Annonce
Viborg Nyt

Jeg har mistet troen på den fælles front mod corona

Thomas Mark
Annonce

Viborg: En kvinde - cirka midt i 30'erne - står ved karruseldøren i Bilka og venter på at blive sluset ind.

Hun står med sin vogn og venter. Alene. Mens hun står der, vader tre-fire hold ind i rondellen foran hende. De mikses fra højre og venstre. Umiddelbart ænser de hende ikke.

De ænser heller ikke det skilt i døren, hvor der opfordres til ikke gå ind i karrusellen, med andre end dem, man er kommet med. Og helst skulle man være kommet alene.

Kontrasten mellem kvinden, der handler alene og venter, og dem, der handler i samlet flok, stikker ind foran og stimler sammen med fremmede i karusseldøren, viser meget godt udfordringen med kampen mod corona helt ned på hverdagsniveau.

Nogle følger konsekvent anvisningerne. Andre gør ikke.

Man kan også se det i større målestok, når de såkaldte piratfester løber af stablen, og politiet crasher en fest med 200-300 unge, der ikke har det store til overs for samfundssind. Jeg kan sagtens forstå behovet for at mødes med andre, drikke og feste. Det har jeg altid selv holdt af. Men hvorfor samles flere hundrede i stedet for nogle få stykker, så længe samfundet er under pres og der klart og tydeligt er udstukket regler med et forsamlingsforbud?

Jeg har også set flere, der deler en video på Facebook med Magnus Heunicke, der bliver interviewet af Kim Bildsøe Lassen på DR. Her skal sundhedsministeren forsvare, hvorfor man sætter så hårdt ind over for corona, når "blot" 643 (tal fra 23. september) er døde med corona i kroppen.

De personer, som deler interviewet, lægger det nærmest op som bevis for, hvor ufarlig corona er - eksempelvis i forhold til hvor mange liv, influenza hvert år tager.

Men at sundhedsministeren skal steges for, at så få har mistet livet, er i min verden absurd. Danmark er netop lykkedes med at holde dødstallet nede, lige som antallet af indlæggelser er holdt i bund, så sundhedsvæsnet kunne følge med - og vi kunne relativt hurtigt lukke samfundet op igen.

Skeler man til Sveriges tal, ville Danmark have oplevet en mangedobling af de tal, og haft en helt anden belastning på samfundet, hvis vi havde fulgt den svenske strategi. Der bor færre i Danmark, til gengæld bor vi tættere - også selv hvis man regner Sveriges store ødeområder fra.

Ville de mennesker, der håner regeringen og sundhedsmyndighederne hellere have set dødstal på 5-6.000 mennesker? Ville de hellere have set tusinder af indlagte, som kunne have lagt vores sundhedsvæsen ned?

Det er fint at være kritisk overfor systemet, men når folk mod sund fornuft ser stort på og i nogle tilfælde modarbejder anbefalinger og restriktioner, så mister jeg troen på den fælles front mod corona.

Kampen mod corona bliver undermineret, ganske som ved en fodboldkamp, hvor tre-fire af spillerne på holdet ikke gør noget for at hjælpe holdkammeraterne. Det gør det svært at vinde kampen, og det skaber splid på holdet. Nogle tænker måske: "Hvis andre ikke arbejder for holdet, hvorfor skal jeg så?". Andre tænker: "Hold kæft nogle idioter, jeg spiller på hold med".

Til gengæld er vi gode til at blive testet. Måske endda lidt for gode, når enkeltpersoner kan bestille flere test samme dag, når vi pludselig får corona-symptomer under telefonsamtalen med lægen, eller når vi sikkerhedstester inden en tur i sommerhus eller privatfest med vennerne. Når tilpas mange gør det, kommer der uhensigtsmæssigt meget pres på systemet. Og det er heller ikke gratis for samfundet.

Langt de fleste vil gerne spille på hold sammen. Jeg håber, at vi kan få de sidste med. Uden dem bliver kampen mod corona svær.


Ville de mennesker, der håner regeringen og sundhedsmyndighederne hellere have set dødstal på 5-6.000 mennesker? Ville de hellere have set tusinder af indlagte, som kunne have lagt vores sundhedsvæsen ned?

Thomas Mark, redaktør Viborg Nyt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Kan der være for meget kultur?

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Intimkoncert på keramikværksted

Viborg Nyt

30 år hos Jørgen Olsen A/S

Viborg Nyt

Jensens Bøfhus overlever i Viborg

Viborg Nyt

Heldagskursus i akvarelmaleri

Viborg Nyt

Lok ungerne udendørs trods regn og rusk

Viborg Nyt

Er du alene… eller er du ensom?

Annonce