Annonce
Viborg Nyt

Et symbol på udvikling eller en arkitektonisk øjenbæ?

Annonce

Viborg: De fleste af os kan nok blive enige om, at vores domkirke er smukkere end vores sygehus.

Vi kan nok også blive enige om, at Vesterbro Torv gerne snart må gennemgå den totale transformation, som blev sat i gang sidste år, men har været sat på pause i alt for mange måneder.

Men vi kan også sagtens være uenige om, hvad der er god og dårlig arkitektur i gadebilledet.

I Viborg er vi begunstiget af søer, bakker i Dollerup, hede og mange flere smukke naturperler rundt om i hele kommunen. Og i selve byen har vi smukke torve, den førnævnte domkirke og en historisk midtby, der er med til at skabe byens identitet.

Vi er bedre stillet end de fleste.

Men hvad skal man så synes om den nye hotelbygning, Peak 12, der er på vej ved Tinghallen?

Jo, som navnet indikerer, er der tale om en 12 etager høj bygning, der dermed troner op som en af Viborgs "skyskrabere" sammen med sygehuset.

Man kan diskutere, om noget er grimt af den simple grund, at det er højt. Personligt synes jeg det ikke – men jeg tror, at når mange mennesker ser højde og ændringen i det, de er vant til at se, så reagerer de med at det er grimt, fordi det forstyrrer deres billede af, hvordan noget plejer at se ud.

Peter Selchau har taget et billede på afstand at Peak 12 hotelbygningen på afstand og med søen i forgrunden. Han spørger retorisk: "Er jeg den eneste, der ser en arkitektonisk øjenbæ?"

Rigtig mange melder sig enige med Peter Selchau, og på en uge er der kommet over 200 kommentarer til opslaget. Der er også masser af holdninger til Midtbyens Gymnasium eller Viborg View - et højhusbyggeri på 16 etager ud til Søndersø. Det i sig selv er dejligt, for hvis ikke borgerne havde en holdning til arkitektur i byen, ville der ikke være det samme fokus på at vælge byforskønnende løsninger.

Men jeg bliver nødt til at melde mig i modkoret. Lige som med de nye lejligheder i Banebyen, der bliver skudt i skoen at være betonblokke, der ligger alt for tæt, så bliver folk nødt til at vente med deres bedømmelser, indtil de kan se det færdige resultat.

… Med mindre altså at noget er grimt i sig selv, bare fordi, at det er højt.

Lige nu ser man på en 12 etagers betonblok, men fokuserer man i stedet på, hvordan hotellet tager sig ud, når det er færdigt, bliver det ganske anderledes. Det er i hvert fald, hvad jeg kan se ud af tegningerne.

Jeg tillader mig samtidig at glæde mig over, at hotellet kan være med til at skabe udvikling for Viborgs forretnings- og kulturliv. Der er mange andre byer inden for 50 kilometers radius af Viborg, der gerne havde plantet Peak 12 op ad deres kulturinstitutioner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Ejendomsmægler går imod tendens

Viborg Nyt

Bliv en del af Viborgs historie

Annonce