Annonce
Dette er en klumme. Den udtrykker skribentens holdning.
Viborg Nyt

Klumme: Jalousi, hvad handler det om?

Det grønne monster. Sådan kaldes jalousien ofte. Det kan fuldstændig overtage og ødelægge et menneskes liv eller parforhold.

Der kan være stor skam forbundet med at føle jalousi, for man bliver lidt den svage, når man bliver ramt af den følelse. Den har altid været der og altid været svær at håndtere.

Den bliver beskrevet som en stærk følelse af smerte og vrede forbundet med oplevelsen af at miste en særstilling til fordel for en anden - især i kærlighedsforhold.

Annonce

Nogle mennesker, som lider med denne følelse, mener at det er den andens ansvar at gøre os trygge og slippe for den følelse. Men det er ikke helt fair, for hvor kommer følelsen fra?

Når vi bliver så hårdt ramt, kan det hænge sammen med, at vi har en tanke om, at den anden er den eneste ene i vores liv, og hvis vi mister denne eneste anden, eller vores særstatus hos vedkommende, stopper livet som vi kender det, og det er verdens undergang.

Jalousi bliver af forskerne delt op i rationel jalousi og irrationel jalousi. Altså er der noget om det, eller er det en følelse, som kan opstå af "ingenting"?

Hvis følelsen er baseret på reelle oplevelser med konkrete beviser for, at din partner er dig utro, eller vælger dig fra og andre til gang på gang, så er det noget, I bør tage op og tale om, da det ellers kan være opslidende for dig at være til stede i. Du vil højst sandsynligt miste din selvrespekt med tiden, hvis du sidder med en følelse af, at din partner ikke respekterer dig, og du finder dig i det.

Du bliver nødt til at se på, om din partner reelt vil dig det godt, og ønsker jeres parforhold med gensidig respekt. Vil I begge det samme med jeres forhold? Tag en snak om det. Eller I kan se på, om jeres forhold skal have nogle andre rammer. Skal I åbne jeres forhold op, så I begge kan have andre partnere ved siden af jeres primære forhold?

Hvis det er en irrationel følelse af jalousi - altså en følelse, som opstår i dig, uden at du har noget reelt at have det i - så kan du selv gøre noget ved det. Så er det dit ansvar.

Først og fremmest kan du arbejde med dit selvværd og skabe nogle positive relationer i dit liv samt fokusere på de ting, som gør dit liv værd at leve. Også uden den anden. Så bliver du ikke længere så afhængig af, om den anden vælger dig til eller fra. Så bliver du indre refererende i stedet for ydre refererende.

Hvis du bare sidder og venter på, at den anden skal komme hjem, og tænker på hvad han/hun nu har lavet, mens I var væk fra hinanden, så bliver du meget afhængig af det andet menneske. Og alle har brug for at have nogle værdier i sit liv, som ikke har noget med den anden at gøre. Faktisk bliver det meget anstrengende at være i et parforhold med en, som konstant har brug for at vide, hvor du er, og hvad du laver. Det er hårdt for begge parter. Og det handler om usikkerhed og mangel på selvværd. Men det kan der gøres noget ved. Du kan starte med disse råd:

1. Lav en liste over mennesker i dit liv, som du føler glæde over at være sammen med (minus din partner) og vær mere sammen med dem. Hvis du ikke har nogen, så gå ud og meld dig ind i nogle fællesskaber.

2. Skriv en liste over de gode egenskaber, du har. Hvis det er svært, kan du spørge en ven.

3. Fokuser på noget, du elsker at lave, og som gør dig glad. Gerne noget, hvor du bruger din krop.

Hvis du bare sidder og venter på, at den anden skal komme hjem, og tænker på hvad han/hun nu har lavet, mens I var væk fra hinanden, så bliver du meget afhængig af det andet menneske.

Annonce
Viborg Nyt

Nemt overblik over Viborgs guidede ture

Annonce
Viborg Nyt

Klumme: Syg ægtefælle - er det ok at finde trøst hos en anden?

Annonce
Viborg Nyt

Lokal bankdirektør takker af efter 24 år: - Bliver vemodigt at sige farvel til kunder og kollegaer

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Jens fra Dollerup har et godt tilbud til dig: Kom og køb ’Danmarks nok grimmeste bil’

Viborg Nyt

Klumme: Med kurs mod den syvende himmel - om Kristi himmelfartsdag

Viborg Nyt

Klumme: Kirkemusik i verdensklasse - og så endda i Viborg

Viborg Nyt

Gågadens ottende optiker har slået dørene op uden knaldtilbud eller stor åbningsfest: - Det er slet ikke vores stil

Viborg Nyt

Viborgenser med til at åbne to nye boghandler i København

Viborg Nyt

Klumme: Ubesvarede spørgsmål efter et psykisk voldeligt forhold

Viborg Nyt

Indvielse af legeplads på Houlkærskolen

Viborg Nyt

Biltræf med særlig menu tiltrak tusinder af gæster

Viborg Nyt

Prisvenlig klinik flytter fra Toldboden til Tagtækkervej: - Vi vil hellere ligge i et industrikvarter, så alle har råd til at besøge os

Viborg Nyt

Det bliver den allerførste af sin slags i hele kommunen: Supermarked lukker i fire dage - gør klar til åbningsdag med nyt navn og koncept

Viborg Nyt

Se billederne og find 22 millioner i tegnebogen: Her er den nye nummer 1 på listen over Viborgs dyreste boliger

Viborg Nyt

Kom med indenfor i 'banebyens bedste placering' på Brofæstet - bygningerne der indhyller Hærvejsbroen

Annonce