Annonce
Viborg Nyt

Fakta på bordet: Ny rapport afdækker handelslivet i Viborg

Thomas Mark redaktør Viborg Nyt.
Annonce

Viborg: Der har været skrevet mangt og meget om udviklingen - eller afviklingen - af midtbyen i Viborg.

Når jeg taler med folk eller læser debattrådene på Facebook omkring emnet, er der mange, som tænker det sidste. At midtbyen er under afvikling.

Jeg er ikke nødvendigvis enig.

Derfor har jeg også glædet mig til at se den mere end 100 sider lange detailhandelsanalyse fra ICP (Institut for Center-Planlægning), som Viborg Kommune har fået udarbejdet. Her står det sort på hvidt, hvordan udviklingen har været med tøjbutikker, isenkræmmere, specialbutikker og dagligvarebutikker de sidste 12 år.

Ikke overraskende er der kommet færre butikker i Viborgs midtby. I 2008 var der 185 butikker. I dag er der 132. Det er et markant fald, og man kunne naturligvis have håbet på mindre, men der er flere faktorer, som spiller ind. Og derfor tror jeg heller ikke, at der vil komme et lignende fald de næste 12 år.

Rigtig mange arbejdspladser - eksempelvis de kommunale - er rykket ud af gågaden og midtbyen, hvilket betyder, at færre mennesker dagligt passerer gaderne. Nethandlen har naturligvis også ædt sine procenter fra butikkerne. Og så er der kommet flere og markant større butikker rundt i resten af Viborgs by.

Rundt omkring i Viborg Kommune oplever de mindre handelsbyer en lignende tendens med færre butikker - med undtagelse af status quo i Viborg Kommunes nordlige område ved Skals og Møldrup samt fremgang fra 21 til 26 butikker i Frederiks og Karup-området mod i syd.

Men selvom rapporten fortæller, at der i dag er 16 % færre butikker i Viborg Kommune end i 2008, så er det ikke alarmerende. Tilpasningen i antallet af butikker sker overalt i landet, og mens der er færre butikker, så der faktisk kommet 11 % flere butikskvadratmeter til kommunen.

Butikkerne bliver måske færre, men de bliver også større.

Det passer ind i billedet af bevægelsen fra midtby til øvrig by, hvor større dagligvarekæder åbner nye flotte butikker som Rema 1000, Lidl og Aldi eller udvider som Meny og Bilka har gjort. Samtidig benytter mange specialbutikker sig af mere plads og mindre husleje i områderne uden for midtbyen.

Tallene er heller ikke alarmerende i forhold til andre sammenlignelige byer. Og det er vigtigt, da fremtiden godt kan byde på et udskillelsesløb mellem Viborg og større nabobyer som Skive, Randers, Holstebro, Herning og Silkeborg. Hvem har den mest interessante og tillokkende bymidte, når beboerne i Viborg Kommunes yderste byer hopper i bilen for en strøgtur? Og kan man trække folk til fra andre kommuner, som Aalborg og Aarhus eksempelvis kan?

Det kræver under alle omstændigheder, at der arbejdes på at styrke bymidten i Viborg, så forbrugeren - eller rettere "gæsten", som Vi er Viborg kalder den besøgende - vælger Viborg frem for alternativerne.

Her kan tallene i rapporten bruges til at se ud i fremtiden med forslag om, hvad man kan gøre for netop at stå stærkere. Og det kræver handling, slår rapporten ligeledes fast. Man kan ikke læne sig tilbage og tro, at folk kommer af sig selv.

Derfor glæder det mig også, at der gøres en masse for Viborgs midtby. Parkeringspladser bliver istandsat og udvidet (en lille smule). Der arrangeres kulturelle begivenheder som Jul i Viborg og Snapsting, når verdenssituationen ellers tillader det. Og der tænkes i at gøre torve og områder særligt attraktive for bestemte grupper af gæster.

Jeg havde selv et par dage som "turist" i Viborg midtby denne sommer, hvor hele familien var inde og ose i midtbyen. Det var blandt sommerens bedste dage.

Man kan læse meget mere om tallene og udviklingen af Viborg Kommunes handelsliv på side 6, 14-15 og 24-25 i denne uges udgave af Viborg Nyt. God læselyst.


Men selvom rapporten fortæller, at der i dag er 16 % færre butikker i Viborg Kommune end i 2008, så er det ikke alarmerende. Tilpasningen i antallet af butikker sker overalt i landet, og mens der er færre butikker, så der faktisk kommet 11 % flere butikskvadratmeter til kommunen.

Thomas Mark, redaktør Viborg Nyt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Julemarked åbner igen

Viborg Nyt

Kulturnatten og Viborg i farver

Viborg Nyt

Byggefirma vil opføre 20 huse på tømmergrund

Viborg Nyt

Småt - men godt - modeshow

Viborg Nyt

Ny medarbejder hos By Brorson

Viborg Nyt

Tag på tur med Bymanden

Annonce