Annonce
Viborg Nyt

Forkål dig selv, også i julen

Stig Ladefoged
Annonce

Viborg: Korsblomstrede grøntsager er forskellige kåltyper som broccoli, blomkål, grønkål og rosenkål. Det er en helt unik gruppe af grøntsager, som indeholder et væld af sundhedsfremmende stoffer.

Et dagligt indtag af disse har vist sig at reducere risikoen for tidlig død fra blandt andet kræft og hjerte-kar-sygdomme. Det er især indholdet af de kræfthæmmende stoffer isothiocyanater, som menes at gøre korsblomstrede grøntsager til et vigtigt valg for sundheden.

Annonce

Forkål dit immunforsvar

En anden interessant funktion af korsblomstrede grøntsager, er deres evne til at forbedre immunforsvaret. Vores immunceller i kroppen styrkes gennem mødet med omverdenen. Den største overflade på kroppen, hvor dette møde finder sted, er nede i tarmen.

Her er tarmindholdet det første, vores immunceller møder. Tarmslimhinden består kun af ét tyndt lag celler, hvilket er mindre end, hvad der svarer til tykkelsen på et stykke papir. Den tynde adskillelse mellem kroppen og omverden er essentiel for vores fordøjelse. Det gør det nemmere at optage alle næringsstofferne fra vores mad.

Samtidig gør det tynde cellelag tarmen til det mest oplagte sted for vores immunceller og udviklingen af et sundt immunforsvar. De har brug for at møde omverdenen for at udvikle sig til stærke immunceller, der kan beskytte os imod sygdomme. Det gør en fiberrig kost rig på plantestoffer til et af de mest afgørende livsstilsvalg, hvis man ønsker et stærk immunforsvar. Det sikrer, at flere sundhedsfremmende bakterier slår sig ned, som skaber et sundt tarmmiljø, der giver ro til at udvikle stærke immunceller.

Immuncellerne i tarmen har en vigtig rolle. De skal reparere og beskytte tarmslimhinden, men de skal også beskytte kroppen imod invasionen af skadelige mikroorganismer. Det interessante er, at immuncellerne har små receptorer, der gør dem i stand til at opfange, hvad der sker omkring dem. De kan både reagere på signaler fra tarmbakterierne, men også fra visse plantestoffer i kosten.

Annonce

Ah-receptorerne

Især en receptor ved navn Ah-receptoren på vores immunceller, har fået stor opmærksomhed på det seneste. Det er her, at plantestofferne i korsblomstrede grøntsager kommer ind i billedet.

Når vi spiser kål, indeholder det et plantestof, der bliver omformet af enzymer i mavesækken, så de nemmere kan sætte sig på immuncellernes Ah-receptorer. Når de gør det, styrker det formentlig immuncellernes funktion. Den mulige positive indvirkning på immunforsvaret, gør kål til en af de vigtigste grøntsager for at udvikle et sundt immunforsvar.

Derfor indgår kål altid i min daglige kost. Også når julebordet fyldes med mad.


Når vi spiser kål, indeholder det et plantestof, der bliver omformet af enzymer i mavesækken, så de nemmere kan sætte sig på immuncellernes Ah-receptorer. Når de gør det, styrker det formentlig immuncellernes funktion.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Udskældte pudebump er fjernet

Annonce