Annonce
Viborg Nyt

Flere haveejere inviterer det vilde dyreliv indenfor

Haveejerne er i fuld gang med en grøn revolution. Foto: Haveselskabet - Thomas Evalden
Blomster til bierne, kvas til insekterne og et markant fald i brugen af sprøjtemidler. Danske haveejere gør en stor indsats for at øge biodiversiteten i de private haver.
Annonce

Danmark: Mens danske politikere med statsminister Mette Frederiksen i spidsen diskuterer, om naturen skal beskyttes med en bindende biodiversitetslov, har en stor del af de danske haveejere for længst taget skovlen i egen hånd og dyrker deres haver med omtanke for klima, miljø og ikke mindst dyreliv.

De seneste år er en ny form for mikroaktivisme spiret frem, og for hver dag følger flere haveejere trop med tiltag, der skal øge biodiversiteten i deres haver.

Det mærkes tydeligt i Haveselskabet, hvor medlemmerne søger råd og vejledning i at gøre haverne mere bæredygtige.

- Flere og flere haveejere er de seneste år blevet opmærksomme på, hvor stor forskel de selv kan gøre ved at styrke biodiversiteten i egen have. Vi får mange henvendelser i vores haverådgivning fra haveejere, som gerne vil invitere dyrelivet indenfor og give det gode vilkår i haven, siger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet.

Seks gode råd: Kom godt i gang

Haven er et godt sted at starte, hvis du gerne vil bidrage til klimakampen i sin egen have og styrke naturen og biodiversiteten, for der er rigtig meget, du selv kan gøre.

Er du i tvivl om, hvordan du kan gøre en forskel, er her seks gode råd til at komme i gang:

Vælg robuste planter, som passer til de naturlige forhold i haven - så arbejder du ikke imod naturen og skal ikke vande og gøde mere end højst nødvendigt. Til en naturligt tør jord er tørketålende planter en god idé - og omvendt, hvis jorden er naturligt våd.

Plant blomster med masser af pollen og nektar. Især planter, der blomstrer tidligt og igen sent på året, er vigtige, for de er værdifulde for sommerfugle, bier, svirrefluer og andre smådyr. Vilde danske urter er gode, hvis du vil gøre det godt for de vilde, hjemmehørende insekter.

Plant buske med bær - det er føde til fuglene. Planter du i flere etager - træer, buske og lave planter - kan du skabe mange forskellige levesteder for dyrelivet.

Stop brugen af sprøjtemidler, hvis du vil beskytte miljøet og give biodiversiteten bedre vilkår.

Lad et hjørne af haven stå vildt med ukrudt og kvas - det er godt for dyrelivet, og visne blade binder også CO2.

Få en regnvandstønde - det er en nem måde at komme i gang, og det kan nedsætte dit forbrug af vand fra hanen markant.

Annonce

Masser af spørgsmål

Haveselskabets rådgivning får spørgsmål om alt fra insektvenlige planter og kvashegn til pindsvin til nye kompostmuligheder og giftfri bekæmpelse af sygdomme og skadedyr.

Og haveejerne har tydeligvis taget den bæredygtige dagsorden til sig.

Haveselskabet undersøgte tidligere i år medlemmernes forbrugsvaner og interesser i haven. 91 procent svarede, at de "dyrker haven med omtanke for miljøet".

Interessen afspejles også af en stor efterspørgsel på Haveselskabets artikler om klima og bæredygtighed, ligesom den sås i sommer, da Haveselskabet samlede 16.000 besøgende til Cph Garden - en af Europas største havefestivaler.

Annonce

Lader giften stå

Samtidig viser en undersøgelse blandt selskabets medlemmer, at flere vælger helt at lade sprøjtemidlerne stå.

68 procent af knapt 4000 adspurgte haveejere svarede tidligere i år, at de ikke bruger gift i haven. I 2015 var det tal 34 procent.

Haveselskabet fraråder da også enhver brug af gift i haven.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Bliv en del af Viborgs historie

Viborg Nyt

Soppefesten bliver til Droppefesten

Viborg Nyt

Nye p-pladser på vej i banebyen

Annonce