Annonce
Viborg Nyt

Jeg er klar til vaccinen - og det håber jeg virkelig også, at du er

Annonce

Viborg: Noget så sjældent som positive corona-nyheder er begyndt at dukke op.

En vaccine, som er blevet produceret på rekordtid og viser meget lovende resultater, er angiveligt klar til at ramme Danmark allerede i januar.

Det har krævet milliarder af kroner og en kæmpe indsats fra forskere verden over. Men belønningen er også stor. Man kan slå tilbage mod corona - og medicinalfirmaerne har naturligvis også en interesse i at komme først og solidt ind på markedet.

Den ene danske forsker efter den anden har lovprist arbejdet med at udvikle en god og effektiv vaccine. Vi står med muligheden for at få noget, der ligner vores gamle liv, tilbage.

Men der er en udfordring.

En undersøgelse fra Epinion viser, at 10 procent af danskerne ikke vil lade sig vaccinere. Yderligere 20 procent er i tvivl. Vi kan altså stå med op mod 30 procent af befolkningen, som nægter at tage en vaccine.

Det underminerer i den grad hele arbejdet med at sende corona-virus på tilbagetog, og kan meget vel ende med at fastholde den tilstand, som vi er i nu, hvor vi konstant må iklæde os mundbind, ikke må mødes i festligt lag, tage på rejser, samles til festivaler, dyrke holdsport, fylde stadions til store sportsbegivenheder og meget, meget mere.

Der er mennesker, hvis helbred ikke tillader, at de får en vaccine. Men det er netop dem, vi beskytter, ved at vi andre tager vaccinen. Corona forsvinder ikke med en vaccine, men det kan holdes nede i en sådan grad, at det ikke er altomsluttende for vores liv.

Det er derfor dybt problematisk, hvis så mange nægter at tage en vaccine. Både i Danmark og resten af verden.

Det vil være nemt at sige, at det er dumt og egoistisk, hvis man siger nej til en vaccine. Men det løser ikke problemet. Tvangsvaccinering vil heller ikke hjælpe. Det vil blot øge modstanden mod vacciner. En modstand, som allerede nu koster liv, når børn eksempelvis dør af mæslinger.

I stedet må man som myndighed se på, hvorfor der er så mange, der trodser anbefalinger og sund logik.

Politisk aktivisme og konspirationsteorier er i eksplosiv udvikling, som understøttes af en enorm mængde misinformation på sociale medier. Alle kan åbenbart tilråbe sig retten til at skrige "fake news" ud på sociale medier, og mange ser også ud til at have svært ved kildekritik.

I sidste uge læste jeg blandt andet i en Facebook-tråd, at en lokal fyr fra Karup skrev:

"Corona er sgu ikke mere farlig end en almindelig influenza. Cirka 800 døde (med corona, red.). Vorherre bevares. Der dør cirka 6000 hvert år af influenza. Så drop det latterlige mundbind og kom videre. Lev dit liv i stedet for at være så bange."

Det er en skråsikker udmelding. Der er tal til at understøtte påstanden. Det fremstår faktuelt.

Men...

Ifølge Statens Serum Institut dør der normalt under 1000 med influenza om året - ikke 6000. Og de færre end 800 døde med corona skyldes jo netop, at flertallet af danskerne har fulgt myndighedernes anbefalinger. På verdensplan dør der ifølge WHO mellem 290.000 og 650.000 med influenza om året. I 2020 er der indtil nu registreret 1.390.000 døde med corona-virus. Det til trods for, at sygdommen først for alvor bredte sig i foråret, og at resten af verden har anbefalinger og restriktioner på linje med Danmark.

Faktisk kan vi i Danmark bryste os af at være blandt de bedste til at holde smitten nede - og lokalt i Viborg har vi endda et af Danmarks laveste smittetal.

Men hvis man tager tilfældige menneskers udsagn for gode varer, så ender man også med at træffe tilfældige beslutninger i stedet for at blive oplyst af troværdige medier eller offentlige instanser.

Mit bud er, at herren fra Karup, som jeg citerede før, også siger nej til en vaccine.

Og hvis du selv overvejer at springe vaccinen over, så vil jeg opfordre til, at du tænker sig om en ekstra gang. Vil du give corona-virus den håndsrækning? Vil du se stort på, at du kan beskytte folk med svagt helbred? Vil du gerne forsætte med den verdensorden, som corona sætter for os netop nu?

Eller vil du aktivt hjælpe med at slå sygdommen ned, ved at tage den vaccine, som eksperterne anbefaler?

I første omgang får jeg (38 år og uden sygdomshistorik) nok ikke tilbudt en af de omkring to millioner vacciner, som kommer til Danmark i første omgang.

Men når jeg får buddet og opfordringen, er valget ligetil for mig. Jeg er klar til vaccinen. Og det har jeg været længe.


Det vil være nemt at sige, at det er dumt og egoistisk, hvis man siger nej til en vaccine. Men det løser ikke problemet. Tvangsvaccinering vil heller ikke hjælpe. Det vil blot øge modstanden mod vacciner. En modstand, som allerede nu koster liv, når børn eksempelvis dør af mæslinger.

Thomas Mark, redaktør Viborg Nyt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Tag på oldtidsløb i Hvolris

Viborg Nyt

Udskældte pudebump er fjernet

Viborg Nyt

Nye kostråd - spis planterigt

Annonce