Annonce
Viborg Nyt

For 40 år siden blev 14-årige Jacob Viborgs yngste forretningsmand

Som 14-årig registrerede Jacob Platz sin virksomhed i Viborg. 40 år senere sælger han stadig blomster, gran og jordbær, men har også koblet andre aktiviteter på sin forretning. Arkivfoto: Morten Dueholm
Blomster, gran og jordbær har været Jacob Platz store passion gennem livet - en passion, der blandt andet fik ham på tv med tilhørende seerrekord og var med til at skabe en blomstrende virksomhed.
Annonce

Viborg: Der er ikke nødvendigvis store penge i at sælge blomster.

Men for Jacob Platz - også kendt som Blomster Jacob - har blomster og gran haft markant betydning for den forretning, der i dag blandt andet også omfatter boligudlejning, har 10 ansatte og omsætter for omkring 15 millioner kroner årligt. Det var nemlig blomster, der for 40 år siden blev Jacob Platz indledning til livet som forretningsmand.

En ung Jacob Platz sælger blomster på gågaden tilbage i 1980'erne.

14 år gammel i 1980 stod han i Viborgs gågader og solgte blomster og jordbær. Varerne havde han med fra sine forældres gård og Jacob Platz barndomshjem ved Låstrup. Og forretningen gik så godt, at han trods sin unge alder skulle momsregistreres omkring årsskiftet.

- Jeg havde faktisk først forstået det sådan, at man skulle registreres, hvis man havde et overskud på mere end 10.000 kroner. Men jeg fandt ud af, at det i stedet var når, man havde omsat for 10.000 kroner. Og så måtte vi jo finde ud af at få mig momsregistreret, fortæller Jacob Platz, der ifølge ham selv dermed blev Viborgs yngste forretningsmand dengang.

Jacob Platz på den ladcykel, som han kørte blomster rundt på.

Da 1980 blev til ’81 fortsatte Jacob Platz med at sælge i Viborgs gågader og andre udvalgte steder. Det gjorde han også, da ’81 blev til ’82. Da ’82 blev til ’83 og så videre.

- Det udviklede sig lige så stille og roligt, og da jeg kom på handelsskolen, fik jeg fat i en trehjulet ladcykel. Jeg begyndte at købe og sælge mere, end jeg producerede, da jeg fandt ud af, at produktionsdelen var mere krævende. Jeg havde nogle gode faste steder, som jeg kørte rundt mellem, for så var gadehandlen tilladt, og de forskellige steder havde jeg mange gode, faste stamkunder, mindes Jacob Platz.

Annonce

Rodfast ejendomsbesidder

I dag kan man stadig finde Jacob Platz i gågaden i Viborg, når han ellers må have åbent. Fra adressen Sct. Mathias Gade 50 sælger han sæsonvarer i butikken, der går under navnet "Sommershoppen" eller "Julemarked".

Og privat bor Jacob Platz, hvor det hele startede, på familiens gård ved Låstrup, hvor han også har det fritidsgartneri, som forældrene havde - og blandt andet har holdt fast i den granproduktion, som han solgte de første grangrene fra til brugsen tilbage i 80’erne.

I 2002 helligede Jacob Platz sig 100 procent til sin egen forretning med ejendomsadministration og udlejning af p-pladser.

Så selvom Jacob Platz blandt andet var eksportsælger og direktør for blomsterauktion ved Gasa Århus, vente han igen tilbage til hjemstavnen for at dedikere sit arbejdsliv til blomsterne, gartneriet - og en spirende forretning inden for ejendomme.

- I 2002 sagde jeg mit job op og satte gang i det, der blev til Platzgruppen. Jeg gik 100 procent ind i min egen virksomhed. I dag har jeg 10 ansatte, der er med til at gøre, at jeg kan fortsætte med at arbejde med blomster, mens jeg stadig er med inde over de ting, der sker i den øvrige forretning, siger Jacob Platz, der har Dan Housing ejendomsadministration samt Dan Parking med udlejning af p-pladser i Viborgs midtby.

Annonce

Skribent og seerrekord

Passion for blomster kombineret med et udadvendt væsen, betød også at plantelivet sendte Jacob Platz forbi nogle andre interessante oplevelser.

- Når man brænder for blomster, som jeg gør, vil man også gerne dele ens viden om emnet. Folk kom med spørgsmål om deres planter, og de erfaringer, jeg har gjort mig, har jeg givet videre. På et tidspunkt blev jeg kontaktet af Knud Mogensen (tidligere redaktør på Viborg Nyt, red.), der spurgte mig, om jeg ville skrive en ugentlig artikel i avisen. Det lavede jeg i tre-fire år. Så kom Radio Viborg ind i billedet og spurgte, om jeg ikke ville med i radioen og lave noget om blomster, fortæller Jacob Platz.

Høj cigarføring med Sigurd Barrett i Blomster Jacob tilbage i midten af 90'erne, da Jacob Platz deltog i en stribe programmer på TV2 Østjylland.

De oplevelser var med til at give Jacob Platz mod på at prøve tv-formatet, da TV2 Østjylland spurgte, om han "ville ind og lave noget om blomster".

- Vi lavede 10 programmer i 1995, der hed Blomster Jacob, hvor jeg blandt andet lavede noget med Sigurd Barrett, Jodle Birger og Richard Ragnvald. Idéen var, at vi skulle tage udgangspunkt i én bestemt blomst, og så bare tage den derfra. Jeg fik også besøg af skuespiller Peter Larsen forklædt som tv-kendissen "Erna Iversen". Hun skulle spille forelsket i Blomster Jacob, fordi han havde grønne fingre - det var ualmindeligt sjovt at være med til, siger Jacob Platz, der også oplevede succes med sine programmer.

Erna Iversen (Peter Larsen) var også forbi Blomster Jacob flere gange på tv, hvor hun lagde billet ind hos manden med de grønne fingre.

Således satte TV2 Østjylland daværende seerrekord med 400.000, der fulgte med bag skærmen, når Erna Iversen gjorde kur til Blomster Jacob.

Som 54-årig melder Jacob Platz sig klar til at tage fat på endnu 40 år på arbejdsmarkedet - stadig med fuld fokus på forretningen, men måske bare i et lidt lavere tempo.


Jeg havde faktisk først forstået det sådan, at man skulle registreres, hvis man havde et overskud på mere end 10.000 kroner. Men jeg fandt ud af, at det i stedet var når, man havde omsat for 10.000 kroner. Og så måtte vi jo finde ud af at få mig momsregistreret.

Jacob Platz, om dengang han som 14-årig blev momsregistreret


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Udskældte pudebump er fjernet

Viborg Nyt

Nye kostråd - spis planterigt

Viborg Nyt

Pølsevognen fylder 100 år

Viborg Nyt

Rasmus forunderlige rejse

Annonce