Annonce
Viborg Nyt

Hvor er linket mellem en sort mand og vaniljesukker?

Annonce

Viborg: Reaktionen kom så sikkert som amen i kirken.

Tørsleffs, der producerer et hav af produkter til bagværk, har valgt at skifte billedet af en sort mand, elefantpasseren ved navn Jena Zena, ud med vaniljeblomst og -stænger.

Dette medførte (naturligvis) tusindvis af reaktioner og kommentarer på Facebook, hvor det faldt langt de fleste for brystet, at Tørsleffs kunne finde på dette.

På samme måde stod kommentarerne i kø, da plaster og perler skiftede navnet "hudfarve" ud, eller da Hansen Is omdøbte sin "Eskimo Is" til "O'Payo".

De navneskift vender jeg tilbage til.

Udskiftningen på vaniljebøtterne vækker stærke følelser i mange, der mener, at krænker-mentaliteten og den politiske korrekthed har taget overhånd i samfundet. Det er jeg på ingen måde uenig i. Men nogle gange kan jeg godt undre mig over den automatreaktion, der kommer, når noget ændrer sig.

I en afstemning på bt.dk svarede 87 procent ud af 11.000 stemmer, at skiftet var "en overreaktion". Ni procent mente, at det "var fint og i trit med tiden".

Selv ser jeg ikke afbildningen af den sorte mand som racistisk, og jeg har ikke skænket det en tanke, før historien dukkede op i sidste uge - men nu undrer jeg mig. For hvor er linket egentlig mellem den mørke mand på bøtterne og vaniljesukker?

Jeg har læst mig frem til, at han var elefantpasser, som kom med to elefanter til Århus Zoologisk Have i 1935 fra Sri Lanka. Vaniljesukker stammer oprindeligt fra Mellemamerika. Så hvis der skulle være en sammenhæng mellem et oprindeligt folk og billedet på bøtten, burde det nærmere have været en mand eller kvinde med mexicanske træk frem for srilankanske.

Nu har Tørsleffs så valgt at afbillede vaniljeblomsten og -stængerne på dåsen med vaniljesukker, ligesom man har billeder af citroner på revet citronskal, pebernødder på pebernøddeblanding og en kage på glazeblandingen. For mig giver det sådan set bare god mening.

På samme måde finder jeg logik i, at vi ikke kalder plaster eller perler for "hudfarvet". Ser man ud over en helt tilfældig klasse i grundskolen, vil 20, 30 eller 40 procent af eleverne have en hudfarve, som ikke er hudfarvet - i hvert fald ikke den hudfarve, som plasteret har.

Man kan jo heller ikke sige, at en sort bil er bilfarvet, fordi der er flertal af sorte biler på vejene. Eller at en hvid fodbold er fodboldfarvet, fordi de fleste fodbolde er hvide.

Jeg læste også en reaktion på Hansens Is' ændring fra "Eskimo Is" til "O’Payo", som er meget sigende. Den kom fra politikeren Helle Bonnesen og lød: "Fra Eskimo til O' Paya (staves rettelig O’Payo, red.). Hvor er linket til en kold is?".

Jo linket er, at den prisvindende chokolade, der bliver brugt til isen, hedder O’Payo. Jeg har til gengæld svært ved at se linket fra eskimo til en is, da der formentlig ikke er tilsat inuitter (eskimoer) i isen. Det håber jeg i hvert fald ikke.

Jeg forundres over, at vi skal bruge tid, kræfter og penge på at diskutere udskiftning af vejnavne og piktogrammer i lyskryds, så vi kan få lige så mange med kvinder som mænd - eller at diskutere om det er uretfærdigt, at kongen er stærkere end dronningen i et spil kort…

… men jeg kan ikke forundres over, at man vælger et billede af en vaniljeblomst på en bøtte vaniljesukker.


Nu har Tørsleffs så valgt at afbillede vaniljeblomsten og -stængerne på dåsen med vaniljesukker, ligesom man har billeder af citroner på revet citronskal, pebernødder på  pebernøddeblanding og en kage på glazeblandingen. For mig giver det sådan set bare god mening.

Thomas Mark, redaktør Viborg Nyt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Når en drøm bliver til virkelighed

Viborg Nyt

Ny ung filialdirektør hos Nordea

Viborg Nyt

Kan kunsten redde verden?

Viborg Nyt

Se din partner med nye briller

Viborg Nyt

Hvorfor skrive en "ikke-historie"?

Annonce