annonce

Viborg: Egentlig var det planen, at Lene og Jørgens næste store skelsættende begivenhed skulle være børn.

Men her i livet sker det jo, at planer ændrer sig.

Lædervarebutikken, hvor den dengang 27-årige Lene Holzmann var ansat som førstedame, skulle skifte ejermand. Lene og manden Jørgen blev spurgt, om de havde lyst til at overtage.

- I første omgang var vi ikke interesseret. Vi skulle jo stifte familie. Men vi endte med at synes om idéen - modsat banken - der ikke synes, at det var en god idé at låne unge mennesker penge til så stort et projekt, mindes Lene Holzmann og fortsætter:

- Selvfølgelig var det noget, der skulle tænkes godt igennem. Og man kunne også se, at vi var forsigtige i starten. Vi overtog i oktober, hvilket er meget godt, da oktober, november og december jo er de bedste måneder i vores branche. Vi havde bare ikke varer nok på lageret, og midt i julehandlen måtte vi eksempelvis ud for at købe tegnebøger, som vi kunne sælge i butikken, da vi var løbet tør. Det skete så kun den ene gang, understreger Lene Holzmann med et smil.

Under den første jul med butikken var Lene Holzmann helt i bund med varelageret. Det har aldrig været et problem siden. Foto: Morten Pedersen

Når man taler med Lene Holzmann om den privatejede butik, bruger hun konsekvent betegnelsen ”vi”. Der har naturligvis været det, som Lene Holzmann selv betegner som ”et dygtigt og meget engageret personale” inde over, men vi’et dækker også over familien og ægtemanden Jørgen, som gik bort for tre et halvt år siden.

- Han var ikke hernede i butikken, men man kan ikke have en butik på den her måde, hvis ikke man har støtten hjemmefra. Vi har talt om alting, og han har stået for at hente og passe børn, når jeg var i butikken. Så på den måde var det noget, vi havde sammen, fortæller Lene Holzmann, der fik tre sønner inden for de første 10 år, hvor hun var butiksejer.

Annonce

Hård corona-periode

Torsdag den 1. oktober markerer Holzmann 40-års dagen med en åben reception for forretningspartnere og kunder i Sct. Mathias Centret, hvor den tidligere BR-forretning overfor Holzmann bliver lånt til formålet.

I disse corona-tider må der nemlig kun være 15 personer hos Holzmann.

Fejres skal de dog, de 40 år, selvom Lene Holzmann har været i tvivl om, hvad der skulle ske på grund af corona. Men med alle de forbehold, der kan tages, holdes festlighederne alligevel.

- Det er klart den værste krise, vi har været ude for i de 40 år, jeg har haft butik. Vi kunne naturligvis godt mærke det, da der var finanskrise, men der gik det nok mere ud over de større investeringer. Folk kunne stadig godt overkomme at købe lædervarer. Men under coronaen lukkede vi jo ned i syv uger, og vi anede ikke, hvad der ville komme til at ske, fortæller Lene Holzmann.

Annonce

Webshop og nissehop

I kølvandet på corona-nedlukningen speedede mange butikker op for at få etableret en webshop. Det var jo svært at vide, hvordan fremtiden så ud for den fysiske butik.

Men ikke hos Holzmann. Her har der aldrig været webshop - og det bliver der heller ikke, siger Lene Holzmann.

- Vi er nok lidt gammeldags. Vi kan nu engang bedst lide at have vores kunder i butikken, hvor vi kan mødes og snakke med dem, konstaterer den 67-årige indehaver, der ikke har planer om at stoppe som butiksejer lige nu.

Kolbøttenissen har været et fast tilbagevendende indslag hos Holzmann i 30 år. Arkivfoto: Morten Pedersen

Og dermed kan byens børn og barnlige sjæle fortsat glæde sig til jul, hvor der helt sikkert vil være nissehop i Holzmann.

- Nu har den slået kolbøtter i 30 år, og det bliver den ved med. Jeg har oplevet børn, der om sommeren er blevet skuffet over, at nissen ikke var fremme, og bedsteforældre spørger, hvornår den kommer op at hænge, fordi børnebørnene kommer på besøg, lyder det med et smil om den legendariske nisse.


I første omgang var vi ikke interesseret. Vi skulle jo stifte familie. Men vi endte med at synes om idéen.

Lene Holzmann om at overtage butik som 27-årig
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Kan der være for meget kultur?

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Intimkoncert på keramikværksted

Viborg Nyt

30 år hos Jørgen Olsen A/S

Viborg Nyt

Jensens Bøfhus overlever i Viborg

Viborg Nyt

Heldagskursus i akvarelmaleri

Viborg Nyt

Lok ungerne udendørs trods regn og rusk

Viborg Nyt

Er du alene… eller er du ensom?

Annonce