Annonce
Viborg Nyt

Grænser: Ud med flinkeskolen og ind med respekt

Viborg: Noget af det bedste vi kan give vores børn med ud i livet, er at kende sine egne grænser, både i forhold til hvor langt kan jeg gå, og hvor langt skal jeg lade andre gå eller komme tæt på mig.

Jeg hører igen og igen, at piger har været udsat for overgreb eller krænkende adfærd. Men nogle gange er "gerningsmanden" ikke selv klar over, at han gjorde noget forkert, for hun sagde ikke nej.

Eller jeg hører fra pigen, at hun ikke kunne lide at sige nej, men hun havde ikke lyst til det, han gjorde.

Mange piger tror, at hvis de har sagt A, så skal de også sige B. Og så sker der noget, som de ikke har lyst til.

Men hvor går grænsen? Hvis alle lærte at din krop er din krop, og du bestemmer, hvem du deler den med og hvornår, så ville alt det her med samtykkeerklæring ikke være nødvendigt.

Hvis alle lærte, at et nej er et nej, som man skal respektere - også hvis det ikke bliver sagt med ord, men med kroppen, som er anspændt - så ville alle føle sig respekteret.

Når jeg skriver piger, er det fordi, at der statistisk set er der flere piger, som bliver udsat for overgreb, men der er skam også drenge og mænd, som bliver udsat for noget, de ikke har lyst til. Men når det så er sagt, så lever flinkeskolen for piger desværre stadig, og den er skyld i, at mange piger/kvinder har svært ved at sætte deres grænse og sige nej tak, jeg har ikke lyst nu.

Det burde være en vigtig del af seksualundervisningen i skolerne, for det at eje sin krop og tage ansvar for den er ikke en naturlig del af opdragelsen i alle hjem. Det behøver ikke kun være i forbindelse med sex men også i forhold til venner og veninder.

Hvis din veninde eller ven bliver ved med at overskride dine grænser, kræve ting af dig som ikke føles ok, er det vigtigt, at du får sagt fra. Lyt derfor til det, som ikke føles ok i din krop. Den fortæller dig noget. Vi mennesker kan overhøre signaler som vores krop giver os om, at noget ikke er ok. Fordi vi gerne vil høre til, passe ind i grupper, eller fordi vi kan være bange for at miste det menneske, som overskrider vores grænser.

Det er noget man skal øve sig på tidligt i livet, for vi kommer alle ud for nogle mennesker, som ikke er ret gode til at respektere andres grænser. Det kan være, at din veninde/ven kræver, at du ikke må have andre venner eller skal vælge at være sammen med dem, når det ikke lige passer dig, eller du havde en anden aftale. Hvis vedkommende så bliver sur, kan det være svært at holde fast i, at man allerede har en aftale i frygt for at miste det venskab.

Men et menneske, som vil fratage dig retten til at bestemme over din krop og din tid, er ikke en god ven. En god ven lytter og respekterer dig og dine grænser.

Pas på jer selv derude.


Flinkeskolen for piger (lever) desværre stadig, og den er skyld i, at mange piger/kvinder har svært ved at sætte deres grænse og sige nej tak, jeg har ikke lyst nu.

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Årets hidtil bedste fredag

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Golfklubber holder åbent hus

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Tag TRX’en med i tasken

Viborg Nyt

Ny mand i spidsen for lokal bank

Viborg Nyt

Naturture med Jann Ribergaard

Annonce