Annonce
Viborg Nyt

Historisk fund: Knap 7000 mønter fra 1300-tallet fundet uden for Viborg

Stenmoseskatten, som er fundet ved Viborg, består af 6673 mønter som denne fra 1300-tallet. Foto: Sidse Stephensen
Amatørarkæologen Sidse Stephensen fandt med sin detektor 13 mønter på en mark uden for Viborg. Efter flere måneders hårdt arbejde dukkede hele 6.673 penninge fra 1300-tallet op. Møntskatten, der er den største nogen sinde fundet i Danmark med detektor, fortæller den vigtige historie om dengang, Danmark var uden konge.

Møntskat: Den 3. januar ringede amatørarkæologen Sidse Stephensen til Viborg Museum. På en mark sydøst for Viborg, lidt uden for Sdr. Rind, havde hun med sin detektor fundet 13 mønter fra 1300-tallet. Og ikke nok med det. Detektoren indikerede, at der gemte sig mange flere.

Den følgende dag besigtigede museumsinspektør Mikkel Kieldsen, Viborg Museums danefæansvarlige, stedet. Sammen med betroede kolleger fra Midtjysk Detektorforening besluttede parterne at fortsætte afsøgningen, der har foregået lige siden.

Den møjsommelige proces førte til, hvad der med al rimelighed kan betegnes som en historisk jackpot.

Annonce

Det, der startede med 13 mønter, voksede sig nemlig til en vaskeægte møntskat på hele 6673 mønter - den største møntskat fundet med detektor i Danmark.

Selvom der kun var få centimeter tilbage af et nedgravet lerkar, lykkedes det alligevel at finde 596 mønter på bunden. Foto: Allan Faurskov

I undersøgelsen af pløjelaget fandt man stedet, hvor mønterne i første omgang var nedlagt. Kun de nederste centimeter af et lerkar, hvori mønterne har ligget, var bevaret. Og alligevel lykkedes det at finde 596 mønter på karrets bund.

De resterende mønter er fundet af en lille flok frivillige amatørarkæologer, som tilsammen har brugt mere end tusind timer på systematisk at undersøge jorden.

Fortæller om den kongeløse tid

Alle mønterne er danske penninge fra omkring år 1310-1330, og de har kæmpestor historisk værdi, fordi de er med til at fortælle om en helt særlig periode i vores historie.

- I otte år frem til 1340 var Danmark formelt og reelt uden konge. De foregående år var exceptionelt turbulente, og efter både dyre krige og en pantsætning af store dele af kongeriget gled magten over til hjemlige stormænd og udenlandske fyrster, fortæller Mikkel Kieldsen.

- Det hele kulminerede med kongemagtens totale fallit, som samtidig førte til, at landet i disse skelsættende otte år heller ikke havde nogen form for central styring. Den store usikkerhed, som den manglende kongemagt medførte, fik folk til at gemme deres værdier - blandt andet ved at grave dem ned.

- Mønterne repræsenterer en stor historisk værdi, da de er med til at fortælle om en helt særlig periode i historien, siger arkæolog og museumsinspektør ved Viborg Museum, Mikkel Kieldsen. Foto: Allan Faurskov

Mønterne havde en svimlende værdi for langt de fleste af datidens borgere i Danmark. Viborg Museum vurderer, at man for de knap 7000 penninge kunne købe cirka 16 køer eller tre arbejdsheste.

Annonce

Skatten på museum

Fundet af Stenmoseskatten, som den officielt vil blive kaldt, sker på et heldigt tidspunkt for Viborg Museum. Kongemagten i middelalderen bliver nemlig et vigtigt tema i det nye museum, man arbejder på at åbne i den gamle Vestre Landsret i det historiske middelalderkvarter.

"4350" står der på den orange seddel. I påsken, hvor billedet er fra, havde man altså fundet omkring to tredjedele af mønterne. Foto: Sidse Stephensen

I middelalderen indtog Viborg en central placering i de gentagne magtkampe om tronen, hvilket især skyldtes, at det var ved Nørrejyllands landsting i Viborg, at kongen blev valgt af stormændene.

Et særligt udstillingsrum på det nye Viborg Museum vil blive dedikeret til fortællingen om magtkampene om tronen, og det er her, museet håber, at Stenmoseskatten - der som danefæ tilhører Nationalmuseet - kan fremvises.

Radio4 Morgen taler her med Sidse Stephensen, der fandt Stenmoseskatten. Hun beskriver, hvordan det føles, når man lige pludselig befinder sig det helt rigtige sted. Du kan høre interviewet herunder:Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Borgermøde om detailhandel aflyst

Viborg Nyt

Forårskoncert i Houlkær Kirke

Annonce