Annonce
Viborg Nyt

Fortsættelse af historien om Viborg Nyt: Opskriften kom fra Randers

Knud Mogensen var redaktør på Viborg Nyt i 25 år - fra 1981 til 2006. Arkivfoto: Lars Rasborg
Da vi for to uger siden bragte historien om den første udgave af Viborg Nyt, der blev fundet på et fugtigt loft, læste den tidligere redaktør i 25 år, Knud Mogensen, med. Han har sendt nogle historiske tilføjelser.

Viborg: Viborg Nyt har gennem årene haft en del redaktører, men ingen har tilnærmelsesvis siddet så længe i stolen som den nu 78-årige Knud Mogensen.

Han bestred posten fra 1981 til 2006, og han har også indsigt i optakten til tilblivelsen af Viborg Nyt tilbage i 1973.

- Det var i Randers, at samme Bent A. Nielsen så at sige havde afprøvet et lignende projekt, og Viborg Nyt var tænkt som en kopi, skriver Knud Mogensen i en mail og fortsætter:

Annonce

- Sagen var, at De Bergske Blade den 1. januar 1971 havde overtaget udgivelsen af Randers Dagblad og udnævnt mig til redaktør. I praksis blev vi en aflægger af Viborg Stifts Folkeblad - Bent A. Nielsen havde tidligere været driftsleder på netop Randers Dagblad, og daværende chefredaktør Asbjørn Nielsen var udlært på Randers Dagblad.

Annoncechef på Randers Dagblad, Henry Hindborg, gik sammen med Bent A. Nielsen og Knud Mogensen om at udgive den første udgave af Ugebladet Randers i 1972.

- Det blev en stor succes, og efter godt et år blev det fulgt op af en udgave, der dækkede også Randers' opland. Så det var Ugebladet Randers, der blev søgt kopieret med Viborg Nyt, og som udviklingen jo har vist med absolut held. Jeg glæder mig over stadig at kunne følge Viborg Nyt, skriver Knud Mogensen.

Ung redaktør

Viborg Nyts første ansvarshavende redaktør blev tidligere redaktionschef på Viborg Stifts Folkeblad Arne Lilholt. Men det var for en kort bemærkning.

- Efter et års tid - og her må jeg støtte mig til hukommelsen - blev det praktiske arbejde overladt til en ung journalist, Jesper Overgaard, der senere fik en smuk karriere på folkebladet. Jesper Overgaard var for ung til at kunne være ansvarshavende, så det blev i stedet chefredaktør Per V. Sunesen, fortæller Knud Mogensen og fortsætter:

- Jesper lagde aldrig skjul på, at han påtog sig opgaven som skrivende, fordi han så et springbræt til den daglige avis, og sådan gik det jo også. I april 1981 blev jeg ansvarshavende og foretog en betydelig redaktionel omlægning, hvilket jeg fik totalt frie hænder til.

Journalist og forfatter Jesper Overgaard fungerede som redaktør på Viborg Nyt i 1974 til 1981. Han gik på pension i 2018. Arkivfoto: Preben Madsen

I sine 25 år som redaktør sendte Knud Mogensen godt 86.000 sider på gaden med en generel tekstandel på 25-30 procent (resten var annoncer) - i dag er andelen af artikler sat til 30-35 procent.

- Idéen med at udgive et ugeblad nummer to i Viborg var altså helt rigtig. Og som det vil være kendt, lykkedes det at købe Viborg Bladet af familien Hennings i Hornslet, hvilket betød, at en senere velkendt Inger Støjberg gik fra at være min konkurrent til at blive min kollega.

- Ud af artikler i Viborg Nyt kom der 25-30 bøger af skiftende omfang, hvilket altid har været mig en særlig glæde. De gode kræfter bag Viborg Nyt kan med sindsro se frem til 50-års jubilæet, slutter Knud Mogensen.


Idéen med at udgive et ugeblad nummer to i Viborg var altså helt rigtig. Og som det vil være kendt, lykkedes det at købe Viborg Bladet af familien Hennings i Hornslet, hvilket betød, at en senere velkendt Inger Støjberg gik fra at være min konkurrent til at blive min kollega.

Knud Mogensen, tidligere redaktør på Viborg Nyt


Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Ny erhvervsrådgiver i EDC Erhverv

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Sejlcenter havde standerhejsning

Annonce