Annonce
Viborg Nyt

Hver fjerde fyrværkeriulykke rammer et barn

JFMNORMAL - Dagen derpå efter Nytårsaften i Viborg. Foto: Morten Stricker.
Sidste nytår kom 61 børn under 15 år til skade med fyrværkeri. Børn var derfor ofre for hver fjerde fyrværkeriulykke. Det viser tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital, der siden 1995 har registeret fyrværkeriulykker fordelt over hele landet.
Annonce

Danmark: Fra fredag 27. december til og med onsdag 1. januar er det lovligt at anvende fyrværkeri i Danmark. Fyrværkeri er da også både flot og farverigt henover den mørke nattehimmel, men det farlige krudt er også årsag til, at mange danskere kommer ud for en ulykke.

- Nytårsaften og nytårsdag i nytårsdøgnet 2018/2019 måtte 61 børn under 15 år en tur på skadestuen som følge af en fyrværkeriskade. Selvom det er tredje år i træk, at antallet af fyrværkeriulykker med børn under 15 år falder, står børnene stadig for en fjerdedel af fyrværkeriulykkerne. Blandt børnene er det særligt de 11-14-årige, som er udsatte - de stod for to tredjedele af børnenes skader sidste nytår, fortæller overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital i en pressemeddelelse.

Tal fra Ulykkes Analyse Gruppen viser, at kun halvdelen af de tilskadekomne børnhavde beskyttelsesbriller på. Samtidig er antallet af øjenskader steget siden forrige nytårsdøgn. Og det er rigtig ærgerligt, da synsskader kan følge børnene resten af livet.

Af tallene fra Analyse Gruppen fremgår det yderligere, at cirka halvdelen af de 61 tilskadekomne børn mellem 0-14 år selv havde antændt fyrværkeriet. Men børn forstår ikke altid faren ved fyrværkeri, og at det skal behandles med stor respekt. Derfor anbefaler Børneulykkesfonden og Ulykkes Analyse Gruppen altid, at antændelsen overlades til de voksne.

- Som udgangspunkt bør børn ikke antænde fyrværkeri. Og derfor bør man som forælder også holde godt øje med sine børn nytårsaften og være der til at guide dem og sætte regler, siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Engang imellem virker fyrværkeriet ikke som det skal, og her skal man være ekstra opmærksom. En fuser kan nemlig være særlig farlig og skal behandles med stor forsigtighed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Småt - men godt - modeshow

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Ny medarbejder hos By Brorson

Viborg Nyt

Tag på tur med Bymanden

Viborg Nyt

Lær dit barn at spotte en groomer

Viborg Nyt

Mindfulness kan være vejen frem

Viborg Nyt

Brygmesteren stopper hos Viborg Bryghus

Annonce