Annonce
Viborg Nyt

Internat overrendt af nødstedte katte

Viborg Internat tager i øjeblikket ikke katte ind fra private, da man har nok at se til med dyreværnssagerne. Foto: Emma Rose Haas
Da Viborg Internat åbnede i slutningen af april sidste år, havde man en forventning om at hjælpe mellem 200 og 250 katte på et år. Men ved udgangen af 2019 havde 1020 katte allerede været igennem. Og nogle af dem med nogle grusomme historier i rygsækken.
Annonce

Viborg: Siden det åbnede for lidt mere end otte måneder siden, har Viborg Internat i Ravnstrup haft afsindig travlt.

Man havde en forventning om at skulle hjælpe mellem 200 og 250 katte på et år, men ved udgangen af 2019 har 1020 katte og killinger allerede været igennem internatet.

I januars første dage sidder omkring 60 katte i burene og venter på deres næste "for evigt-familie". Og endnu 60 killinger bor stadig ved plejefamilier og venter på at kunne komme tilbage på internatet og derfra adopteret.

- Vi har aldrig haft så mange katte, som vi har lige nu, siger dyrlæge Lise Svejgaard, der sideløbende med sin dyreklinik også driver internatet.

- Vi har inddraget legerummet, ja, alle ledige rum til katte, tilføjer hun.

Viborg Internat er ikke det eneste, der har haft travlt. Landets andre syv internater under Dyrenes Beskyttelse havde også et travlt 2019. På årets første otte måneder alene var antallet af katte indleveret fra dyreværnssager steget med 24 procent i forhold til året før.

Lise Svejgaard tror, at noget af grunden skal findes i vejret, der har været "godt" for kattes produktivitet.

- Der er kommet rigtig mange killinger. En kat kan på én sæson få op mod 14 killinger, siger hun.

Katten, Lise Svejgaard holder, blev fundet to dage tidligere ved siden af en sort affaldssæk, som den havde kradset sig vej ud af.
Annonce

Smidt ud som affald

Lise Svejgaard har gennem de sidste otte måneder set den ene groteske sag efter den anden komme ind.

- Der er flere, der har set katte blive smidt ud af biler i høj fart, siger hun og fortæller, at hun også anmelder et utal af dyreværnssager.

Torsdag den 2. januar har internatet for eksempel fået indleveret en stor killing. Den var blevet fundet mjavende ved siden af en itureven sort affaldssæk, der indeholdt afføring, og man går altså ud fra, katten har ødelagt sækken for at komme ud.

- Den er tam, sød og kælen. Tynd, men kælen. Det provokerer mig så meget. Også fordi det ikke er enestående, siger en tydeligt indigneret Lise Svejgaard.

- Folk har mere og mere den der smid væk-mentalitet, og jeg synes, de er blevet mere ubarmhjertige, hjerteløse og kyniske. Hvordan kan man det ene øjeblik elske sit dyr højt og det næste efterlade og forlade det?

Af de 1020 katte, der er kommet ind på internatet, er cirka hver femte blevet aflivet, fordi de var så dårlige, at man ikke forventede, de ville kunne få et godt liv.

- Men vi redder alle dem, vi kan, forsikrer Lise Svejgaard.

Står du med et dyr i nød? Ring til Dyrenes Vagtcentral på 1812 og få råd til hjælp og håndtering af dyr.

Alle kattene på internattet er tamme, hvilket vil sige, at de har været i menneskehænder.
- Vi er et lille internat, men vi kan tage mange ind, fordi vi har en dyrlæge på stedet. Så kan kattene blive behandlet og fremlyst med det samme, siger Lise Svejgaard.
Overvejer man at udvide familien med en ny lodden ven, er internatet i Ravnstrup fyldt.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Småt - men godt - modeshow

Viborg Nyt

Ny medarbejder hos By Brorson

Viborg Nyt

Tag på tur med Bymanden

Viborg Nyt

Lær dit barn at spotte en groomer

Viborg Nyt

Mindfulness kan være vejen frem

Viborg Nyt

Brygmesteren stopper hos Viborg Bryghus

Annonce